Istražite okolicu Karlovca: Planinarska obilaznica na sve četiri rijeke karlovačke

Iz razloga nepoznatih čovjeku, priroda je predvidjela da se u gradu Karlovcu susretnu četiri rijeke te spoje u snagu i ljepotu koja zadivljuje. Planinarska obilaznica koja spaja ove rijeke atraktivna je ruta koju pohode osim planinara i brojni zaljubljenici u prirodu.

Obilaznica “4 rijeke karlovačke” pruža priliku za istraživanje okolice Karlovca, bogate prirodnim i kulturnim ljepotama. Upravo Karlovačka županija veže se i uz početke planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj. Prvi zabilježeni penjački poduhvat u Hrvatskoj bio je onaj Karlovčanke Dragojle Jarnević, koja se 1843. godine uspela na vrh Okić.

Zanimljiva karlovačka planinarska obilaznica je od svog otvaranja 1998. godine izazvala veliko zanimanje ne samo planinara iz čitave Hrvatske, već i velikog broja građana i obitelji iz Karlovca i okolice.

OBILAZNICA “4 RIJEKE KARLOVAČKE”

Osmišljena i obilježena od strane članova HPD “Martinščak”, ova obilaznica je dobra prilika za tjelesnu aktivnost korisnu zdravlju, kao i za upoznavanje okolice Karlovca. Bilo da redovito pješačite ili tek ponekad šećete, ovaj će vas pohod vratiti prirodi i učiniti puno za vaš duh i tijelo. Zanimljiva obilaznica na svome putu susreće sve četiri karlovačke rijeke – Kupu, Dobru, Mrežnicu i Koranu, i na taj način najbolje predstavlja prepoznatljiv znamen grada Karlovca, grada koji zovu gadom na četiri rijeke.

Staza počinje u Donjem Pokupju, uz obale Kupe. Zatim, prolazi dolinama rijeka Dobre i Mrežnice, a završava na Korani kod Cerovca Vukmanićkog. Putnik namjernik se susreće s prostorom visoko vrijedne kulturno-povijesne baštine. Tu još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća osobitih za taj kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica. To je i takozvani “zeleni prsten” Karlovca, kojim prevladavaju poljoprivredne i šumske površine sa seoskim naseljima očuvanih ruralnih cjelina.

Ova atraktivna planinarska obilaznica duga je oko 30 kilometara, a prijeđe se laganim hodom za 12 sati. Može se prelaziti i djelomično, ovisno o tome kakve ste tjelesne spreme i koliko želite šetati. Stazu možete prijeći i biciklom, pogotovo za suhog vremena, gurajući ga mjestimično i po potrebi uza sebe kroz šume Goisko, Kozjača i Vinica. Prednost ovakvog obilaska je u tome što se vrijeme potrebno za obilazak skraćuje za oko 3 puta, a niste ovisni o drugim prometnim sredstvima.

Hrvatsko planinarsko društvo “Martinščak” tiskalo je i vodič planinarske obilaznice “4 rijeke karlovačke” u kojem su navedene kontrolne točke. Vodič možete pogledati i preuzeti na ovoj POVEZNICI.

Kontrolne točke:

 • 1. KT: KUPA – Donje Pokupje – DONJE POKUPJE (Most na Kupi) –
  PLANINARSKI DOM “IVANOVA HIŽA” U PRISELCIMA 1,30 h
 • 2. KT: PRISELCI – PLANINARSKI DOM “IVANOVA HIŽA” (Zaselak Smukavići) –
  ZADOBARJE 1,10 h
 • 3. KT: DOBRA – Zadobarje 13 – ZADOBARJE – SKUPICA 2,35 h
 • 4. KT: SKUPICA – SKUPICA – MREŽNIČKI MOST 1,30 h
 • 5. KT: MREŽNICA – Mrzlo Polje – MREŽNIČKI MOST – VINICA 1,30 h
 • 6. KT: VINICA – VINICA – MARTINŠČAK 2,00 h
 • 7. KT: MARTINŠČAK – MARTINŠČAK – CEROVAC (KORANA) 1,05 h
 • 8. KT: KORANA – Cerovac Vukmanićki

VODIČ možete preuzeti OVDJE!

Izvor i foto: Turistička zajednica grada Karlovca

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.