Pića iz Istre koja će vas ugrijati u zimskim mjesecima

Istra u svojoj ponudi između ostaloga nudi i bogat izbor tradicionalnih i modernih pića, koja će vas ugrijati u zimskim mjesecima. Ako volite najveći poluotok istočne obale Jadrana, ali ne volite niske temperature i hladnoću, ipak se možete ugodno odmoriti i opustiti.

Teranino – žensko piće iz Istre

Ljubavna veza između rakije i terana, popularnog vina Istre, rezultirala je teraninom, autentičnim likerom iz Istre. Piće će vas osvojiti mirisom, koliko i okusom, a tome u prilog ide i činjenica kako se radi o jednom od popularnijih likera u Hrvatskoj. Teranino se tradicionalno degustira kao aperitiv, i to najviše kod ženske populacije.

I Hum, najmanji grad na svijetu, ima svoje piće

Biska je ime tradicionalnog alkoholnog pića iz Istre koje se pravi od domaće komovice, odnosno lozovače, bijele imele i četiri vrste trava. U Istri možete posjetiti i grad Biske, Hum, koji je ujedno i najmanji grad na svijetu. Osim po Biski, gradić je prepoznat i po glagoljici, zbog čega je itekako vrijedan posjeta.

Kuhani gin za blagdanski ugođaj

Gin je aromatično piće, a u početku se koristilo kao ljekovito piće. Iako nije tradicionalno piće, ipak se udomaćio u Istri, i to najviše za vrijeme blagdana. Dobiva se destilacijom žitnog ili melasnog koma, začinjen je plodovima, sjemenkama, korijenjem i korom s prevladavajućom aromom po borovici. Na mnogim adventima u Istri možete kušati kuhani gin, koji će vas “zagrliti” i učiniti blagdane toplijim.

Istra s mediteranskim mirisima

Volite li aromatično bilje pretočeno u piće, vrijeme je da upoznate travaricu. Tradicionalno piće priprema se od različitih vrsta trava, među kojima su koromač, kadulja, ružmarin i ostalo mnogobrojno mediteransko bilje koje doprinosi aromatičnom okusu ovog pića. I ovo piće možete degustirati kao aperitiv prije večere u većini tradicionalnih istarskih konoba.

Slatko piće koje će vas i ugrijati

Kompot od dunja jednako je dobar topao i hladan, no u zimskim mjesecima, kada temperatura padne ispod nule, kompot vas može zagrijati. Dunja je voće koje dozrijeva u pravom trenutku, odnosno u zimskim mjesecima kada svima odgovaraju topli, ukusni deserti prepuni aroma i mirisa.

Izvor: Turistička zajednica Istarske županije
Fotografije: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.