Pet stvari koje morate doživjeti kada posjetite Amsterdam

Pristup Amsterdamu trenutno je ograničen, odnosno javne lokacije i manje važne trgovine su zatvorene do 19. siječnja. Strani turisti prilikom dolaska u Nizozemsku moraju predočiti negativan rezultat testa COVID-19. No to ne znači kako ne možete planirati posjetu ovoj zanimljivoj europskoj destinaciji. Amsterdam je grad u kojem ima bezbroj sadržaja, a osim već dobro poznatih atrakcija, nudi puno više od toga.

OTKRIJTE NEPOZNATI AMSTERDAM BICIKLOM

U glavnom gradu Nizozemske ima više od 800.000 bicikala. U Amsterdamu to je način života, olakšan izvrsnom gradskom mrežom biciklističkih ruta i ravnim krajolikom. Amsterdam se redovito pojavljuje na prvom mjestu popisa svjetskih gradova koji su najprikladniji za bicikliste, a ne postoji bolji način za istraživanje atrakcija regije nego pomoću pedaliranja. Skočite na bicikl i krenite prema Sloterplasu na kupanje u prostranom jezeru ili se vozite biciklom do Ouderkerk aan de Amstel kako biste istražili seosku idilu iz 12. stoljeća prepunu povijesnih znamenitosti. Mnoge najbolje čuvane amsterdamske tajne možete otkriti iz udobnosti svog sjedišta.

VJETRENJAČE I KRAJOLICI

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ako ste u gradu više od nekoliko dana, planirajte jednodnevni izlet kako biste istražili raznolike atrakcije okolice. Nadomak Amsterdama nalazi se bogat izbor prekrasnih krajolika, vjetrenjača i povijesnih gradova, do kojih je lako doći iz središta grada. Samo 20 minuta vožnje vlakom od Amsterdama nalazi se slikoviti grad Haarlem preplavljen poviješću i kulturom te velikim izborom trgovina, kafića i restorana. Tražite li savršeni pogled na vjetrenjače, valjanih travnjaka i zavojitih kanale? Usmjerite pogled na Zaanse Schans, fotogenični pastirski raj.

MUZEJI I VELIČANSTVENE ZGRADE

Dom muzeja Rijksmuseum, muzeja Van Gogh, muzeja Stedelijk i Royal Concertgebouw, Museumplein je kulturno srce Amsterdama. Nedavno obnovljena po svjetskim standardima, arhitektonski zadivljujuća četvrt Oud-Zuid iz 19. stoljeća utopija je ljubitelja umjetnosti.

Otvoreni trg između zgrada pulsira od aktivnosti cijeli dan, s izložbama na otvorenom, tržnicama i velikim bazenom za veslanje u koji ćete uroniti nožne prste u toplije dane. U zimskim mjesecima trg se pretvara u ogromno klizalište na otvorenom.

POMIRIŠITE TULIPANE

Da, klišeizirani su kao i klompe, ali tulipani su definitivni simbol nizozemske kulture, a put u Nizozemsku ne bi bio potpun, a da vam se oči ne nagledaju ovih prekrasnih cvjetova. Ako posjetite Amsterdam na proljeće, krenite na kratko 20-minutno putovanje do svjetski poznatih polja tulipana Bollenstreek – protežući se u šarenim prugama kilometrima nizinskih polja između Haarlema i Leidena.

Također postoje brojne mogućnosti da se zaustavite i pomirišete tulipane u samom srcu grada. Cvjetovi se izlijevaju iz buketa na Bloemenmarktu, tu je i Muzej tulipana, a u travnju tulipani se mogu naći u svim mogućim žardinjerama, tijekom Festivala tulipana.

KRSTARENJE KANALIMA

Ime grada potječe od brane Amstel (Amstel dam), koja je služila za kontrolu poplava. Stvoren u 17. stoljeću kako bi zadržao more, amsterdamski zaštićeni pojas kanala UNESCO-a najistaknutiji je vizual savršene razglednice. Upravo zbog velikog broja kanala Amsterdam još zovu i “Venecija sjevera”. To je nevjerojatno lijep prizor, posebno nakon zalaska sunca kad mostove osvijetle vilinska svjetla i cijelo područje poprimi čaroban osjećaj.

Plutajući kanalima obilazak brodom sjajan je način da uđete u tkivo grada, a usput ćete naučiti puno fascinantnih činjenica – poput one zašto su naginjuće kuće duž kanala poznate kao “plesne kuće”. U ponudi je mnogo različitih krstarenja kanalima, od obilazaka hop-on-hop-off do noćnih krstarenja svijećama s hranom i vinom.

KAKO NAJPOVOLJNIJE DO AMSTERDAMA

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već rekli Amsterdam trenutno, zbog koronavirusnih mjera nije potpuno otvoren, no zanimanja ne nedostaje. Ako imate namjeru posjetiti Nizozemsku već ovog proljeća, bloger Ivan Bengeri, pronašao je povoljne cijene aviokarata do Amsterdama, kao i smještaj. Također podsjetimo kako KLM od veljače uvodi novi dodatni let za Amsterdam iz Zagreba. No neka vam ove informacije posluže kao početna točka u istraživanju najpovoljnijeg načina putovanja i smještaja u Amsterdamu.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.