Ovo ljeto najtraženiji nakit je Žminjski rićin

Autor

Kategorije

- Oglas -
- Oglas -

Žminjski rićin odnosno Žminjska naušnica i prsten, nađeni na starohrvatskom groblju sredinom prošlog stoljeća u Žminju. Zanimljiv nalaz u Žminju su iskoristili i pretvorili svoju baštinu u traženi suvenir. Replika ovih originalnih naušnica i prstena danas se prodaje kao suvenir i dekorativni uporabni predmet u Žminju, a turiste posebno privlači ova originalna priča jer rijetko možete nositi nakit koji je identičan onome u dalekoj prošlosti.

Osim rićina, kupiti se može i Žminjski prsten. Sav je nakit u srebru i zlatu, te različitih izvedbi i izgleda, kakav je i original bio. Ove godine dolazak u Istru ne može proći bez ovih naušnica koji su jedan od najoriginalnijih i zasigurno najnosivijih suvenira.

Žminjski rićin pronađen je na starohrvatskom groblju sredinom prošlog stoljeća u Žminju. Naušnica nađena u nekropoli pripadala je nošnji starohrvatskog stanovništva na Žminjštini, za vrijeme franačke vlasti u 9. i 10. stoljeću.

Originalni primjerci žminjske naušnice čuvaju se u Arheološki Muzej Istre i zaštićeni su upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Inače ovaj nakit je u Žminju svakodnevica i nosi ga gotovo svaka stanovnica ovog zanimljivog Istarskog mjesta.

- Oglas -

Autor

Kategorije