Pripremite bicikle – objavljena je EuroVelo pregledna karta za 2023.

Upravljački tim EuroVelo-a predstavio je novo izdanje svog glavnog tiskanog alata za promociju i upoznavanje mreže koja se neprestano proširuje: Preglednu kartu EuroVelo za 2023. godinu, s dva proširenja ruta – EuroVelo 3 – Put hodočasnika i EuroVelo 14 – Vode srednje Europe.

Pregledna karta EuroVelo 2023

EuroVelo karta donosi tiskani pregled europske mreže biciklističkih ruta. Prikazuje cijelu mrežu dugu 90.000 kilometara i pruža informacije o 17 EuroVelo ruta, njihovu razinu razvoja i opis teme svake rute. Izrađena je u mjerilu 1:5.000.000.

Karta uključuje i kontakte nacionalnih EuroVelo koordinacijskih centara i korisne resurse o tome gdje pronaći detaljnije informacije, poput turističkih informacija i detaljne GPX staze cijele mreže. U usporedbi sa stanjem iz 2021., na novu je kartu dodano 2.500 kilometara novorazvijenih ruta.

EuroVelo 3 – Hodočasnička ruta

EuroVelo 3 – Hodočasnička ruta duga je 5.600 kilometara. Proteže se od Trondheima u Norveškoj do Cape Fisterra u Španjolskoj, prolazeći kroz sedam zemalja. Ruta povezuje norveške fjordove sa španjolskom atlantskom obalom prolazeći kraj nekih od najimpresivnijih vjerskih građevina na kontinentu, uključujući veličanstvene katedrale u Kölnu, Aachenu i Santiagu de Compostela.

Proširenje rute od Santiaga de Compostele do rta Fisterra u Španjolskoj je biciklistička ruta od 90 kilometara koja prati drevnu hodočasničku stazu do ‘kraja svijeta’, s pogledom na Atlantski ocean.

EuroVelo 14 – Vode srednje Europe

Ruta EuroVelo 14 – Vode srednje Europe duga je 1100 kilometara. Vodi od Zell am Seea u Austriji do Debrecena u Mađarskoj i povezuje nekoliko važnih plovnih putova – rijeka, jezera i toplica.

S novim proširenjem rute, glavni grad Mađarske sada će biti točka križanja za dva glavna biciklistička koridora: novi dio EuroVelo 14 i popularni EuroVelo 6 – Atlantik-Crno more, koji prati rijeku Dunav. Proširenjem je ruti dodano novih 400 km duž važnih mađarskih rijeka, jezera, termalnih kupki i prolaz kroz Budimpeštu.

Gumb za preuzimanje GPX staza

EuroVelo je lani aktivirao i vrlo traženu značajku – mogućnost preuzimanja GPX zapisa EuroVelo ruta.

Gumb za preuzimanje GPX staza dostupan je na EuroVelo stranicama ruta i stranicama etapa. Preuzeti se mogu GPX staze samo za razvijene dionice ili za cijelu EuroVelo rutu ili etapu.

Preuzete staze sastoje se od kraćih dionica, odnosno predloženih ‘dnevnih dionica’, od oko 50 km. Za svaku je od njih status razvoja rute naznačen u nazivu segmenta staze. Dionice rute mogu biti certificirane, razvijene s EuroVelo znakovima, razvijene prema nacionalnim standardima, u razvoju ili u fazi planiranja.

Druge GPX staze s kojima je moguće kombinirati EuroVelo staze mogu se preuzeti na mnogim nacionalnim biciklističkim platformama. Pregledom stranice ‘zemlja na ruti’ na EuroVelo.com mogu se pronaći te relevantne web stranice. Kada su GPX staze koje odgovaraju nacionalnom dijelu EuroVelo rute dostupne za preuzimanje, poveznica se nalazi u uvodnom tekstu.

Izvor: EuroVelo
Naslovna fotografija: Hrayr Movsisyan/ Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.