Meeteating Mediterranean – Bol na Braču ovih dana nudi vrhunsku kuhinju

Od 19. do 21. lipnja Bol na Braču mjesto je međunarodnog kulturno-gastronomskog susreta Meeteating Mediterranean u organizaciji Općine Bol i festivala Imena, a zemlja-gost je Portugal, odnosno grad Tavira koji je portugalski predstavnik na UNESCO listi nematerijalne baštine.

U dijalogu baštine, gastronomije i razmjene iskustava Hrvatske i Portugala kao dvije mediteranske zemlje, u Bolu će se obilježiti 10 godina od uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCO-vu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine.

Bol će po prvi put ugostiti dva poznata gastronomska chefa – dobro znanog Puležana Davida Skoku, široj javnosti poznatog i po gostovanjima u kulinarskim emisijama, a uz njega će u Bolu gostovati portugalski chef Luis Brito, koji je na čelu restorana s Michelinovom zvjezdicom A Ver Tavira. Oni će mještanima i turistima na Rivi pripremati mediteranska jela koja će predstavljati kuhinje Hrvatske i Portugala, te ih približiti mještanima i gostima Bola.

Susret dvaju mediteranskih zemalja – Portugala i Hrvatske u malom mjestu na otoku Braču, pokazuje da novi koncepti, koji slave zajedničke kulturne poveznice, daju veliku dodanu vrijednost ponudi mjesta.


Osim kuhanja sprema se bogat kulturni program. U sklopu festivala održat će se i panel diskusija „Mediteran kao mozaik“ , u Galeriji malih formata Koloč, izložbom DIJALOZI svoj novi ciklus slika ptedstavit će slikarica Jelena Bando iz Zagreba, a festival Imena bio bi nezamisliv bez bračke marende Trudna teća koja će se održavati na bolskoj pijaci u jutarnjem dijelu programa.

Bolskom marendom nazvanom Trudna teća udruga podsjeća i potiče važnost gastronomije kao izraza kulture življenja. Marenda je bila simbol dalmatinske kuhinje: i ribari i težaci, profešuri i pituri čekali su uru od marende. Friško kuhano jelo – najčešće na žlicu – čaša vina i ćakula… za stolom je uvijek bilo dobro ozračje.

Foto: TZ Bol, autor: Mario Kučera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.