Ne propustite drugo izdanje Like Lika festivala

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae kreće u realizaciju drugog izdanja Like Lika Festivala u Ličko-senjskoj županiji od 23. do 31. srpnja 2022., a ove godine Festival će se održati u Perušiću, Gornjem Kosinju, Gospiću, Brinju i u Senju. Ovaj Festival je prilika da otkrijete čari predivne kulturne i prirodne baštine Ličko-senjske županije koje će uglazbiti vrhunski glazbenici koncertima koje jednostavno ne smijete propustiti. Također, ulaz na sve koncerte je besplatan pa svakako dođite u čarobnu Liku i uživajte u njoj! Ukoliko ipak propustite neki dio Festivala ne trebate brinuti jer na YouTube kanalu Festival Like Lika možete pratiti live prijenos i uživati u koncertima.

Ovogodišnje izdanje Like Lika Festivala kreće danas, 23. srpnja, u 21 sat u Perušiću. Točna lokacija koncerta otvorenja je Stari grad Perušić, čiji se lokalitet spominje još 1071. godine. Utvrdu su izgradili Frankopani, a od nje je ostala tek kamena Kula koja predstavlja jednu od najočupanijih obrambenih utvrda u Lici. Ispred Kule nastupit će Kvartet tuba XL – prvi ovakav komorni sastav na našim prostorima.

Sutra, u nedjelju 24. srpnja Like Lika Festival gostuje u Gornjem Kosinju – slavnom mjestu prve hrvatske tiskare u kojoj su u 15. stoljeću tiskani Misali i Brevijari na glagoljici i na hrvatskom jeziku. Cijeli je Kosinjski kraj vrijedan arheološki i povijesni lokalitet na kojem je nekada bilo čak sedam crkvi, samostan sv. Pavla i dva srednjovjekovna burga – Ribnik i Bočaj. Crkva sv. Antuna Padovanskog izgrađena je u 17. stoljeću na temeljima srednjovjekovne crkve. Za prvo izdanje Like Lika Festivala u kosinjskoj su crkvi uređene i prezentirane orgulje Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća koje ćemo slušati i na ovogodišnjem koncert koji će održati tri vrhunske glazbenice Nikolina Pinko Behrends (sopran), Ana Kirchmayer Wonnemann (violina) i Eva Kirchmayer Bilić (orgulje).

U sklopu proslave Dana grada Gospića, u petak, 29. srpnja Like Lika Festival seli u dvorište Muzeja Lika, a nastupit će Ivana Galić (sopran), Klementina Vodušek (sopran), Ines Jagec (violina), Mario Jagec (saksofon) i Darko Horvat (gitara) popularnim programom Pjesme iz jednog kraljevstva.

like lika

Predzadnja lokacija ovogodišnjeg izdanja Like Lika Festivala je općina Brinje u kojoj je lani otvoren festival. No, ove će godine Like Lika uglazbiti Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije koncertom puhačkog ansambla limenih puhača Balkan Connection Brass (BC Brass) koji se sastoji od dvije trube, tube te roga i trombona. Riječ je o glazbenicima s dugogodišnjim iskustvom u komornom i solističkom muziciranju i na vodećim pozicijama u orkestrima: Marko Ilić, solist Slovenske filharmonije na trombonu; Mladen Đorđević, solist Beogradske filharmonije i redovni profesor trube na Muzičkoj akademiji u Beogradu; Marin Zokić, solist Zagrebačke filharmonije i docent trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Viktor Kirčenkov, solist na rogu u Zagrebačkoj filharmoniji i Krunoslav Babić, tubist Zagrebačke filharmonije. Župna crkva Uznesenja Marijina u Brinju prvi put se spominje 1388. godine kao crkva Sv. Marije sa samostanom augustinaca. U crkvi je 1476. godine pokopan Bartol Frankopan, a nadgrobna mu je ploča postavljena pred oltarom Sv. Bartolomeja.

Crkva je u više navrata uništavana kroz povijest: Turci su je spalili skupa sa samostanom u 16. stoljeću, a na temeljima stare crkve u 18. stoljeću je izgrađena nova crkva koja je do današnjih dana nekoliko puta gorila, da bi u Drugom svjetskom ratu bila uništena bombardiranjem nakon kojeg je obnovljena ’60-ih godina prošlog stoljeća. U crkvi se danas čuva ulomak jedne kamene ploče s početka 16. stoljeća s glagoljskim natpisom.

Ovogodišnje izdanje Like Lika festivala zaključit će Luka Ivir (marimba), finalist ovogodišnjeg Međunarodnog udaraljkaškog natjecanja Rythm-o-phonia, koji će nastupiti u nedjelju 31. srpnja u Senju, u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Senjska katedrala sagrađena je 1169. godine kao jednobrodna romanička bazilika na temeljima poganskog svetišta Magnae mater, a zatim paleokršćanskog objekta iz 4. ili 5. stoljeća. Smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika Gospićko-senjske biskupije.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.