Planinarska obilaznica na sve četiri rijeke karlovačke

Obilaznica “4 rijeke karlovačke” nalazi se u okolici Karlovca koja je bogata prirodnim i kulturnim ljepotama. Karlovačka županija veže se uz početke planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj. Prvi zabilježeni penjački poduhvat bio je onaj Karlovčanke Dragojle Jarnević, koja se 1843. godine uspela na vrh Okić.

OBILAZNICA “4 RIJEKE KARLOVAČKE”

Osmišljena i obilježena od strane članova HPD “Martinščak”, obilaznica je dobra prilika za tjelesnu aktivnost korisnu zdravlju, kao i za upoznavanje okolice Karlovca. Bilo da redovito pješačite ili tek ponekad šećete, ovaj će vas pohod vratiti prirodi i učiniti puno za vaš duh i tijelo. Ova obilaznica na svome putu susreće sve četiri karlovačke rijeke – Kupu, Dobru, Mrežnicu i Koranu, i na taj način najbolje predstavlja prepoznatljiv znamen grada Karlovca.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Staza počinje u Donjem Pokupju, uz obale Kupe. Zatim, prolazi dolinama rijeka Dobre i Mrežnice, a završava na Korani kod Cerovca Vukmanićkog. Putnik namjernik se susreće s prostorom visoko vrijedne kulturno-povijesne baštine. Tu još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća osobitih za taj kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica. To je i takozvani “zeleni prsten” Karlovca, kojim prevladavaju poljoprivredne i šumske površine sa seoskim naseljima očuvanih ruralnih cjelina.

Obilaznica je duga oko 30 kilometara, a prijeđe se laganim hodom za 12 sati. Može se prelaziti i djelomično, ovisno o tjelesnoj spremi i želji. Stazu možete prijeći i biciklom, pogotovo za suhog vremena, gurajući ga mjestimično i po potrebi uza sebe kroz šume Goisko, Kozjača i Vinica. Prednost ovakvog obilaska je u tome što se vrijeme skraćuje oko 3 puta, a niste ovisni o drugim prometnim sredstvima.

Hrvatsko planinarsko društvo “Martinščak” tiskalo je i vodič planinarske obilaznice “4 rijeke karlovačke” u kojem su navedene kontrolne točke. Vodič možete pogledati i preuzeti na ovoj POVEZNICI.

Izvor i foto: Turistička zajednica grada Karlovca

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.