Programski bogato i zanimljivo Ljeto na Lošinju 2022.

Od uličnih koncerata, pučkih fešti i brojnih izložbi, do sportskih događanja, pomorskih večeri i LOSINAVA festivala, sve vas to očekuje ove godine na Lošinju – vašoj destinaciji!

Događanja u srpnju započet će već tradicionalnim 30. Danom dupina (1.-2. srpnja) koji kroz dva dana posjetiteljima nudi prezentacije projekta, likovne radionice, igre za djecu, izložbu, kviz te koncert Koma atmosfere.

Ove godine lošinjska ulica B(a)rdina, čiji put vodi od centra Malog Lošinja pa sve do Župne crkve, bit će mjesto nastupa Magic Guitars grupe (11. i 22. srpnja). Novost su i Zabavni program na Lošinju uz Lošinjske mažoretkinje i Puhački orkestar Josip Kašman svakog utorka te Otočna večer uz Klapu Čikat i folklorna društva Manfrina i Studenac svakog četvrtka u srpnju i kolovozu.

Pomorske večeri dovoljno su dobar razlog zašto posjetiti Lošinj u srpnju, kolovozu i rujnu. U sklopu njih  na malološinjskom trgu i Rivi lošinjskih kapetana bit će prikazana pomorska tradicija na izložbenim stolovima maritimne baštine, uz gastronomiju na izletničkim brodovima, kao i nastupe folklora, lokalnih klapa te poznatih hrvatskih izvođača: klape Rišpet, Cubismo i Tragovima Olivera.

U sklopu ovogodišnjih Klapa na pjacalu, ispred župne crkve Sv. Marije u Malom Lošinju (13. srpnja) nastupit će klape otoka Cresa i Lošinja, a u goste dolazi i klapa Cambi. Lošinjani i njihovi gosti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti proslavit će uz Giuliana i Diktatore, a IMAS donatorsku večeru (30. srpnja) posjetit će Mario Battifiaca, Karin Kuljanić, Robert Grubišić, Duško Jeličić i grupa Bonaca.

Festival klasične glazbe, 47. Osorske glazbene večeri i ove godine ugostit će brojne poznate glazbenike u Osorskoj (ex) katedrali (16. srpnja – 18.kolovoza), a obilježavanje 16. Dana Josipa Kašmana održat će se u čak tri dana (14. srpnja, 27. srpnja i 26. kolovoza).  Jedan od zanimljivijih festivala na Jadranu zasigurno je i Jazz Festival Lošinj (28.-29. srpnja), ove godine uz nastupe Matije Dedića, Lane Janjanin, Leikauff project i Alena Sveto. Svakako nemojte propustiti najneobičniji festival – 12. Festival lošinjskih balkona (24.-26. kolovoza) u Malom i Velom Lošinju.

U srpnju dolazi i Ribafish koji će u sklopu događanja RokOtok (18.-25. srpnja) doplivati do Malog Lošinja, zatim Ilovika, Srakana, Suska i Unija. Nogometni, vaterpolo turnir, utrka u kajacima, Veloselska alka, potapanje sandolina, klizavi stup i povlačenje konopa slijedi u ovogodišnjim Veloselskim ljetnim užancama (25.-30. srpnja), a zabava se nastavlja sjevernije s Nerezinskim ljetnim igrama (31. srpnja-7. kolovoza). Tu su i X. Ljetna noć – boće u Ustrinama (12. kolovoza) te 10. Stolnotenisko prvenstvo Lošinja na otvorenom (12. kolovoza).

Nema praznog hoda na Lošinju jer svaku večer domaćini su nešto pripremili pa tako možete očekivati mnoštvo manjih koncerata i nastupa lokalnih te gostujućih bendova: koncert grupe Macaklini (6. srpnja i 10. kolovoza), Koma Atmosfera (18. srpnja, 22. i 31. kolovoza), Klapa Vinčace i Joso Butorac (3. kolovoza) u Malom Lošinju, zatim Trio Veljak u uvali Koromačna na Beleju (26. srpnja), koncert Cubisma u Ridimutak beach bar (Nerezine, 27. srpnja), Klape u Ćunskom (6. kolovoza), koncert klasične i duhovne glazbe u Kući Betanija (28. kolovoza), Nautički koncert u uvali Engleza (7. kolovoza), Veloselska noć ugostit će The Joke (23. kolovoza), a u Velom Lošinju slijedi i klapska večer uz Klape na pjacalu (18. kolovoza).

Ne propustite posjetiti manje otoke lošinjskog arhipelaga jer na Unijama vas očekuje šarolik program Sunset Unije Festivala (2.7. – 28. kolovoza); dječje kreativno ekološke radionice, zatim radionice heklanja, rubikove kocke, filmski program za djecu, čitanje priča, koncert klasične glazbe i drugo. Poznati pješčani otok Susak već godinama posljednje nedjelje u srpnju slavi Dan iseljenika, a ove godine nakon milenijske fotografije na plaži Spjaža (30. srpnja) slijedi koncert Supercover grupe (31. srpnja). Mjesec nakon na Susku nastupaju i brojni glazbenici u sklopu Susačkih glazbenih večeri ( 19.-21. kolovoza), dok će na Unijama koncert održati Duo Kumpare (14. kolovoza), a umjetnici će uživati i u večerima poezije (20.-21. srpnja).

Osim obilježavanja Dana Križeva na Susku (21. srpnja) i pučke fešte Rokova u Beleju (16. kolovoza), svoje zaštitnike proslavit će i manja mjesta na otoku. Svetog Grgura Veli Lošinj slavit će dva dana uz kazališnu predstavu “Sretna kućica”, nastup Puhačkog orkestra Josip Kašman i Lošinjskih mažoretkinja (6.-7. srpnja), baš kao i Nerezine Sv. Mariju Magdalenu ali još uz koncert (22. srpnja). U Svetom Jakovu mještane i goste zabavit će grupa Macaklini (25. srpnja). Neizostavna je i Koleda na brdu Sv. Ana (25. srpnja).

Tijekom svog boravka gosti mogu posjetiti i brojne izložbe: “To dugo toplo ljeto” izložba skulptura, izložba fotografija “Odstiranja- Otkrivenja” i “Vapuori i Mul”, izložba “Srebrne kapi- tajna velikih aliga” na Unijama te izložbe u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju; studijska izložba “Utvrde Malog Lošinja” i “S Jadrana do Arktika”, “Ex- voto Čikat”, likovna izložba slika Antona Horvatovića. Ljubitelji kazališta moći će pogledati i predstave: Dani teatra Gavran “Glasnogovornik” (19. srpnja), “Na kavici u podne” (2. kolovoza) i “Đurologija” (26. srpnja).

Rujan na Lošinju uvodi vas u vrijeme zlatnog doba pomorstva jer od 3. do 17. rujna slijedi LOSINAVA – Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta. Festivalska ponuda obuhvatit će razna sportska, kulturna, zabavna i edukativna događanja: 10. Lošinjska regata pasara na vesla popraćena defileom i živom glazbom, Veloselska regata maštela i koncert Gustafa (3. rujna), 5. Noćna regata tradicijskih barki na jedra i koncert Tedia Spalata (9. rujna), 40. Lošinjska regata- regata lošinjskih olimpijaca i koncert Tragovima Olivera (10.-11. rujna), 46. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra te prikaz tradicijskih pomorskih vještina i izložba brodica uz koncert Daleke obale (17. rujna).

Najmlađi će uživati u poučnom jedrenju za djecu (3.-17. rujna), Maloj školi brodogradnje (5.-10. rujna), Maloj školi pletenja mreža (7.-9. rujna) te Maloj školi mornarskih čvorova (14.-16. rujna). Fenomenalni su i zalasci  sunca uz prezentaciju pomorske baštine na logeru Nerezinac (5.-8. i 12.-15. rujna), kao i scenski prikaz ispraćaja pomoraca “Pozdrav kapetanu” (8. i 15. rujna)

Uz predstavljanje skulpture “Adio” (16. rujna) slijede izložba i predavanje “Ex voto Čikat” (6. rujna) te predavanje “Lošinjski brodograditelji” (13. rujna), a obzirom da je sve u znaku mora i pomorstva i sport je pronašao svoje mjesto; 18. Međunarodni vaterpolski turnir “Dobri dupin” (2.-4. rujna) i 2. Međunarodni ženski vaterpolski turni “Plejade”

Također, posjetitelji će moći uživati u delicijama tematske kuhinje pod nazivom “Jela lošinjskih kapetana”.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.