Otkrijte neke od posebnosti Hvara nordijskim hodanjem od Jelse do Pitve

U okviru obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, čijem se obilježavanju Jelsa priključila festivalom Go Green in Jelsa koji se održao krajem rujna, svestrani učenici Srednje škole Hvar Borna Tudor, Leo Marušić i Toma Prošper Novak izradili su aplikaciju koja kratkom i jezgrovitom pričom o lokalnom prostoru interpretira rutu staze nordijskog hodanja Jelsa – Pitve – Jelsa.

/// HVARSKI SREDNJOŠKOLCI IZRADILI APLIKACIJU S PUNO TURISTIČKOG POTENCIJALA

Festivalu kojega je organizator TZ Jelsa – prvome te vrste na otoku Hvaru – težnja je kroz edukacije, radionice, eko akcije, predstave i filmove razviti svijest gostiju i domicilnog stanovništva o održivom razvoju, smanjenju i zaustavljanju zagađenja okoliša, te razumnoj i učinkovitoj eksploataciji prirodnih dobara.

Jedna od sportskih aktivnosti održanih u sklopu festivala bilo je i dvodnevno nordijsko hodanje, koji se već 2. put održalo u Jelsi, a kojem je cilj potaknuti stanovništvo na aktivno bavljenje sportom na otvorenom. Kroz 4 rute i uz pratnju vodiča sudionici su se upoznali s kulturom otoka Hvara, njezinim posebnostima, florom i faunom, te načinom života otočana.

Temeljem tih ruta i podataka, mladi su developeri izradili aplikaciju Story Map koja će uz GPS koordinate, tekstualne opise i fotografije budućim hodačima ovom dionicom za nordijsko hodanje koja je potvrđena od strane Hrvatskog saveza za Nordijsko hodanje, omogućiti da te rute i dijelove puta odrade sami i pri tome bolje upoznaju Jelsu i otok Hvar.

Ruta kreće iz centra Jelse, prolazeći kroz Trg križonoše, zatim se makadamskim putem kroz borovu šumu penje do mjesta Pitve. Mjesto Pitve smješteno je između Jelse i južne strane otoka Hvara. Pitve su – uz Dol – najstarije naselje na otoku, a leže na ulazu u klanac Vratnik. Staro je naselje nastalo uz klisuru, i radi tih povoljnih obrambenih karakteristika sačuvalo je kontinuitet svoga postojanja još od ilirskih vremena.

Od Vratnika cesta vodi malo uzbrdo, te dolazi do Crkve sv. Jakova odakle se pruža prekrasan pogled prema Jelsi, otoku Braču, Vrisniku, Makarskom primorju i Parku prirode Biokovo.Od Crkve sv. Jakova put vodi prema Jelsi kroz pitovske maslinike i vinograde, starim putevima koji su nekad povezivali ova dva susjedna mjesta.

Ova dionica za nordijsko hodanje je kategorizirana kao srednje teška staza dužine 8 km. Staza je pogodna za sve dobne skupine, a za njezin obilazak potrebno je otprilike dva i pol sata.

Foto: TZ Jelsa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.