Ivan Vučetić Museum of Mystery – hrvatski Sherlock Holmes dobio muzej u rodnom Hvaru

U gradu Hvaru svečano je otvoren muzej – Ivan Vučetić Museum of Mystery. Interpretacijski centar posvećen je hrvatskom izumitelju daktiloskopije i jednom od najvažnijih pionira forenzičke znanosti u svijetu, Ivanu Vučetiću.

Posjetiteljima se tako na jednom mjestu nudi prilika za istraživanje života i rada slavnog znanstvenika kroz sveobuhvatnu izložbu, artefakte i zanimljive, do sad javnosti nepoznate priče.

Ivan Vučetić Museum of Mystery smješten je u kući u kojoj je ovaj velikan živio i radio, u samom centru grada Hvara. Interpretativni centar odaje počast Ivanu Vučetiću čija su revolucionarna dostignuća oblikovala polje forenzike kakvo je danas poznato.

To je prvi muzej u Hrvatskoj posvećen jednoj od najistaknutijih ličnosti u svijetu forenzike te donosi fascinantnu priču o ocu forenzike i njegovom doprinosu razvoju znanosti.

Kroz zanimljive eksponate u muzeju imate priliku saznati sve o Vučetićevom revolucionarnom radu, upoznati se s njegovim metodama identifikacije i forenzičkim tehnikama koje je razvio, a koje su i dalje ključne u rješavanju kaznenih djela širom svijeta.

Dobrodošli u doba misterije i otkrića

– Prošećite kroz povijest i istražite značajne slučajeve koje je Ivan Vučetić pomogao riješiti, kao i njegov utjecaj na suvremenu forenziku. Otkrijte kako je njegov revolucionarni sustav otiska prsta doprinio otkrivanju i identificiranju kriminalaca. Dobrodošli u doba misterije i otkrića, pozivaju iz muzeja.

Ivan Vučetić rođen je u Hvaru 1858. godine, a od 1884. je živio u Argentini. Tamo se zaposlio u Središnjem policijskom uredu u La Plati i ubrzo postao voditelj Odjela za statistiku. Među prvima je spoznao vrijednost uzimanja otisaka prstiju radi identifikacije te je 1891. osnovao Službu za identifikaciju u La Plati.

Desetoprstni sustav identifikacije, nazvan Argentinskim ili Vučetićevim sustavom, službeno je uveden u Argentini 1902. godine, a potom i u mnogim drugim zemljama. Osim što se primjenjivao u državama Južne Amerike, koristio se i u Kaliforniji, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Kini, Čehoslovačkoj i Srbiji.

Vrijednost njegova sustava je u jednostavnosti i širokim mogućnostima praktične primjene.

U La Plati je 1923. godine otvoren Policijski muzej Juan Vucetich, a zagrebački Centar za kriminalistička vještačenja MUP-a Hrvatske nosi ime Ivan Vučetić od 1997.

Ivan Vučetić Museum of Mystery nalazi se u Ulici Kroz Burak 39 u Hvaru, a otvoren je svakog radnog dana od 9 do 21 sat.

Foto: Borna Obranović
Izvor: HrTurizam

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.