Pulska Arena u društvu 10 rimskih amfiteatara koje svakako vrijedi posjetiti

Amfiteatri spadaju u najveće i najimpresivnije preostale antičke spomenike. Neki od njih, među kojima je i pulska Arena, još se uvijek koriste za razne manifestacije.

Arena u Puli

Najpoznatiji su Rimski Koloseum, Pulska Arena, Veronska Arena i amfiteatri u Nîmesu te Arlesu u Francuskoj. Najraniji rimski amfiteatri datiraju iz sredine prvog stoljeća prije naše ere.

Drevni rimski amfiteatri bili su u antičko vrijeme mjesta na kojima su se održavala javna događanja, kružnog ili ovalnog tlocrta, s redovima za sjedenje oko perimetra. Korišteni su za manifestacije kao što su međusobne borbe gladijatora, borbe sa životinjama te pogubljenja. Na području nekadašnjeg Rimskog Carstva pronađeno je više od 200 rimskih amfiteatara.

Koloseum u Rimu – Italija

Koloseum je danas možda najpoznatija rimska građevina i najveći amfiteatar antike. Riječ je o jednom od glavnih atrakcija u Rimu i otvoren je za obilaske. Organizirane su posebne ture za istraživanje njegovog hipogeja – tunela koje su koristili gladijatori pri ulasku u arenu.

Stručnjaci su 2018. godine započeli obnovu skrivenog sustava prolaza koji su od tada dostupni turistima te oni sada mogu lutati prostorima gdje su se davno gladijatori spremali za borbu.

Rimljani su Koloseum počeli graditi 72. godine poslije Krista u vrijeme vladavine cara Vespazijana, a završili su ga osam godina kasnije. Na vrhuncu popularnosti, mogao je primiti između 50 i 70 tisuća gledatelja.

Amfiteatar u El Jemu – Tunis

El Jem jedan je od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu i najveći u Africi. Samo postojanje ovako raskošne građevine u udaljenoj provinciji s malo stanovnika svjedoči o veličini i snazi carskog Rima.

Izgradnja amfiteatra otpočela je 238. godine za Gordijana I. koji je ovdje proglašen rimskim carem. Osim u El Jemu, mnoštvo rimskih građevina nalazi se i u tuniskom gradu Kartaga.

Amfiteatar u Pompejima – Italija

Ovaj amfiteatar jedan je od najstarijih sačuvanih rimskih amfiteatara. Nalazi se u drevnom gradu Pompeji, u blizini Napulja, a zatrpala ga je erupcija Vezuva 79. godine nove ere.

Izgrađen oko 70. godine prije naše ere, amfiteatar u Pompejima jedan je od najranijih rimskih amfiteatara izgrađenih od kamena. Naime, ranije su za gradnju kao sirovinu koristili drvo.

Arena u Nimesu – Francuska

Amfiteatar u Nimesu, gradu u južnoj Francuskoj, izgrađen je 70. godine naše ere. Obnovljen je 1863. i danas se u njemu dva puta godišnje održavaju borbe s bikovima te brojni javni događaji. Amfiteatar može primiti preko 16.000 posjetitelja. Središnji eliptični prostor dug je 133, a širok 101 metar. Smatra se jednim od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara u svijetu.

Verona Arena – Italija

Veronska arena također zauzima visoko mjesto kada je riječ o očuvanosti rimskih amfiteatara, a značajno je što je starija od Koloseuma. Međunarodno je poznata po grandioznim opernim izvedbama. Izgrađena je u 1. stoljeću i nekada je mogla primiti 30.000 posjetitelja. Danas ima kapacitet do 22.000 gledatelja.

Amfiteatar u Arlesu – Francuska

Upravo je amfiteatar glavna turistička atrakcija Arlesa. Izgrađen je u 1. stoljeću prije naše ere, dug je 136, a širok 109 metara. Impresivan je zbog svojih 120 lukova. U prošlosti je mogao primiti više od 20.000 gledatelja koji su uživali u utrkama kolima te nemilosrdnim gladijatorskim borbama. Danas se u amfiteatru održavaju borbe s bikovima i brojni koncerti.

Pulska Arena – Hrvatska

Hrvatska je još jedna zemlja koja se može pohvaliti nekim od najimpresivnijih drevnih rimskih ruševina, piše The Travel. Pulska Arena danas je jedini preostali rimski amfiteatar koji ima potpuno očuvane četiri bočne kule.

Smatra se najbolje očuvanim antičkim spomenikom u Hrvatskoj i trebao bi biti visoko na listi želja što obići prilikom posjeta ovoj mediteranskoj zemlji koja nudi još mnoštvo vrijednih lokaliteta.

Piazza Dell’Anfiteatro – Italija

Piazza dell’Anfiteatro javni je trg u sjeveroistočnom kvadrantu ograđenog središta Lucce u Toskani. Prsten zgrada koje okružuju trg, prati eliptični oblik nekadašnjeg rimskog amfiteatra iz 2. stoljeća. Iako amfiteatar nije sačuvan, našao se na popisu zbog izvanrednog učinka na arhitekturu srednjovjekovnog grada.

Tijekom srednjeg vijeka pretvoren je u obrambenu strukturu, a unutar arene i oko nje izgrađeni su stambeni objekti. Tako je nastao moderan trg zanimljivog ovalnog oblika.

Flavijski amfiteatar (Pozzuoli) – Italija

Flavijski amfiteatar, koji datira iz 70. godine naše ere, jedan je od najznačajnijih rimskih amfiteatara. Treći je po veličini u Italiji i vjerojatno je izgrađen u isto vrijeme kada i Koloseum te se pretpostavlja kako su ga projektirali isti arhitekti. Bio je doista masivan – mogao je primiti do 50.000 gledatelja. Tijekom godina djelomično su ga zatrpale vulkanske erupcije, a dok je vanjski dio uklonjen, unutrašnjost je ostala savršeno očuvana.

Amfiteatar Chester – Engleska

Rimski amfiteatar u Chesteru i dalje je predmet stalnog iskopavanja i otkrivanja. Nedavno su u iskopinama otkrivena dva uzastopna kamena amfiteatra s drvenim sjedalima, od kojih je jedan sličan onome u Pompejima. U rimsko doba, ovaj lokalitet služio je za zabavu i vojnu obuku od strane slavne 20. legije.

Jedan je od rijetkih rimskih amfiteatara u Engleskoj čiji ostaci su vidljivi. To je ujedno i najveći rimski amfiteatar dosad pronađen u Britaniji (iako je iskopan samo mali dio). Chester je poznat po velikom nizu povijesnih spomenika, uključujući veličanstvene srednjovjekovne gradske zidine.

Foto: Unsplash, Pixabay, Julien Duval
Izvor: The Travel

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.