Ništa kontra Splita – splitska riva je pozornica gradskog života

Splitska je Riva svoj današnji oblik počela dobivati još prije dva stoljeća. Tada su Francuzi, u vrijeme Napoleona, vladali i ovim krajevima i to pod rukom maršala Marmonta. Ne bi se nitko sjećao Marmonta da nije najpoznatije Marmontove ulice kroz koju, ako niste prošli, niste bili u Splitu.

Izvor: Pixabay

Do dana današnjeg ova šetnica je gradski dnevni boravak, najpopularniji i najvažniji javni prostor Splita. U međuvremenu je nekoliko puta promijenjen njen izgled, ali uvijek je bila obilježena spektakularnom scenografijom koju pružaju južna fasada Dioklecijanove palače s ulazom u Podrume, pa kasnije podignute zgrade zapadno od Palače, potom franjevački samostan sa crkvom Svetog Frane, te palača Bajamonti Dešković i Lučka kapetanija na istočnom kraju.

Splitska riva, ako pitate starije Splićane, najbolja je bila upravo sedamdesetih godina. Njeno preuređenje prije par godina danima je bila tema dnevno političkih prepucavanja. Najčešće je portalima i novinama upravo splitska riva izvor modnih izričaja i atraktivnih fotografija ljepotica iz “najlipšeg grada na svitu”. Bilo kako bilo Riva je uvijek bila zanimljiva, oko nje su se vodile političke bitke i borbe, a oduvijek je bila glavna slika najvećeg i glavnog dalmatinskog grada.

Foto: Kate Gudelj

Ništa kontra Splita…

Davno je splitska glazbena legenda neprežaljeni Dino Dvornik jednostavno objasnio Ništa kontra Splita! “Ti moš govorit kontra mene i kontra cilog svita, al neću da čujem ništa, ništa kontra Splita” stihovi su legendarnog Dvornika koji najbolje govore koliko Split znači njegovim građanima, ali i cijeloj Dalmaciji. A uz Hajdukov stadion upravo Riva najvažnije je mjesto grada pod Marjanom.

– Današnja Riva je pješački raj, kojega krasi neprekinuti niz kafića i restorana, idealno mjesto za ispijanje jutarnje ili popodnevne kave, ili za večernji izlazak i druženje s prijateljima uz piće, navodi Turistička zajednica grada Splita koja također na svojim službenim stranicama naravno ima priču upravo o Rivi.

splitska riva
Izvor: Pixabay

To je pozornica splitskog gradskog života, na njoj se održavaju brojna kulturna i zabavna događanja, na njoj je Split dočekivao svoje sportaše nakon bezbroj velikih uspjeha, poput onog nezaboravnog dočeka Gorana Ivaniševića, ili pak igrača Hajduka i Jugoplastike, olimpijaca…

Riva je jasno i politički forum, na njoj se desetljećima oslikavaju političke prilike u kojima Split obstoji kroz masovne skupove. Naravno, svoje najljepše ruho Riva dobija za Sudamje, svetkovine posvećene Svetom Dujmu, zaštitniku Splita.

splitska riva
Izvor: Pixabay

Split je nezaobilazno odredište svakog turista u Dalmaciji, koji barem na dan obvezno dođu vidjeti i Split, a ako niste bili na Rivi onda stvarno niste bili u Splitu.

Izvor naslovne fotografije: Turistička zajednica grada Splita
Članak originalno objavljen 22. svibnja 2020.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.