Planinarenje u Slavoniji: Kroz vinograde do Liske i kontrolne točke Skandala

Najistočniji hrvatski grad Ilok poznat je po tramincu i vrhunskim vinima, a da ima i planinarsku obilaznicu samo rijetki znaju. Dugo su se planinarska društva Vukovarsko-srijemske županije borila da se ove točke uvrste u Hrvatsku planinarsku obilaznicu i od prošle godine upravo ova 14 kilometarska šetnja vinogradima i službeno je označena.

Prošlog vikenda Hrvatsko planinarsko društvo Liska iz Iloka, nazvano po najvišem vrhu ove pretežito ravničarske županije Liski koja se nalazi na 297 metara nadmorske visine na samoj granici sa Republikom Srbijom, pozvalo je slavonske planinare na Vinkovo u Iloku i šetnju ovom stazom.

Priključili smo im se i provjerili o kakvoj je šetnji riječ. Moram priznati kako nisam očekivala kako će nas tog subotnjeg jutra u Iloku dočekati snijeg pa i pratiti dobar dio puta. Zanimljiva avantura trajala je četiri i pol sata i vjerujem kako će iznenaditi sve koji očekuju tek polja i vinograde.

Početak kod vidikovca Vukovo

Od kružnog toka gdje se razdvajaju ceste prema Šidu i ceste prema graničnom prijelazu za Bačku Palanku nastavljamo državnom cestom 800 metara prema Šidu, gdje prije uočljive cestovne uzbrdice skrećemo prvi u vinograd. Prateći oznake treba nastaviti jedan  kilometar cestom do raskrižja s raspelom i tu skrenuti državnom cestom kroz vinograde Vukovo. Do vidikovca Vukovo moguć je i prilaz od sportske dvorane Ilok.

Vukovo je početno mjesto planinarske staze Vukovo-vidikovac Skandala što je i kontrolna točka uvrštena u kolovozu prošle godine u Hrvatsku planinarsku obilaznicu.

Ruta koju svakako preporučam vodila je s Vukova do Kaniže, potom slijede Rađevac, Radoš, Duboki potok, Čukavac te vrh Liska. Ovdje je uslijedilo naravno fotografiranje i pogled prema kamenu koji označava vrh na 297 metara nadmorske visine.

Nakon Liske uslijedila je šetnja do vidikovca Skandala koji je od lane i kontrolna točka u Hrvatskoj planinarskoj obilaznici. Skandala je razgledna točka s vidikom na sjeverozapadnu padinu Fruške gore, vinograde nadomak Iloka, Ilok i Šarengrad. Tu se nalazi i napuštena kućica hrvatske pogranične policije za nadzor državne granice s Republikom Srbijom. Vidikovac je od vrha Liske udaljen 1600 metara i nalazi se na samoj granici.

Fotografije: Krunoslav Pisačić, Mirela Jendričko, Adrijana Jukić-Aladić, Mirjam Jukić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.