Kako nas vide stranci: Samo ovdje propuh ubija, kao i hodanje bosonog te golih leđa, a rakija je lijek

Stranci koji su posjetili Hrvatsku obično ostaju u čudu od nekih naših navika. Kažu kako samo u Hrvatskoj sjedenje na betonu i propuh ubijaju. Naš strah od nenošenja potkošulja jer ćemo nahladiti bubrege još je jedna stvar koje je strance iznenadila, a najnevjerojatnijim smatraju činjenicu da nam je vjetar kriv za loše raspoloženje. Južina i grintanje vezano uz nju nije razumljiva strancima.

Svi se sjećamo upozorenja naših baka da hrana na žlicu liječi sve boljke, sjedenje na hladnom betonu je nedopustivo kao i nenošenje potkošulje ili hodanje u kući bez papuča. To su rečenice s kojima su generacije Hrvata odrastale, a koje strance uglavnom nasmiju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovo je lista čudnih navika Hrvata koja se nerijetko širi među putnicima kada ih se želi upoznati s našim navikama.

Ne sjedite izravno na betonu!

Mora postojati tanak sloj nečega, bilo čega, da odvoji vašu cjenjenu stražnjicu od bilo koje betonske površine. Hrvati postaju kreativni kada je ova navika u pitanju pa koriste novine, plastične vrećice, rukavice, šalove, čak i sjede na rukama, ako ništa drugo nije dostupno. Ovako se opisuje naš strah od sjedenja na betonu.

Potkošulja čuva bubrege!

Potkošulje moraju nositi svi. Bebe, mala djeca, djeca, tinejdžeri, odrasli, umirovljenici. I morate ju uvući u donji veš inače ne djeluje. Zašto? Zato što bubrezi moraju biti pokriveni. Stranci čak u svojim komentarima idu toliko daleko da su uvjereni kako mi ovo radimo jer vjerujemo da otkrivanje leđa može dovesti do zatajenja bubrega ili nešto slično tome. Ponekad su komentari koje možete pronaći na internetu uistinu smiješni.

Propuh ubija!

Izbjegavate svaki povjetarac. Propuh ili promaja koji stranci definiraju kao “divan bočni vjetar koji puše kroz kuću” gotovo je ilegalan u Hrvatskoj. Ne smijete imati dva prozora, dvoja vrata ili vrata i prozor istovremeno otvorena jer bi vas to moglo ubiti. Pojam propuha stranci teško definiraju i nije im jasna naša potreba da ne sjedimo na propuhu.

​Hodati bos u kući nedopustivo je

Uvijek nosi papuče. Svi moraju nositi papuče, bez iznimke. Čarape nisu dovoljne. Hodaš bos – osuđuješ se na smrtnu kaznu. Ovom rečenicom jedan bloger opisao je našu naviku nošenja papuča.

Nema ručka bez juhe

Juhu jedete na početku velikog obroka. Juha nikada nije obrok sam po sebi, već prvo jelo koje otvara apetit i potiče vas da jedete više glavnog jela. Ovako stranci opisuju našu naviku konzumiranja juhe.

Morate jesti nešto “na žlicu” tijekom cijelog tjedna (“na žlicu”). Obično je barem jedan obrok tijekom tjedna varivo ili nešto slično što se “jede žlicom”, jer vjeruju da je to dobro za njihov probavni trakt. ​

Čačkalica u ustima predstavlja klasičnog Hrvata?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svi koriste čačkalice nakon mesnog obroka. Svi, od tinejdžera do mladenaca na medenom mjesecu, do publike od 80+, svi ih koriste! Nikada u životu nisam doživio toliko ljudi koji koriste čačkalice. Ali morate pokriti usta drugom rukom dok koristite čačkalicu da biste bili pristojni. Ovako nas vide stranci!

Morate osušiti kosu!

Morate osušiti kosu jer ostaviti kosu da se prirodno osuši nije normalno u Hrvatskoj, osim možda u najtoplijem tjednu ljeta. Korištenje sušila za kosu je obavezno, čak i za muškarce s kratkom kosom. Također zabranjeno ​je izaći van odmah nakon što ste oprali kosu, čak i ako ste je osušili fenom. Ne znam točno koliko sati treba čekati, ali postoji pravilo o svježe opranoj kosi i izlasku van, što može dovesti do kašlja, prehlade ili zatajenja organa. Da upravo ovako napisao je jedan strani bloger.

Na istom popisu navedeno je i kako Hrvati uvijek uz sebe imaju papirnate maramice. Također pojam vegetarijanstva prema blogerima u Hrvatskoj je nepoznat.

Rakija liječi

Hrvati vjeruju da rakija sve popravlja. Groznica? Namočite krpu u rakiju i stavite je na ruke i noge. Imaš posjekotinu? Rakija će dezinficirati. Grlobolja? Popijte je, to će ubiti bakterije. Ovako naše navike opisuju stranci. Na listu lijekova uz rakiju navode i svinjsku mast kao i navike stavljanja masti na prsa kada ste bolesni. ​

Čudna im je i navika nošenja torbice oko struka – narodski pojam “pederuša”, pa smo čak pronašli i tekst koji daje uputu što u nju stavlja klasičan hrvatski muškarac. Na ovom popisu je i upozorenje kako u Hrvatskoj torbu ne smijete staviti na pod jer postoji vjerovanje kako ćete zbog ovog poteza biti siromašni.

Svadbe su ovdje najbolje na svijetu

Gotovo svaka velika prigoda se slavi pečenjem janjetine ili prasetine na ražnju. Od vjenčanja i krštenja, do velikih rođendanskih proslava i momačkih večeri, ako se okupi velika grupa, sigurno je da će nešto biti na ražnju. Svadbe su velike, hrana na njima vrhunska kao i zabava. O našim svadbama ipak su složni kako su najbolje na svijetu.

Dakle ovo je turistička priča za strane goste. Moramo im objasniti kako sjedenje na betonu ne ubija, ali hladan beton neće koristiti kao ugodna podloga za sjedenje. Ako je čudno hodanje bez papuča u kući probajte bez njih biti zimi, uistinu nije isključeno da ćete se prehladiti zar ne? Kome je ugodno hodati po hladnim pločicama? U našu obranu juha je odlična prije svakog obroka i volimo ju u svim godišnjim dobima! I da, naše svadbe i proslave jesu najbolje na svijetu.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.