Nastavlja se jedna od najljepših ljetnih priča – RokOtok

spot_img

Nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane pandemijom, ovoga vikenda startala je druga faza poznatog hvalevrijednog projekta RokOtok – veselog ljetnog plivačko edukacijskog maratona Domagoja Jakopovića Ribafisha, koju je pokrenuo prije dvije godine u znak sjećanja na svog prerano preminulog sina Roka. Ribafish je odlučio ispuniti obećanje koje je dao Roku – da će posjetiti svih 50 hrvatskih naseljenih otoka. No, ispunjava i obećanje koje je dao samome sebi da će plivati do baš svih naših otoka i na njima se družiti s djecom i educirati ih.

„Kad plivam, on je sa mnom i tako je lakše. RokOtok je posvećen mom sinu Roku i kad tijelo više ne može i kad mozak više ne može, tu su emocije, plivam za njega. Obećao sam mu da ćemo obići svih 50 otoka zajedno i ovime pokušavam ispuniti to obećanje”, rekao je Domagoj Jakopović Ribafish u subotu, par trenutaka prije početka druge etape projekta RokOtok.

RokOtok dobio je nagradu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za doprinos u promicanju pomorske kulture, te je proglašen najljepšom pričom ljeta 2019. Ove godine priča ide dalje. Druga od tri faze projekta započela je 3. srpnja u 9 sati polaskom iz Brodarice za otok Krapanj. Ovogodišnja planirana etapa bit će duga oko 60 kilometara, spojit će 17 otoka i naposljetku završiti 27. srpnja u 18 sati na Ugljanu. Nakon što dopliva do otoka, Ribafish će velikim i malim stanovnicima otoka Šibensko-kninske i Zadarske županije prenijeti zašto je važno zaštititi prirodu i okoliš, organizirat će čišćenje plaža te interaktivnu i poticajnu potragu za “blagom”. Osmišljene su i edukativne igre u prirodi, kako bi se podigla svijest o problemu provođenja previše vremena pred ekranima i mobitelima.

Kada je prije dvije godine pokrenut ovaj projekt, nije se očekivalo toliko pozitivnih reakcija na lokacijama do kojih je plivao. U prvoj je fazi preplivao sve zacrtane dionice u dužini od stotinjak kilometara i spojio 17 otoka. Na nekim od tih otoka nisu ga niti doživjeli, a negdje je dočekan kao rock zvijezda.

RokOtok

U prvim zaveslajima ovogodišnje rute Ribafisha je pratio i Dubravko Dudo Šimenc, proslavljeni vaterpolski reprezentativac, u dvojakoj ulozi. Ne samo što su prijatelji, nego je Šimenc tu bio i kao predstavnik Hrvatske turističke zajednice.

Prve dvije etape ovogodišnjeg pothvata organizirane su u partnerstvu s udrugama “Tatavaka” i “Zajedno za Krapanj” koje su s Gradom Šibenikom i otočnim turističkim zajednicama pokrenule inicijativu “Za arhipelag bez plastike”. Uspješan projekt “Zlarin bez plastike” širi se na druge otoke, a Domagoj Jakopović Ribafish postaje ambasador i podržavatelj ove inicijative.

Dionicu od Brodarice do Krapnja s Ribafishem je preplivalo šezdesetak ljudi, a na dočeku na plaži ispred hotela Spongiola okupilo se oko 120 klinaca. U zoru je Ribafish s Krapnja nastavio prema Zlarinu u društvu Tonćija Lokasa, a po dolasku ih je u Zlarinu dočekalo sedamdesetak djece. Trećega dana Ribafish je plivao do otoka Prvića, otoka vizionara Fausta Vrančića, gdje ga je dočekalo pedesetak mališana, a u utorak je preplivao vrlo zahtjevnu dionicu od Prvića do Kaprija.

Ribafish poziva sve stanovnike otoka šibenskog i zadarskog arhipelaga da mu se priključe ovoga ljeta u još jednom izdanju RokOtoka, ali i da se pridržavaju epidemioloških mjera koje je zadao Stožer civilne zaštite RH. Poručuje svima da što više borave u prirodi, da ju čuvaju i da dodatno ne “ranjavaju” jedini planet koji nam omogućuje plavo nebo, zelenu travu, bistru vodu i svjež zrak.

Drugu etapu projekta #RokOtok podržali su mnogi sponzori, Zadarska županija, te Hrvatska turistička zajednica. Više informacija o projektu #Rokotok, o planovima i aktivnostima, drugoj etapi ili volontiranju i promoviranju, moguće je pogledati na službenim web stranicama udruge.

Foto: Domagoj Jakopović Ribafish / Facebook

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.