Makarske plaže – mjesta gdje stanje uma kaže: odmor!

Makarska je rivijera jedan od najljepših dijelova jadranske obale, a prostire se na 60-ak kilometara u samome srcu srednje Dalmacije. Prepuna je malih ribarskih mjesta koja svojim šarmom privlače turiste koji žele uživati kako u prirodnim ljepotama, tako i u jedinstvenoj i vrhunskoj turističkoj usluzi.

/// 5 razloga zašto posjetiti Makarsku i Biokovo

Sami grad Makarska, smješten podno veličanstvene planine Biokovo, mjesto je koje će zaposjesti sva vaša osjetila – fantastični kontrast kamena i mora, šum valova koji oplakuju žalo i miris mediteranske vegetacije dovest će vas u stanje uma koje kaže: odmor! To je područje na kojemu se nalaze najljepše jadranske plaže, te kristalno čisto more ukrašeno plavim zastavicama kao dokazima ekološki čiste vode, plaža i marina. Odabrali smo za vas najljepše plaže oko Makarske.

Plaža Nugal izdvojena je i skrivena plaža koja se nalazi otprilike 2 km od gradske luke, između Makarske i Tučepa. Smještena u šljunčanoj uvali okruženoj strmim liticama, plaža je dostupna samo brodom ili pješice po pripremljenoj, ali kamenitoj stazi duž obale iz Makarske ili iz Tučepa. Donedavno je bila pomalo skrivena tajna hrvatske obale, no otkako je po izboru čitatelja portala European Best Destinations proglašena trećom najboljom plažom Europe za 2019. godinu, sve više posjetitelja želi se okupati upravo ovdje. Jedinstvene je prirodne ljepote, bogata je borovom šumom, a tijekom kiša krasi je prekrasan slap. Nugal je idilična plaža u kojoj uživaju ljubitelji prirode, mira i tišine. Okružena liticama i šumom, ova šljunčana i pomalo izolirana plaža omiljena je među naturistima jer im pruža privatnost. Na plažu obavezno ponesite sve što će vam trebati, jer u blizini nema trgovina, kafića niti restorana.

Plaža koju svakako vrijedi izdvojiti je plaža pod imenom Donja Luka. Puna života i događanja, ova se plaža nalazi u samom centru Makarske i duga je nekoliko kilometara, a proteže se skroz do poluotoka sveti Petar. Atraktivna je među svim uzrastima. Nešto mlađa populacija ondje može uživati u vodenim toboganima, pedalinama i igralištima za razne sportove. Plaža također nudi i mnoštvo hladovine jer je okružena drvećem. Uz to, postoji i infrastruktura za osobe s invaliditetom koja im omogućava ulaz u vodu. Ugostiteljska je ponuda vrhunska i raznolika, a na samoj su plaži različiti beach i cocktail barovi koji su omiljena mjesta mlađoj populaciji. U jeku sezone vrlo je izgledno da će se stvoriti veća gužva, stoga valja uraniti kako bi se uhvatilo najbolje mjesto na plaži.

Sv. Petar je mali poluotok u središtu Makarske na ulazu u gradsku luku, koji je ime dobio po gotičkoj crkvi sv. Petra iz 15. stoljeća, čiji su ostaci i danas vidljivi. Poluotok je danas gradski park s dugom šetnicom i plažama, a tu je i svjetionik koji je izgrađen 1884. Na poluotoku se nalazi i špilja s otvorenom terasom s pogledom na cijeli Makarsku, a izgradili su je Nijemci tijekom 2. svjetskog rata kao zaklon za podmornice. Stjenovita naturistička plaža s betonskim platoima nalazi se 100 m od svjetionika. Šljunka ovdje nema, ali je plaža svakako lijepa i draga mnogima. More zapljuskuje plažu s tri strane, a oni hrabriji mogu se okušati u skakanju s litica sv. Petra. S poluotoka se pruža prekrasan pogled na Makarsku, Biokovo i otoke.

Plaža Cvitačka je udaljena od centra Makarske 2,5 km u smjeru Splita, a sastoji se od više malih plaža odvojenih stijenama, te dvije veće plaže. Ukupna duljina svih plaža zajedno je 1 km, a na ovu plažu nastavlja se nudistička plaža Cvitačka. Do velikih plaža može se lako doći pješice, biciklom ili skuterom, širokim makadamskim putem, a do manjih se treba spustiti stepenicama u kamenu ili uskim makadamskim puteljkom. Dvije veće plaže smještene su na početku i na kraju predjela Cvitačke i idealne su za obiteljski odmor, jer nude dosta sadržaja i aktivnosti. Između njih nalazi se više manjih plaža, odvojenih stijenama, koje su savršene za romantični bijeg od stvarnosti. Uz plažu se nalazi borova šuma koja pruža hlad. Krajnji dio ove plaže odvojen je kao službena plaža za pse, stoga će ova plaža bit će idealna za sve one koji na ljetovanje idu s kućnim ljubimcem. Manje se plaže odlikuju idiličnom prirodom i prekrasnim, čistim morem. Potpuni mir i bijeli šljunak okružen stijenama stvaraju poseban, romantični ugođaj. Na njima nema nikakvih sadržaja, u čemu i jest čar i posebnost ovih uvalica. Neke od ovih plaža smještene su uz spilje u stijenama koje pružaju zaklon od sunca, a druge su izolirane kamenjem koje ih okružuje i štiti od znatiželjnih pogleda.


Plaža Blace-Ramova nalazi se na izbačenom dijelu kopna, pa je okupana s tri strane. Prelijepa plaža i čisto more najkraći su opis ove spektakularne plaže. Iako je u Makarskoj, ovo mjesto podsjeća na neku tropsku plažu – sačinjena je od manjih oblutaka, ima lijepo i čisto more, koje je uz to i ugodno toplo. Pored plaže ima i prirodnog hlada, a južni dio plaže namijenjen je nudistima.

Foto: TZ Grada Makarske / autori: Vice Rudan, Matko Begović

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.