Obilježavanje Dana grada Zagreba uz brojne programe, ali i novi promotivni film

Obilježavanje Dana grada Zagreba, 31. svibnja, prigodno je najavila Turistička zajednica grada Zagreba novim promotivnim filmom Zagreb All-Inclusive. Uz pjesmu našeg proslavljenog autora Ive Robića, ovaj film ističe raznolikost i bogatstvo ponude grada Zagreba za posjetitelje.

Također, kao i svake godine, TZGZ je s partnerima pripremila razne prigodne programe. Tako će se, u petak, 31. svibnja, već od prijepodnevnih sati održati:

Smjena straže Kravat pukovnije

– ceremonija kreće u 11:30 sati predajom stijega na križanju Mesničke ulice i Ilice, a završava u 13:00 sati na Trgu bana Jelačića

  U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću hrvatska laka konjica, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupila je francuskoj vojsci. Vojničke vještine ali i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije “Royal Cravates” u sklopu francuske kraljevske vojske 1664. godine. Osobiti pečat odorama davao je crveni rubac – kravata koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. Kravata, danas nezaobilazni modni dodatak svakog muškarca, potječe od tih hrabrih hrvatskih vojnika.

  kravata
  Foto: arhiva Academia Cravatica

  Dan otvorenog grada

   – više različitih događanja tijekom cijelog dana na različitim lokacijama u centru grada (plesnjak, flash mob, balet, recitali,…) od 12 do 21 sat.

   dan otvorenog grada
   Dan otvorenog grada

   Glazbena kontrola ZET-a

    – nastupi iznenađenja u tramvajima i na odabranim lokacijama u gradu u periodu od 10:00 do 12:00 sati

    Glazbena vožnja započinje na Ljubljanici gdje članovi orkestra ulaze u tramvaj na jednoj od redovnih linija i u vožnji sviraju do sljedeće postaje. Na odabranim lokacijama u gradu, trgovima, ulicama, parkovima, održat će se kratki nastupi u trajanju 10-15 minuta, nakon čega orkestar nastavlja glazbenu vožnju. S obzirom na pop-up karakter projekta, lokacije nastupa nisu unaprijed isplanirane, ali završni nastup održava se svaki put točno u podne na Trgu bana Josipa Jelačića.

    zagreb
    Trg bana Josipa Jelačića, foto: Boška i Krešo

    Folklorna scena

    – nastup FA Zagreb Markovac na Trgu kralja Tomislava (17:00-17:45) i Trgu bana Jelačića (18:00-19:00)

     Zagrebačka okolica poznata je po mnogobrojnim folklornim društvima od kojih neka bilježe svoje postojanje i više od stoljeća. Odjeveni u prekrasne i jedinstvene narodne nošnje, na ulice Zagreba donose svoje folklorne običaje, pjesmu i ples.

     Predstava za djecu Bajka za van

     – dva termina, u 17:00 i 18:30 u parku Ribnjak

      Ova kazališna šetnja namijenjena je djeci starijoj od 5 godina. Djeca do 10 godina trebaju biti u pratnji odrasle osobe jer se radi o interaktivnoj šetnji na otvorenom i tijekom trajanja cijele predstave obavezno je korištenje slušalica. Ulaznice su besplatne, no obavezna je rezervacija.

      Park Zrinjevac, foto: Lice grada

      Besplatni razgledi grada na hrvatskom jeziku, uz najavu

      18:00 sati – Feshtaona: EvenTura – kviz tura gradom na tematiku filma Tko pjeva zlo ne misli

       Postoji li “zagrebačkija” priča od one ispričane u filmu Tko pjeva zlo ne misli? Fulir, Mina, Ana i Franjo Šafranek – ovi su neki od najpoznatijih likova iz hrvatske filmske prošlosti, a EvenTura Vas vodi po lokacijama na kojima su boravili! A baš kao što započinje na Zrinjevcu, tako i završava u legendarnoj gostioni na Gornjem gradu: uz dobru čašicu! Tematika ture kombinacija povijesti grada Zagreba kroz kontekst filma “Tko pjeva zlo ne misli”. Tura se ne bazira isključivo na filmu, već spaja povijest grada kroz kontekst filma te njegovo izrastanje u grad kakav poznajemo danas. Za kraj će tu biti i tradicionalno zagrebačko jelo, proglašenje pobjednika kviza koji se igra na turi (ne, nije vam potrebna priprema) te, naravno, dobra zabava. Mjesto okupljanja – Zrinjevac (trajanje cca. 2 sata).

       purgerica
       Foto: Nevena Kurteš Martinović

       19:00 sati – Šetnje s Purgericom – Zbigecani Zagreb

       Dobrodošli u beli Zagreb grad s početka 20. stoljeća, u eru galantnih kazališnih predstava, kavana, izumitelja, automobila koji voze po “krivoj” strani ceste, dama u suknja-hlačama s vozačkim dozvolama, tajnovitih ljubavnih poruka obojanih ljubičastom tintom i grandioznih, glamuroznih zabava u društvu gostiju iz Orient Expressa. Pripovjedačica Keti Klinček, pripadnica zagrebačkog mondeno-građanskog života, vodi vas natrag u Zagreb iz njezinog vremena – perle, halb-cilinderi, fine haljine, otkačene zabave, struja u Ilici, vodvilj predstave u Jurišićevoj, prva utrka automobila Zagreb-Varaždin-Zagreb, i još puno zbigecanih, veselih, škandaloznih priča čeka na vas u čast proslave dana našeg najdražeg grada. Nasmijte se i otputujte u zbigecanu povijest Zagreba. Mjesto okupljanja – ispred glavnog ulaza u HNK (trajanje cca. 2 sata)

       Opširniji pregled svega onoga što vas očekuje za obilježavanje Dana grada Zagreba pogledajte na POVEZNICI.

       POSLJEDNJE OBJAVE

       Prijavite se na naš newsletter

       Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

       Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.