Na prijevoju Poklon popijte kavu na pola puta prema oblacima

Veličanstvena Učka strogo odjeljuje Istru od Primorja i jedina je planina u Dinarskom gorju koja se pruža smjerom sjeveroistok – jugozapad, okomito na smjer pružanja Dinarida. No, ako pitate posjetitelje ove fascinantne planine, reći će vam da je jedinstvena i posebna zbog svojih strmih padina na kojima se izmjenjuju stijene, šume i livade, zbog širokih vidika koji se pružaju s njezinih vrhova, svog izdvojenog položaja, te blizine mora. Vrhovi joj nisu izrazito visoki, ali zbog strmih padina i činjenice da se nalaze nadomak moru, Učka se doima mnogo višom nego što stvarno jest. Ali ne dajte se zavarati ovim podatkom: uspon od mora do vrha nije ni kratak ni jednostavan, jer treba savladati 1400 metara nadmorske visine. Učka se proteže 20 kilometara u dužinu od prijevoja Poklona do Plominskog zaljeva, gdje naglo tone u more.

Poklon – prijevoj koji spaja planinske masive Učku i Ćićariju – glavna je izletnička točka na Učki, a do njega vode putovi iz svih priobalnih mjesta: Opatije, Ičića, Ike, Lovrana, Medveje, Mošćeničke Drage. Za uspon s istarske obale do Poklona trebat će vam 2-3 sata hoda. Želite li pak doživjeti najljepši, vršni dio Učke, najbolje vam je uputiti se automobilom do Poklona, pa dalje planinarskim hodom prema Vojaku.

Poklon je mjesto odakle se prvi put vidi more i Rijeka, te je zbog toga od davnina popularno odmorište putnika. Kada bi s toga mjesta hodočasnici iz Istre prvi put ugledali Trsat, redovito bi se poklonili Majci Božjoj Trsatskoj. Uspomena na taj običaj ostala je zabilježena u nazivu Poklon.

Bez obzira na to kako ćete doći do Poklona, ne propustite obići novootvoreni Planinski bar u sklopu Centra za posjetitelje koji je smješten u samom srcu parka, na 930 metara nadmorske visine. Na površini od 1 200 prostornih metara smjestili su se interpretacijski, edukacijski i turistički sadržaji, ali i konferencijski i uredski prostori. Tu možete vidjeti i saznati sve o prirodnim i kulturnim ljepotama Učke i okolice. U sklopu centra nalaze se i suvenirnica, kavana, konferencijski centar i učionica. Uz vanjsku terasu Planinskog bara smješteno je uređeno dječje igralište, a šank će biti otvoren svakog dana od 7.30 do 22.00 sata.

Centar je uređen u sklopu projekta „Učka 360 stupnjeva“ koji u budućnosti – među ostalim – predviđa izgradnju i opremanje ekomuzeja “Vlaški puti” u Šušnjevici, te razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini, kao i unaprjeđenje i proširenje postojećih edukacijskih programa Parka prirode Učka.

Foto: PP Učka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.