Ovaj vikend svi vinski puti vode na Festival graševine

Festival graševine sljubljuje vino i glazbu, okuplja vinske stručnjake i brojne ljubitelje vina i dobre zabave. Posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske u subotu 3. lipnja uživat će do dugo u noć slaveći graševinu, sudjelujući u programu i bogatoj gastro ponudi.

Graševina je po broju zasađenih trsova i po količini proizvedenog vina najvažnija sorta vina u Hrvatskoj. Festival graševine održava se svake godine u Kutjevu, a promovira graševinu kao najznačajniju hrvatsku lozu te Slavoniju, odnosno Vinogorje Kutjevo kao destinaciju za vinski turizam.

Program ovogodišnjeg Festivala već je započeo 20. svibnja, Danom otvorenih podruma, no najbogatiji dio programa tek nas očekuje.

Radionice i Salon ocijenjenih vina u Dvorcu Kutjevo

Za sve ljubitelje graševine, u zaštićenom spomeniku graditeljske baštine – Dvorcu Kutjevu, u subotu 3. lipnja od 10 do 15 sati, održat će se tri radionice: Kako je nastalo Mačovo brdo – vertikala graševina velikog vinara Branka Mihalja uz vođenje sommeliera Marija Meštrovića; Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje  – znanstvena usporedba, sličnosti i različitosti graševina istočne hrvatske vinske regije – dr.sc. Josip Mesić; te 7 veličanstvenih – retrospektiva dosadašnjih Festivala graševina, kušanje odabranih dosadašnjih laureata Festivala graševine uz vođenje sommeliera Darka Lugarića. Radionice su rezultat suradnje udruga Kutjevačkih vinara i Graševine Croatice.

Impozantna rezidencija – Dvorac Kutjevo, uz zvučnu kulisu (saksofon), u 15 sati otvara svoja vrata za sve ljubitelje vina. Tema ovogodišnjeg Salona ocijenjenih vina je retrospektiva dosadašnjih Festivala graševine. U promenadnom kušanju biti će predstavljena velika zlata i šampioni ranijih godina, ali i premijerna izdanja novih graševina na tržištu.

Zabavni program na Trgu graševine

Grad Kutjevo i Turistička zajednica grada Kutjeva organiziraju zabavni program na Trgu graševine. Subota 3. lipnja, rezervirana je za utrku dječjih traktora, vinski maraton, vinsku alku i koncerte (TS Paori i Haris Džinović) uz štandove s ponudom Kutjevačkih vinara i OPG-ova s područja grada.

Gala večera u vinariji Galić

U petak 2. lipnja i subotu 3. lipnja održat će se gala večera u vinariji Galić. Slijed jela, koja pripremaju vrhunski chefovi, Nikola Raić i poznato TV lice Melkior Bašić, biti će sljubljena s vinima kutjevačkog vinogorja.

Grow du Monde, ocjenjivanje vina sorte graševina

Ove godine, 14. lipnja, ocjenjivanje u Kutjevu ugošćuje Grow du Monde, međunarodnu manifestaciju za afirmaciju graševine na inozemnom tržištu, a svake četvrte godine zemlja domaćin je Hrvatska. Organizatori GO GROW U Hrvatskoj su HAPIH, Hrvatska gospodarska komora, Graševina Croatica i Vinart uz potporu svih pet slavonskih županija.

U ocjenjivanju GROW sudjeluje 20 međunarodnih ocjenjivača iz desetak zemalja, a ocjenjuje se dvjestotinjak uzoraka graševine iz najmanje osam zemalja.

Vina će biti nagrađena po kategorijama (mlade/svježe, zrele/odležane, jantarne, pjenušave, desertne graševine), a proglašenje pobjednika održat će se u sklopu konferencije o graševini GO GROW u Osijeku 16. lipnja 2023.

Posjetite Festival graševine i uživajte u vrhunskim vinima, gastronomiji i srdačnom gostoprimstvu Zlatne Slavonije!

Naslovna fotografija: Borna Subota
Izvor fotografija: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.