Ne propustite ući u Novu godinu kroz tunel Grič i nikad veći i čarobniji Polarni san

Ukoliko još niste zakoračili u Polarni san, koji vas na svoj jedinstveni način vodi na put do vrha svijeta gdje je sve moguće, ne propustite to učiniti do 7. siječnja i usput odsanjati nešto za sebe. Umjetničku instalaciju Polarni san, nastalu u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba i udruge Umjetnost za grad, ponovno možete razgledati u sklopu manifestacije Advent Zagreb u tunelu Grič, i to u nadopunjenom postavu u odnosu na prošlogodišnje izdanje.

umjetnička instalacija tunel
Foto: Samir Cerić Kovačević

Ova sanjiva instalacija koja osvaja na prvu sada se proteže duž cijelog središnjeg dijela tunela, donoseći novi doživljaj prolaska kroz jednu sasvim drugačiju ledenu špilju nad kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti.

Polarni san simbolizira trenutak između prošlosti i budućnosti, iskustava koja su iza nas i onih koja tek dolaze… Poziva nas da se na prijelazu godine zapitamo gdje smo bili i kamo idemo, ostavimo prošlost iza sebe i zakoračimo prema željenoj budućnosti. Sve što je potrebno učiniti je proći kroz instalaciju u pravom smjeru – i malo sanjati! Ne zaboravite zastati u sredini, uživati u svojim postignućima iz prošle godine, odbaciti sva žaljenja i “što bi bilo da je bilo”, zamisliti novu godinu i poželjeti nešto za sebe. Možda vas nakon Polarnog sna čeka sve ono čemu se potajno nadate!

Riječ je o ambijentalnoj instalaciji inspiriranoj aurorom borealis i polarnim prostranstvima. Čini ju dojmljiva tekstilna skulptura duga 80 metara dizajnerice i vizualne umjetnice Stelle Leboš. Suptilno zaokruženje svjetlosnim i zvučnim efektima potpisuju oblikovatelj svjetla Andrija Santro i oblikovatelj zvuka Hrvoje Nikšić. Iza razvoja projekta i kreativne produkcije stoji Ana Mikin iz udruge Umjetnost za grad. Udruga pokreće i ostvaruje niz umjetničkih projekata u javnim prostorima u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

polarni san grič
Foto: Samir Cerić Kovačević

Upute za Polarno sanjanje

  • Zastanite u sredini – pogledajte unazad, ali i unaprijed.
  • Uživajte u svojim postignućima iz prošle godine – koliko god mala bila, sva su bila važna.
  • Odbacite sva žaljenja i “što bi bilo da je bilo”. Usredotočite se na ono kamo želite (st)ići, umjesto na ono gdje ste bili.
  • Zamislite novu godinu – kako želite da izgleda, što želite u njoj ostvariti, kamo želite da vas odvede.
  • Poželite nešto za sebe – postavite najmanje jednu namjeru za budućnost.

Instalaciju je moguće razgledati svakodnevno od 9 do 22 sata sve do 7. siječnja 2024. godine. Iznimke su na Badnjak i Staru godinu (od 9 do 16 sati) te na Božić, Novu godinu i blagdane Sveti Stjepan i Sveta tri kralja (od 12 do 20 sati). Ulaz u tunel je iz Mesničke ulice, a kretanje je jednosmjerno od Mesničke prema Radićevoj ulici.

umjetnička instalacija tunel
Foto: Samir Cerić Kovačević

Polarni san u tunelu Grič dio je programa Adventa Zagreb koji se provodi u organizaciji Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba. Više informacija dostupno je na web stranici adventzagreb.hr. Polarno sanjanje možete pratiti na Instagram stranici @polarnisan.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.