Priča o ličkom siru: Vrhunski lički sirevi odlaze po cijeloj Hrvatskoj

Ova Lička obiteljska priča koja je ušla u treće desetljeće uz puno uspona i padova, danas je stabilan posao koji nasljeđuju mlađe generacije. Sirana nudi 16 visokokvalitetnih proizvoda koji su dobili više stotina nagrada diljem Hrvatske i Europe. Prave se od mlijeka krava koje pasu na području Velebita, Like i Gacke doline, na pašnjacima s puno ljekovitog bilja.

Sirana Runolist, tvrtka Vladimira Tomaića iz Krasna, poznata je lička proizvodnja sira s tradicijom dugom gotovo 28 godina.

Od skromnih početaka davne 1992. godine prešli su dugi put učili, mijenjali se, usvajali nova znanja i tehnologije kako bi što bolje odgovorili zahtjevima svojih korisnika. Krenuli su sa maloj siranom i kušaonom u mjestu Krasno gdje su brojni autobusi turista kušali njihove sireve i glas o njima proširili po cijelome svijetu, Njihova je prednost što poštuju tradiciju proizvodnje sira, koriste samo najkvalitetnije domaće mlijeko proizvedeno od krava i ovaca koje pasu na ekološki čistim pašnjacima te primjenjuju tradicionalne recepte, a sve to uz poštivanje najviših standarda higijene i zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda.

Ovakav pristup radu morao je dovesti do rezultata i danas je Sirana “Runolist” brend na koji su s pravom ponosni, a sirevi su nositelji brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada i priznanja. Danas ova sirana radi 50 do 60 tona sira godišnje i zapošljava osam ljudi. Kako bi najbolje predstavili svoje proizvode, u sklopu pogona sirane u Otočcu izgrađen je zanimljiv edukativni hodnik gdje u turističkom obilasku možete iz prve ruke vidjeti sve faze proizvodnje sira, a na kraju obilaska tu je i kušaonica sira u kojoj se mogu degustirati sirevi uz kvalitetna vina. U mjestu Krasno i dalje se nalazi kušaonica obitelji Tomaić. Sirana “Runolist” svoju proizvodnju sireva i drugih mliječnih proizvoda temelji na dugogodišnjem iskustvu, tradicionalnim recepturama i domaćoj sirovini. Bili su nam domaćin i ispričali nam priču o tome kako su nekad njihovi roditelji radili sir.

Kako bi bili što dostupniji kupcima rade niz aktivnosti. Njihovi sirevi tako dobivaju i statuse Kraljeva mjeseca. Dosad je to u travnju bio sir Runolist, a za svibanj je to Lički sir.

Lički sir je mladi polutvrdi kravlji sir koji zrije najmanje 30 dana. Ima oblik koluta s tankom korom i blago je žute boje. Okus sira je svojstven, blago kiselkast, a miris ugodan i umjereno izražen. 

U skladu s novim uvjetimana tržištu, proizvodnja hrane mora se prilagoditi postojećem stanju s virusom Covid-19. tako da sireve Sirane Runolist sa sjedištem u Otočcu možete kupiti putem Facebooka već neko vrijeme primaju narudžbe za sir, te ih šalju diljem Hrvatske.

Sada su se odlučili dodatno prezentirati ponudu, pa su putem Facebook stranice Sirana Runolist izradili digitalnu Facebook trgovinu. To je nastavak dosadašnjih aktivnosti, a planiraju i nastavak razvoja. “Putem inboxa komuniciramo s našim fanovima, šalju nam svoje narudžbe, i mi direktno šaljemo robu na njihov kućni prag. Cijena dostave za sve proizvode iznad 100,00 kuna naručene robe je besplatna, a roba obično stiže na prag za 2-3 dana” ističe Tomaić iz Runolista.

Foto: LikaClub.eu

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.