Park prirode Velebit slavi 40. rođendan

Od subote 29. svibnja do 5. lipnja Park prirode Velebit posjetiteljima nudi popust od 50% na ulaznice za uvalu Zavratnicu. Povod je obilježavanja 40. rođendana Parka prirode Velebit koji je proglašen parkom prirode 29. svibnja 1981. godine kao najznačajnije endemsko čvorište flore i faune u Hrvatskoj. Značajan je i po bogatstvu oblika i fenomena krša, koji su dali pečat reljefnoj i krajobraznoj raznolikosti.

https://www.facebook.com/natureparkvelebit/posts/4080242872041327

Park prirode Velebit najveće je zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. No osim toga ovaj park po mnogočemu je poseban. Unutar njega možete uživati u nizu zanimljiv sadržaja i prirodnih ljepota. Među njima je i jedna od najljepših Hrvatskih uvala – Zavratnica. Smještena je nedaleko Jablanca, nasuprot otoka Raba.

U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih. Uvala Zavratnica je dio NATURA 2000 – ekološke mreže sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Književnik Vjenceslav Novak ovdje je pronalazio inspiraciju za svoja djela, a u uvali se nalaze i ostaci njemačke ratne brodice iz II. svjetskog rata koju su potopili saveznički avioni.

Po svom postanku Zavratnica je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 metara. Dužina zaljeva iznosi oko 900, a širina varira između 50 i 150 metara. Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze. 

Uvala Zavratnica zbog svojih je prirodnih vrijednosti još 1964. godine proglašena značajnim krajobrazom. Do Zavratnice se može doći pješačkom stazom uz more iz pravca Jablanca, kao i spustiti se do uvale planinarskom stazom iz sela Zavratnica. Krenete li stazom koja vodi prema vidikovcu iznad uvale, pobliže ćete se upoznati s fenomenom ovog značajnog krajobraza pomoću nekoliko poučnih ploča.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.