Ništa kontra Splita – riva je pozornica gradskog života

Splitska je Riva svoj današnji oblik počela dobivati još prije dva stoljeća, kada su Francuzi u vrijeme Napoleona vladali i ovim krajevima i to pod rukom maršala Marmonta. Ne bi se nitko sjećao Marmonta da nije najpoznatije ulice Marmontove kroz koju ako niste poršli niste bili u Splitu.

Do dana današnjeg ova šetnica je gradski dnevni boravak, najpopularniji i najvažniji javni prostor Splita. U međuvremenu je nekoliko puta promijenjen njen izgled, ali uvijek je bila obilježena spektakularnom scenografijom koju pružaju južna fasada Dioklecijanove palače, s ulazom u Podrume, pa kasnije podignute zgrade zapadno od Palače, potom franjevački samostan sa crkvom Svetog Frane, te palača Bajamonti Dešković i Lučka kapetanija na istočnom kraju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Splitska riva, ako pitate starije Splićane, najbolja je bila upravo sedamdesetih godina. Njeno preuređenje prije par godina danima je bila tema dnevno političkih prepucavanja, a najčešće je portalima i novinama upravo splitska riva izvor modnih izričaja i atraktivnih fotografija ljepotica iz “najlipšeg grada na Svitu”. Bilo kako bilo Riva je uvijek bila zanimljiva, oko nje su se vodile političke bitke i borbe, a oduvijek je bila glavna slika najvećeg i glavnog dalmatinskog grada.

Davno je splitska glazbena legenda neprežaljeni Dino Dvornik jednostavno objasnio “Ništa kontra Splita!”

“Ti moš govorit kontra mene i kontra cilog svita, al neću da čujem ništa, ništa kontra Splita” stihovi su legendarnog Dvornika koji najbolje govore koliko Split znači njegovim građanima, ali i cijeloj Dalmaciji. A uz Hajdukov stadion upravo Riva najvažnije je mjesto grada pod Marjanom.

– Današnja Riva je pješački raj, kojega krasi neprekinuti niz kafića i restorana, idealno mjesto za ispijanje jutarnje ili popodnevne kave, ili za večernji izlazak i druženje s prijateljima uz piće, navodi TZ Split koji također na svojim službenim stranicama naravno imaju priču upravo o Rivi.

To je pozornica splitskog gradskog života, na njoj se održavaju brojna kulturna i zabavna događanja, na njoj je Split dočekivao svoje sportaše nakon bezbroj velikih uspjeha, poput onog nezaboravnog dočeka Gorana Ivaniševića, ili pak igrača Hajduka i Jugoplastike, olimpijaca…

Riva je jasno i politički forum, na njoj se desetljećima oslikavaju političke prilike u kojima Split obstoji kroz masovne skupove. Naravno, svoje najljepše ruho Riva dobija za Sudamje, svetkovine posvećene Svetom Dujmu, zaštitniku Splita.

Split je nezaobilazno odredište svakog turista u Dalmaciji, koji barem na dan obvezno dođu vidjeti i Split, a ako niste bili na Rivi onda stvarno niste bili u Splitu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Foto: pixabay.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.