Podravina radi na valorizaciji ruralne baštine kroz kreativne radionice

Glavni cilj međunarodne radionice Valorizacija ruralne baštine kreativne zajednice u Podravini jest interpretirati i valorizirati bogatu materijalnu i nematerijalnu ruralnu kulturnu baštinu te umrežiti kreativne zajednice i relevantne lokalne aktere. Radionice su u tijeku i traju sve do 29. kolovoza u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića s Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.

Centralno središte, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića će povezati ruralne zajednice u Podravini, polazeći od područja općine Pitomače, općine Podravske Sesvete te sve do grada Đurđevca i Hlebina.

Prije početka istraživanja kulturne baštine organizirana su predavanja gdje su volonteri doznali više o povijesti PitomačeIterpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića te naravno samom pjesniku, Petru Preradoviću.

Gosti predavači, uz domaćine iz Općine Pitomače i Kuće Petra Preradovića, su iz Udruge mladih Podravske Sesvete SUMA  te Turističke zajednice područja Središnja PodravineSUMA – Udruga mladih Podravske Sesvete predstavit će svoj rad i djelovanje te utjecaj mladih osoba na razvoj lokalne zajednice, a Turistička zajednica područja Središnja Podravina pokazat će na svojem primjeru kako su uspjeli povezati lokalne aktere i lokalne zajednice te stvoriti zajedništvo što je odličan primjer dobre prakse.

Na području općine Pitomače radi se na kulturnoj baštini Udruge žena Dinjevac gdje je predstavljen folklor kroz pjesmu i ples, narodni običaji i nošnje te predstavljanje tradicionalne hrane. Ujedno predstavljanja je prva uzorna hrvatska seoska žena 2019. godine. Kod udruge Čuvarice kulturne baštine „Kladare“ uz razgledavanje Etno zbirka „Bakina priča“ gdje su sudionici mogli vidjeti kako se nekad tkalo te pogledati projekciju filma “Lan”.

Prošlog vikenda u kući Petra Preradovića održani su Dani otvorenih vrata gdje su bili predstavljeni primjeri dobre prakse u valorizaciji ruralne baštine. Volonteri međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini prezentirali su primjere valorizacije ruralne baštine iz svojih zemalja točnije Hrvatske, Meksika, SAD-a i Turske.

Uz brojne najavljene sadržaje organizatori pozivaju na zadnji događaj otvorenog tipa za javnost u petak, 28. kolovoza s početkom u 16:00h, u Kući Petra Preradovića gdje će biti završna prezentacija rezultata međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini projekta koji je se odvija uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.