Miomirisni vrt na Lošinju mogao bi vas omamiti toliko da poželite ostati na otoku

Trećeg dana Stvoritelj stvori biline, a šestog Adama i Evu te ih smjesti u Eden, u zemaljski rajski vrt, gdje biljke najmirisnije tvoriše prvo i dosad nenadmašeno elitno turističko uživalište na Zemlji. U ‘all inclusive’ ponudi sve bijaše gratis osim ubiranja ploda sa stabla raspoznaje dobra od zla. No opojni biljni mirisi obahate Evu i znatiželja prevlada posluh. Prvi svjetski turistički par bi zbog toga izgnan iz Edena.

Tih nekoliko rečenica pozdrav je posjetiocima web-stranice Miomirisni vrt smještenog na otoku Lošinju. Jeste li dosad čuli za Miomirisni vrt? Možda ste ga već i posjetili?

“Otok je prirodni vrt ograđen modrinom. More smiruje i uznemiruje. Otok-vrt poput Lošinja uvijek smiruje: skladom zeleni, kamena i mirisnog ozona protkanog pjevom mora i pokojim blejem ovce.”

Tko ga nije posjetio, ovih nekoliko rečenica može mu dočarati mali djelić što može očekivati kada jednoga dana tamo dođe.

Šarenilo boja i mirisa koje osvaja

Znak Miomirisnog otočkog vrta sastoji se od tri kvadrata spojena u obliku slova V (kao Vrt). Kvadrati su obojani u razne boje. Bijeli simbolizira otočko kamenilo, modri more koje ga obgrljuje, zeleni biljni svijet koji izvire iz kamenila i omirišuje Otočje. No, može se gledati i drugačije – iste boje mogu predstavljati tri miomirisna lošinjska suvladara: žućkasta smilje, modroljubičasta cvijet kadulje i tamnozelena bor.

Miomirisni otočki vrt nije običan botanički vrt niti vrt samo ljekovitog bilja. To je vrt miomirisnog otočkog bilja: od otočkih samoniklica poput kadulje (po lošinjski kuš) ili smilja (po lošinjski magriž) do udomaćenica poput aloje ili lavande koje su davnih dana lošinjski moreplovci donijeli s dalekih obala.

Vrt je pravo mjesto za upoznavanje s otočkim mirisnicama. Uz svaku biljku piše ime na hrvatskom i latinskom, a protkan je puteljcima koji povezuju vrtne cjeline. U slučaju da želite zastati i bolje se usredotočiti na podražaje, pored stazica spremno čekaju klupe i sjenice za kratak odmor. A na kraju ugodne šetnje čeka vas miomirisna kućica-suvenirnica s okrijepom.

Magarac Riki, nestašni zeko Kiki i dva patuljasta ovna Roko i Bepo nestrpljivo vas očekuju

Vrtna kućica oponaša tradicijsku lošinjsku prigradsku gradnju malih gospodarsko-poljoprivrednih objekata s početka prošlog stoljeća dok su vrtne cjeline čipkoliko obrubljene kamenim suhozidima. Gardelini i grlice, macaklini i kornjače, leptiri i pčelice, bumbari i zrikavci često posjećuju Vrt, a mnogi su ovdje stvorili i dom. Najpoznatiji i najomiljeniji stalni stanari su magarac Riki, nestašni zeko Kiki te dva patuljasta ovna Roko i Bepo.

U Vrtu se nalazi više od dvjesto biljnih vrsta, većinom mirisnica: od puzavica i penjačica do grmića, grmova i stabala. Samoniklice su prikazane kako rastu u sličnim uvjetima kao one po divljim i često škrtim otočkim staništima te u istom, od prirode odabranom međusobnom biljnom skladu. Tradicionalne otočke voćke (maslina, smokva, loza) posađene su u karakterističnom plodoredu, a mirisne udomaćenice kao u lošinjskim vrtovima. Od vrtnih cjelina tu su tipični lošinjski priobalni krajolik, stari i mladi maslinik, smokvik, agrumik, kamenjar, nasad lavande te povrtnjak mirišljavih otočkih povrtnica.

miomirisni vrt Lošinj
miomirisni vrt Lošinj

Igraonice, šetaonice, kušaonice, škole u prirodi, izleti, sajam..

Miomirisnim događanjima i izletima Vrt potiče u svijesti gostiju sljubljivanje pojma Lošinj s pojmom miomirisnog otoka. Otok tako postaje sinonim za miomirisni mediteranski krajolik.

Postoje posebni programi za goste treće životne dobi, a dodatni užitak na zahtjev je miomirisna marenda ili ručak s prigodnim menijem. Inače, ponuda je velika za sve generacije pa se tako nudi miomirisna igraonica za vrtićku dob, škola u prirodi za djecu školske dobi, miomirisna šetaonica i kušaonica za sve generacije prilikom koje u 20-minutnoj ležernoj šetnji Vrtom s vodičem upoznajete njegov živi svijet. Nude se i cjelodnevni mirisni izleti brodom, poludnevni izleti gliserom, a događaju se i brojne prigodnice: od stalnog sajma mirisnih otočkih pripravaka te prikaza novih, do tematskih miomirisnih radionica, pričaonica, kušaonica, izložbi i natjecanja.

Nezaboravni doživljaji za nepce

Miomirisni sajam pretače mirise i okuse Lošinja u izvorne rukotvorine lijepoga mirisa, finoga okusa i ukusna izgleda. Ovaj lošinjski Fragrance Centar One smješten u Miomirisnom otočkom vrtu radi čitave godine. Miomirisna radionica obrađuje tajne misli lošinjskog bilja s raznim temama: ‘O aromaterapijskim odlikama otočkih mirišljavica’, ‘O samoterapiji pripravcima od lošinjskog mirisnog bilja’, ‘O eteričnom ili nebeskom’. Predavači su vrsni mirisoznalci aromaterapijske struke.

Krajem travnja obično se održava Šparožina kup, tradicionalno natjecanje u branju šparoga. Prvoplasiranima idu nagrade, a svim beračima natjecateljima slijedi užitak u poslasticama od ubranih šparoga koje sprema certificirana miomirisna gostionica. Postoji čak i miomirisna pričaonica sa 101 pričom o otočkom bilju. Priče su poučne i zabavne na hrvatskom, talijanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.

Ono najslađe smo ipak ostavili za kraj, a radi se o miomirisnoj kušaonici. Ako još niste, možete probati salamu od lošinjske divljači, domaći kozji i ovčiji sir, janjetinu na grillu ili pod pekom, slane palačinke sa salatom iz susjedovog vrta, piti njihov domaći sok. I zato – pakirajte se i put pod noge – Miomirisni vrt čeka na vas!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.