Raj za vinoljupce: Vodimo vas vinskim putevima Zagrebačke županije

Zagrebačka županija krije vinarije vrijedne posjeta – istražite ih kroz naše prijedloge i opustite se uz dobru kapljicu kvalitetnih sorti koje kriju dugu tradiciju, povijesne priče i pružaju pravi raj za vaše nepce. Priuštite si jedan drugačiji vikend na brežuljcima s kojih se pruža pogled na zadivljujuće pejzaže okupane suncem, zelenilo i miris prirode koji vraća taj prijeko potrebni mir vašem duhu i tijelu.

Vina Kos pruža bogatu eno-gastronomsku ponudu uz toplu obiteljsku atmosferu

Obitelj Kos, čija se ljubaznost i gostoljubivost pamti i u koju su se uvjerili brojni poslovni ljudi, gosti i ostali posjetitelji u Hrnjancu na poznatoj Vinskoj cesti zelinskog kraja, posjeduje vrlo uređeno gospodarstvo, s prostranom i modernom obiteljskom kućom. Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu u Zelinskom vinogorju, danas obitelj Kos uzgaja kvalitetne sorte koje će vam i dugo nakon kušanja ostati u sjećanju. Uz nezaobilaznu vrsnu kapljicu, svakome će ostati u sjećanju bakina kuhinja i odlične “perice”, te drugi domaći specijaliteti.

Ondje možete kušati rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot, pjenušac Anita, Anita rose i autohtonu kraljevinu, a kako bi dobili potpunu sliku o ovim hvale vrijednim proizvodima – možete se rezerviratri i za vođenu degustaciju. Također, za vikend odmor iz snova, u sklopu vinarije se iznajmljuje i kuća za odmor. Iskusite predah u idiličnom okruženju stare kleti i vinograda u netaknutoj prirodi.

Izletište vina Kos-Jurišić – predah uz zadivljujući krajolik i bakinu kuhinju

Izletište se nalazi na Zelinskoj vinskoj cesti u mjestu Nespeš, tek nekoliko kilometara udaljenom od Zeline – na zelinskoj vinskoj cesti usred zelinskih brežuljaka. Ukoliko tražite bijeg od svakodnevice, vreve grada i prometa, ovo izletište pružit će vam užitke za sva osjetila. Restoran u samom srcu vinograda pruža pravu gastronomsku idilu u prirodi, a ponuda hrane podsjetit će vas na ona stara vremena i bakinu kuhinju koju ništa ne može zamijeniti.

Dok ste u blizini, nemojte propustiti sve čari koje ovaj kraj nosi sa sobom i nedaleko od objekta, u gradu Sv. Ivan Zelina, posjetite i muzej bogate zbirke.

Piknik u vinogradu

Dodatni prijedlog za romantični posjet izletištu: Kako vam zvuči ideja piknika na dekici, uz košaru punu domaćih jela i pogled na vinograd? Iskustvo kakvo vrijedi doživjeti, zar ne? I ono je moguće u vinariji Kos – Jurišić stoga ako ste baš razmišljali o tome kako iznenaditi voljenu osobu, ovo je prijedlog koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Povratak prirodi, svjež zrak i sunčano popodne ponekad su svima prijeko potrebni, a prostranstvo i mirisi vinograda ovog izletišta su pravi raj za vinoljupce.

Vinarija Puhelek – Purek: Kušajte ”kraljevsko” vino na brežuljku okupanom suncem

Obiteljsko gospodarstvo vinarije Puhelek – Purek nalazi se na malenom brežuljku s kojeg se pruža zapanjujuć pogled na slikovite pejzaže uvijek okupane suncem. Ako ste na vikend izletu u potrazi i za idealnim ”photo spotom” – ne morate više tražiti, idealne panorame uhvatit ćete upravo na ovom brežuljku. Govoreći o sortama vina, vinarija Puhelek – Purek prepoznatljiva je po svom sauvignonu zelinskog kraja koji uvijek imaju baš idealan omjer svježine i aromatičnosti – sve što tražite u dobrom vinu.

Vino Kraljevina Zelena proizvodi se od 100% autohtone sorte grožđa, kraljevine. Također, ondje vas čeka Grašica (graševina), Kraljevina Dišeće, Kraljevina Zelina, Sauvignon i Vino prve hrvatske Vinske kraljice. Gospodarstvo vinarije Puhelek – Purek može primiti do 50 gostiju kojima se nudi kušanje pića i domaće hrane koja je pravi raj za nepce. Također, važno je naglasiti kako je vinarija također poznata i po osviještenosti za socijalne kategorije potrošača, jer njihove etikete sadrže natpise i na Brajevom pismu.

Vinarija Literarii i škola koja uči zahvalnosti i zadovoljstvu

Vinarija Litterarii i vinogradi smješteni su u zelinskom Prigorju, na južnim padinama Medvednice. Okružena dubokim mirom okupanim zelenilom vinorodnih brežuljaka gdje se kriju i dvorci, kurije i kapelice. U tim je dvorcima i ladanjskim kućama nekoć obitavalo plemstvo, a vinarska proizvodnja vinarije Literarii smještena je u jednu baš takvu kuriju – kuriju Nespeš, izgrađenu 1794. kao ladanjsko imanje.

Kurija je često mijenjala vlasnike, no proizvodnja vina nikad nije prestala, čak ni kad je zgrada kurije nakon Drugog svjetskog rata prenamijenjena u osnovnu školu. Današnja škola u prirodi je škola koja ne samo da sve znatiželjnike uči o vinu, nego i o ispunjenom životu punom zahvalnosti gdje stres odlazi kao rukom odnesen.

Vina Litterarii elegantna su i aromatična vina stvarana s ljubavlju i iskustvom, vina koja zrcale bogatstvo okusa i mirisa ovoga brežuljkastog kraja – svaka čaša, ispijena u šetnji kroz mirni vinograd ili uz vrhunski pripremljenu večeru podučit će nas novom užitku.

Asortiman čine četiri kategorije – svježa, premium i signature vina te pjenušci.  Vinoljupci će ondje uživati u sortama: Chardonnay, Silvanac zeleni, Rizling rajnski, Pinot crni i Sauvignon bijeli. Nemojte otići kući, a da ne probate i premium vina: Literarii Emeritus, Literarii Magnum Opus i pjenušac Literarii Gaudeamus.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.