Poilovlje i Bjelovarsko-bilogorska županija – idealna destinacija za sve prave ljubitelje prirode

Prekrasna priroda Bjelovarsko-bilogorske županije rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Tome u prilog ide i podatak kako se na ovom području nalazi čak 17 NATURA 2000 područja. Od tog broja 14 je područja očuvanja značajnih za divlje svojte i stanišne tipove te tri područja očuvanja značajna za ptice.

poilovlje bjelovarsko bilogorska
Foto: Vladimir Šrajber, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

O koliko se velikoj površini radi najbolje govori činjenica kako ukupna NATURA 2000 površina iznosi blizu 150 tisuća hektara što je više od 55% ukupne površine Bjelovarsko-bilogorske županije.

Samo okruženje grada Garešnice čini više od 160 hektara vodenih površina. U velikom broju, ovdje možete naći ribnjake, bare, rijeke, potoke, manja jezera i močvarne terene. Gotovo sve ribnjake puni rijeka Ilova, a područje uz rijeku Ilovu dobilo je naziv Poilovlje.

Centar za posjetitelje Poilovlje

Osim jedinstvenog ekosustava ribnjaka, okruženje hrastovih šuma, vlažne livade te ruralni krajolik pogoduje razvoju i boravku za oko 70 ciljanih NATURA 2000 vrsta. Poilovlje je dom za mnoge ptice gnjezdarice, preletnice i zimovalice. Dok dabar rado gradi svoju nastambu, vidra uživa u ribljem meniju, a mukači vješto istražuju lokve i bare.

Iznimno važno za bioraznolikost, Poilovlje s ribnjacima dio je ekološke mreže NATURA 2000. Ovo je područje očuvanja značajno za ptice i obuhvaća površinu veću od 13.500 hektara te tri kompleksa šaranskih ribnjaka.

poilovlje bjelovarsko bilogorska
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Zanimljive lokacije Centra Poilovlje za istraživanje

Informativno – edukativni punkt “Kaniška Iva” nalazi se u neposrednoj blizini otvorenih slatkovodnih i uzgojnih ribnjaka, toka rijeke Ilove i potoka Toplice. Stanište je brojnih zaštićenih ptica te biljnih i životinjskih vrsta. Izvrsno je mjesto za sportsko pecanje, promatranje ptica ili jednostavno za opuštanje uz rijeku Ilovu i igranje na tematskom dječjem igralištu.

poilovlje bjelovarsko bilogorska
Foto: Nena Salopek, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Informativno – edukativni punkt “Pepeljni vrtovi” Hrastovac nalazi se na području naselja Hrastovac, smješten na ušću rijeke Ilove i potoka Nova Toplica. Duž cijelog područja proteže se rijeka Ilova i izvrsna je lokacija za promatranje ptica tijekom svih godišnjih doba.

Poilovlje šetanje hodanje
Foto: Vladimir Šrajber, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Tematska staza Poilovlje – prepustite se šetnji dugoj oko 11,5 kilometara. Uz stoljetna hrastova drveća, vegetaciju i staništa zaštićenih i ugroženih životinja, možete proučiti više o Poilovlju kroz informativne tekstove koje vas prate do punkta “Kaniška Iva”. Staza je potpuno ravna i lagana za kretanje svih dobnih skupina, a istovremeno je zabavna za izlazak vaših kućnih ljubimca. Ako pozorno gledate, možda uočite i pokoju dabrovu nastambu. Za ulazak na stazu preporučujemo polazak od Cigleničkog groblja.

Tematske prostorije za posjetitelje

Izložbeni prostor upotpunjuju video prikazi o važnosti ekološke mreže Natura 2000 i značajnim staništima područja Poilovlja. Ovdje posjetitelji mogu sudjelovati u aktualnim izložbama fotografija, koje prikazuju biljni i životinjski svijet te koristiti interaktivne ekrane sa edukativnim informacijama s područja ornitologije.

poilovlje bjelovarsko bilogorska
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

U multimedijalnoj učionici Dabar istražuju se razne vrste ptica s ovog područja, uči se na koji način spriječiti dodatna zagađenja okoliša, vode se rasprave o tome kako čovjek može doprinijeti očuvanju ekosustava, ali i natječe se u raznim kvizovima.

poilovlje bjelovarsko bilogorska
Foto: Nena Salopek, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

U laboratoriju Gnjurac istražuje se biljni i životinjski svijet pod mikroskopom. Posjetitelji postaju znanstvenici, a pomoću pet mikroskopa i jednog binokularnog mikroskopa proučavaju se uzorci iz polja zoologije, botanike i anatomije.

mikroskopi tz bbž
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Aktivan odmor i boravak na otvorenom

Bilo da ste individualni posjetitelj, obitelj ili grupa, u Centru za posjetitelje NATURA 2000 dostupni su i različiti sadržaji za samostalno istraživanje Poilovlja. Ovdje možete iznajmiti bicikle i bicikliranjem otkriti Sjevernu Moslavinu. Ili pak, ako ste zainteresirani promatrati ptice, postoji mogućnost iznajmljivanja dalekozora. Za one pak naprednije iz polja ornitologije, dostupan je najam teleskopa.

Poilovlje bicikliranje
Foto: Vladimir Šrajber, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Na ovom području obitavaju čak 62 zaštićene vrste ptica. Stoga i ne čudi što je jedan od turističkih programa u ponudi i promatranje ptica odnosno birdwatching. No osim promatranja ptica, a shodno resursima, atrakcijskim osnovama područja Poilovlja i Javne ustanove Garešnica, turistički programi orijentiraju se prema: ekoturizmu, ribolovnom turizmu, sportskom turizmu, obrazovnom turizmu, pustolovnom turizmu.

poilovlje bjelovarsko bilogorska
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Prvi hrvatski hotel za pčele

Na ovom području nalazi se i prvi hrvatski hotel za pčele sa pet zvjezdica. Radi se o edukacijskom centru za sve buduće i sadašnje pčelare u kojem se nalazi i apartman sa četiri kreveta za posjetitelje i buduće partnere pčelare. Posjetitelji tamo mogu svake godine vrcati svoj vlastiti med iz pčelarskih zajednica. Na rubnim dijelovima idiličnog mjesta Garešnica smješteno je gospodarstvo na kojem se nalaze pčelinje zajednice. Dugogodišnjom obiteljskom tradicijom te mukotrpnim radom za vas proizvode med izuzetne kakvoće za što su dobili brončanu medalju za kvalitetu na državnoj razini.

Hotel za pčele
Izvor fotografije: arhiva TZ Sjeverna Moslavina

Jahanje – konjički turizam

Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni Konjički klub Garić koji nudi niz programa i sadržaja za sve ljubitelje jahanja i onih koji će to tek postati. Upoznajte čarobni svijet terenskog jahanja, a jahanje u prirodi isključivo je za jahače s iskustvom. Djeca i odrasli mogu doživjeti prve korake u sedlu uz posebnu radost druženja s konjem i ostvarenje sna. Program obuhvaća prvi kontakt s konjem, četkanje i vođenje konja te šetnju na konju uz licenciranog trenera.

Poilovlje konji
Foto: Vladimir Šrajber, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

U ponudi je također i Škola jahanja odnosno početni i napredni tečaj, te pripreme za licence. Sastoji se od teorije i praktičnog dijela jahanja i brige oko konja. Napredni jahači nadograđuju već stečeno znanje i rade na osnovnim elementima dresurnog jahanja. Radionica “Život s konjima” edukativna je radionica za djecu i mlade. Voditelji kroz zabavni sadržaj prilagođen mlađem uzrastu educiraju polaznike o navikama i ponašanju konja, njihovoj prehrani te o opremi za njegu i jahanje. Polaznici sudjeluju u četkanju, hranjenju i vođenju konja te će osjetiti užitak sjedenja u sedlu i prvih koraka na konju.

Ljubitelji oldtimera

No kako Bjelovarsko-bilogorska županija ne bude samo poznata po prirodnim ljepotama pobrinuli su se u Oldtimer klubu Kurbla iz Garešnice. Organizatori su, između ostaloga, jedinstvene manifestacije u Hrvatskoj, točnije već tradicionalno svake godine organiziraju reli oldtimer traktora starijih od 35 godina na gradskoj tržnici u Garešnici.

Oldtimer klub Kurbla Garešnica
Oldtimer klub Kurbla, izvor fotografije: arhiva TZ Sjeverna Moslavina

No osim toga “Kurbla” je organizator humanitarnog oldtimer maratona koji svake godine prikuplja donacije za SOS Dječje selo Ladimirevci i okupi veliki broj ljubitelja oldtimera iz cijele Hrvatske. Ako ste ljubitelj „starih automobila s dušom“ Oldtimer klub Kurbla pravo je mjesto za vas.

Smještaj i eno-gastronomija

Iz svega navedenog jasno je kako Bjelovarsko-bilogorsku županiju i njene sadržaje ne možete obići u samo jednom danu. No ne brinite, na ovom području nalazi se i bogata ponuda raznolikog smještaja koja će zadovoljiti svačiji ukus. Svi objekti posluju tijekom čitave godine kako bi omogućili posjetiteljima ugodan boravak za vrijeme održavanja brojnih manifestacija i događanja u gradu.

Gastro BBŽ
Foto: Branko Krčmar, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

A kakav bi to posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bio bez kušanja brojnih specijaliteta. Uz bogatu ugostiteljsku ponudu tu je i ona eno-gastronomska  koja svojom kvalitetom izvrsno prati brojne sadržaje Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako uz autohtone gastro specijalitete ovog dijela Hrvatske uživajte i u izvrsnim vinima brojnih vinarija u kojima možete pronaći škrlet, chardonnay, graševinu, rajnski rizling, kupinovo vino…

tz bbž iz zraka
Foto: Branko Krčmar, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

I zato uživajte u brojnim sadržajima, ali i okusima Bjelovarsko-bilogorske županije te grada Garešnice koji uz prirodne ljepote njeguje i kulturnu baštinu. Tome u prilog ide i činjenica kako je Garešnica rodno mjesto Ive Robića, Mike Vucelića i Zvonimira Ferenčića.

Naslovna fotografija: Vladimir Šrajber, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.