Praznik rada na Virovima u mističnoj spačvanskoj šumi


Istok Hrvatske obično zamišljamo kao zlatnu ravnicu, zaboravljajući često da se baš tu smjestio najveći cjeloviti kompleks nizinskih šuma hrasta lužnjaka u Hrvatskoj i Europi – Spačvanski bazen. U porječju rijeka Spačve i Studve, divovski hrastovi stvaraju golemo prirodno stanište, a u njihovoj sjeni vladaju pjev ptica i rika jelena. Ova je mistična šuma protkana vodotocima koje mjestimice stvaraju močvare, a u njezinoj se dubini kriju i jedinstveni Otočki virovi. Na samo dva i pol sata od Zagreba možete uživati u nestvarno lijepoj prirodi uz vožnju brodom, kajakarenje i izvrsnu slavonsku gastronomsku ponudu.

Šumska voda prepuna tajni

Virovi su neobični i pomalo misteriozni – nije do kraja dokučeno jesu li jezero, potok ili rijeka. Ne zna se ni gdje izviru, niti kamo uviru. Iako većinu godine imaju karakteristike močvare – što dokazuje močvarna vegetacija u priobalnom pojasu – za vrijeme velikih oborina vodostaj se znatno podigne i tada virovi uspostavljaju prirodnu vezu s rijekom Spačvom, a preko nje i s Bosutom i Savom, ponašajući se kao sporotekuća rječica.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Otočki su virovi već dugi niz godina omiljeno izletište mještana najistočnije hrvatske županije – ponajviše ribolovaca, ali i ljubitelja netaknute prirode koji uživaju u tišini i nepreglednoj ljepoti ovog tajanstvenog šumskog prostranstva. Flora i fauna Virova iznimno su bogate, pa je ovo područje atraktivno i privlačno svim ljubiteljima prirode.

Ovog vikenda za praznik rada sa vožnjom kreće i brod, vožnje su svakih sat vremena, s početkom od 14.00 sati, a za potpuni doživljaj možete iznajmiti kajake, kanue i bicikle.

Oko poplavnih šuma hrasta lužnjaka ima i nešto pašnjaka, koji su vrijedna hranilišta i odmorišta za mnogobrojne životinjske vrste. Na Virovima ćete nerijetko na tren ugledati vidru, a na pojilu se zateknu i lisica, divlja svinja, srna ili jelen.

Upravo su ovi posljednji glavni akteri najspektakularnijeg ljubavnog rituala u prirodi – rike jelena. U jesen, u vrijeme rike, ovi rogati gospodari šuma glasno izražavaju svoju ljubav, a zov im je poprilično bučan i čujan. Rika je signal košutama da je ovaj veličanstveni ljubavnik spreman za ljubav, ali i upozorenje potencijalnim rivalima da budu spremni za borbu zateknu li se u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Tijekom ovog razdoblja česti su međusobni sukobi za košute, a jeleni u borbenom i ljubavnom žaru često nemaju vremena niti jesti, pa poprilično izgube na težini.

Idealna vikend destinacija za učenje na zabavan način

Lani je na obali nedokučivih Virova otvoren Bioekološko-edukacijski centar kojem je namjera sve posebnosti ovoga lokaliteta predstaviti na moderan način svima onima koji ga do sada nisu imali priliku upoznati.

Centar raspolaže sa 62 kreveta u 5 soba i 10 spavaonica, pripojenim wellnessom, restoranom za 100 gostiju, te multimedijskom i konferencijskom dvoranom, a nudi i niz mogućnosti za aktivni odmor. Moguće je unajmiti bicikl i provozati se jednom od biciklističkih staza i ruta, ili se pak uputiti u istraživanje vodenih prostranstava ovoga čarobnog kutka Slavonije unajmljenim kajakom, kanuom ili tradicionalnim drvenim čamcem – čiklom.

Onima koji bi iskusili malo drugačije i bučnije razgledanje, u centru će rado organizirati i vožnju četverokotačima, dok malo mirnijima nude vožnju brodom na solarni pogon kapaciteta 50 osoba ili stručno vođene pješačke ture po poučnim stazama koje se protežu oko Virova.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Onima željnima povezivanja s prirodom i upoznavanja nekih od njezinih tajni, Otočki virovi će ovoga proljeća biti idealna destinacija.

Naslovna fotografija: Otočki virovi

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.