Moćni glasovi 4 tenora 21. svibnja na jednom od najljepših istarskih trgova

Žuta, narančasta i crvena pročelja povijesnih palača Narodnog trga u Vodnjanu 21. svibnja u 21 sat postat će živopisna pozornica za nastup 4 Tenora povodom završetka još jedne uspješne akcija “Moj kažun – La mia casita”.

Na prostranom trgu u vrijeme vladavine Venecije uzdizao se srednjovjekovni kaštel koji je 1808. srušen kako bi Vodnjanci dobili prostor za okupljanja, druženja i razna događanja. Tu davnu odluku vladajuće obitelji Dalla Zonca ispravnom će potvrditi i besplatni koncert 4 Tenora čiji će se prekrasni, moćni glasovi savršeno doći do izražaja u akustici trga na kojem se ljepotom najviše ističe neogotička vodnjanska vijećnica odnosno Komunalna palača.

Ovaj će koncert biti glazbena točka na završetak još jednog izdanja vrijedne akcije “Moj kažun – La mia casita” posvećene prepoznatljivom simbolu Vodnjanštine – kažunima. Naime, Vodnjan se ponosi s najvećim brojem kažuna u Istri, no zbog neuporabe i neodržavanja mnogi su porušeni i zapušteni. Kako bi se obnovilo i očuvalo ovo dragocjeno nasljeđe predaka, Grad Vodnjan već godinama održava radionice “Moj kažun – La mia casita” koje predstavljaju prvo veće ulaganja lokalne samouprave u zaštitu kažuna u Istri.

I ove godine akcija svake subote do 21. svibnja donosi program zanimljiv posjetiteljima, entuzijastima, stručnoj javnosti i, naravno, domaćim zaljubljenicima u baštinu.

Mala škola suhograditeljstva koja započinje svake subote u 9 sati idealna je prilika da, uz stručnu pomoć, polaznici nauče tajne suhozidne gradnje u inspirativnom ambijentu Parka kažuna. Park kažuna se nalazi u neposrednoj blizini Vodnjana i u njemu je moguće tijekom cijele godine razgledati fascinantan proces izgradnje ovih suhozidnih remek djela koja je predstavljena kroz četiri faze izgradnje.

Posebno je zanimljiv edukativno-zabavni program “U moje vrime…” koji sudionike besplatnim turističkim vlakićem vode na nezaboravno putovanje. Uz pratnju vodiča posjetitelji će vožnjom kroz vodnjanski krajolik istkan od brojnih maslinika otkrivati obnovljene staze, kažune i suhozide te upoznavati život istarskog težaka prije stotinu godina.

Na kraju recimo kako se program “U moje vrime” održava uz obaveznu rezervaciju svake subote (07., 14. i 21. svibnja 2022.) u 10 i 17 sati dok je polazna točka vlakića Park kažuna Vodnjan (Salvela – Vodnjan sjever – kružni tok).

Naslovna fotografija: Danilo Dragosavac, izvor: Turistička zajednica grada Vodnjana

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.