Ovogodišnji Motovun Film Festival donosi mnoštvo izvrsnih filmova

Posljednjih godinu i pol bilo je više nego posebno i izazovno. U postupnom vraćanju u normalan život svoj doprinos želi dati i Motovun Film Festival povratkom na Brdo filmova u punom sjaju. U pet dana, od 27. do 31. srpnja u Motovunu ova manifestacija održat će se u uobičajenom izdanju s mnoštvom filmova i popratnim zbivanjima te nadaleko poznatom odličnom neformalnom atmosferom. Podsjetimo, prošle je godine Motovun film festival, zbog pandemije koronavirusa, održan bez središnjeg dijela programa u Motovunu, odnosno putovao je u nekoliko hrvatskih gradova.

U sklopu ovogodišnjeg festivala prikazivat će se dokumentarci, animacije, filmovi s raznih strana i serije. Motovun Film Festival otvorit će Lovci na tartufe, premijerno prikazan na Sundance festivalu. Film će pratiti i Dan tartufa koji festival priprema u suradnji s Udrugom istarskih tartufara. Ostatak talijanskog programa činit će tri odlična filma nagrađena na Venecijanskom festivalu – Assandira, Grabežljivci i Oče naš.

Najpoznatiji film u programu je Otac redatelja Floriana Zellera, nagrađen Oscarima za scenarij te za briljantnu ulogu Anthonyja Hopkinsa. Atrakcija dolazi i s Berlinskog festivala. Japanski omnibus Kolo sreće i fantazije, ovjenčan Srebrnim medvjedom po odluci žirija, prati tri zaljubljene žene na putu samootkrivenja.

Motovun film festival

Nekoliko filmova, kao što su Ljudski faktor, Mitra i Što dalje odavde, imaju zajedničku nit u koketiranju s trilerom i detekcijom uz dojmljiv politički i poetički efekt. Zabavnu priču o vrućem korzikanskom ljetu donose Meteori, dok slovenski Sanremo poetski oslikava problem demencije. Sa zanimanjem se očekuju i Djeca sunca, novi film iranskog redatelja Majida Majidija čiji je prvijenac prikazan još u prvom izdanju ovog festivala.

Više premijernih naslova ukazuje da filmski svijet sve više propituje lice i naličja masovnog turizma. Slijedom toga MFF donosi mini-retrospektivu All inclusive – filmske priče o tome kako kruzeri i čarteri mijenjaju život, ljude i gradove. Atrakcija ovog programa je Čiči Biči – Bolski turizam u doba korone, film koji je skupina bračkih amatera predvođena umjetnikom Ivicom Jakšićem Čokrićem Pukom snimila prošlog ljeta. U ovom cjelovečernjem igranom filmu, satiričnom prikazu hrvatskog turizma, glume brojni Boljani, a u nedostatku pravih, statiraju gosti od kartona.

Već uobičajeno festival donosi nekoliko filmskih poslastica u vidu posebnih projekcija. U programu je glazbeni film American Utopia legendarnog Spikea Leeja, inspiriran istoimenim glazbeno-scenskim showom Davida Byrnea, bivšeg frontmana Talking Headsa. Ljubitelji ‘bindžanja’ moći će pogledati svih pet epizoda Porodice, serije o padu Slobodana Miloševića koja je uzburkala regiju.

Motovun Film Festival priprema i svoj uobičajeno atraktivan glazbeni program te razna popratna događanja, no sva zbivanja ovisit će o epidemiološkim mjerama koje će vrijediti u vrijeme festivala. Programi na Brdu filmova bit će otvoreni za sve – uz neka nužna ograničenja koja nosi održavanje priredbi u vrijeme pandemije. COVID potvrde bit će potrebne u prostorima u kojima organizator ne može potpuno utjecati na održavanje potrebnog razmaka među posjetiteljima.

Pristup festivalskoj lokaciji, starom gradu Motovunu, bit će moguć za sve, kao i ulaz na središnje, večernje festivalske projekcije. Posebne mjere nisu propisane ni za festivalska događanja na otvorenom i ugostiteljske objekte do ponoći. No, oni koji žele gledati filmove cijeli dan i biti na noćnim koncertima, trebat će potvrde.

Od danas, utorak 13. srpnja, počinje pretprodaja pojedinačnih ulaznica za festivalske projekcije. S obzirom na smanjene kapacitete kina, predlažemo da ih osigurate na vrijeme. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Festivala.

Naslovna fotografija: Igor Zirojević, istra.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.