Raj za vinoljupce: Vodimo vas vinskim putevima Zagrebačke županije

Zagrebačka županija krije vinarije vrijedne posjeta – istražite ih kroz naše prijedloge i opustite se uz dobru kapljicu kvalitetnih sorti koje kriju dugu tradiciju, povijesne priče i pružaju pravi raj za vaše nepce. Priuštite si jedan drugačiji vikend na brežuljcima s kojih se pruža pogled na zadivljujuće pejzaže okupane suncem, zelenilo i miris prirode koji vraća taj prijeko potrebni mir vašem duhu i tijelu.

Vina Kos pruža bogatu eno-gastronomsku ponudu uz toplu obiteljsku atmosferu

Obitelj Kos, čija se ljubaznost i gostoljubivost pamti i u koju su se uvjerili brojni poslovni ljudi, gosti i ostali posjetitelji u Hrnjancu na poznatoj Vinskoj cesti zelinskog kraja, posjeduje vrlo uređeno gospodarstvo, s prostranom i modernom obiteljskom kućom. Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu u Zelinskom vinogorju, danas obitelj Kos uzgaja kvalitetne sorte koje će vam i dugo nakon kušanja ostati u sjećanju. Uz nezaobilaznu vrsnu kapljicu, svakome će ostati u sjećanju bakina kuhinja i odlične “perice”, te drugi domaći specijaliteti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ondje možete kušati rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot, pjenušac Anita, Anita rose i autohtonu kraljevinu, a kako bi dobili potpunu sliku o ovim hvale vrijednim proizvodima – možete se rezerviratri i za vođenu degustaciju. Također, za vikend odmor iz snova, u sklopu vinarije se iznajmljuje i kuća za odmor. Iskusite predah u idiličnom okruženju stare kleti i vinograda u netaknutoj prirodi.

Izletište vina Kos-Jurišić – predah uz zadivljujući krajolik i bakinu kuhinju

Izletište se nalazi na Zelinskoj vinskoj cesti u mjestu Nespeš, tek nekoliko kilometara udaljenom od Zeline – na zelinskoj vinskoj cesti usred zelinskih brežuljaka. Ukoliko tražite bijeg od svakodnevice, vreve grada i prometa, ovo izletište pružit će vam užitke za sva osjetila. Restoran u samom srcu vinograda pruža pravu gastronomsku idilu u prirodi, a ponuda hrane podsjetit će vas na ona stara vremena i bakinu kuhinju koju ništa ne može zamijeniti.

Dok ste u blizini, nemojte propustiti sve čari koje ovaj kraj nosi sa sobom i nedaleko od objekta, u gradu Sv. Ivan Zelina, posjetite i muzej bogate zbirke.

Piknik u vinogradu

Dodatni prijedlog za romantični posjet izletištu: Kako vam zvuči ideja piknika na dekici, uz košaru punu domaćih jela i pogled na vinograd? Iskustvo kakvo vrijedi doživjeti, zar ne? I ono je moguće u vinariji Kos – Jurišić stoga ako ste baš razmišljali o tome kako iznenaditi voljenu osobu, ovo je prijedlog koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Povratak prirodi, svjež zrak i sunčano popodne ponekad su svima prijeko potrebni, a prostranstvo i mirisi vinograda ovog izletišta su pravi raj za vinoljupce.

Vinarija Puhelek – Purek: Kušajte ”kraljevsko” vino na brežuljku okupanom suncem

Obiteljsko gospodarstvo vinarije Puhelek – Purek nalazi se na malenom brežuljku s kojeg se pruža zapanjujuć pogled na slikovite pejzaže uvijek okupane suncem. Ako ste na vikend izletu u potrazi i za idealnim ”photo spotom” – ne morate više tražiti, idealne panorame uhvatit ćete upravo na ovom brežuljku. Govoreći o sortama vina, vinarija Puhelek – Purek prepoznatljiva je po svom sauvignonu zelinskog kraja koji uvijek imaju baš idealan omjer svježine i aromatičnosti – sve što tražite u dobrom vinu.

Vino Kraljevina Zelena proizvodi se od 100% autohtone sorte grožđa, kraljevine. Također, ondje vas čeka Grašica (graševina), Kraljevina Dišeće, Kraljevina Zelina, Sauvignon i Vino prve hrvatske Vinske kraljice. Gospodarstvo vinarije Puhelek – Purek može primiti do 50 gostiju kojima se nudi kušanje pića i domaće hrane koja je pravi raj za nepce. Također, važno je naglasiti kako je vinarija također poznata i po osviještenosti za socijalne kategorije potrošača, jer njihove etikete sadrže natpise i na Brajevom pismu.

Vinarija Literarii i škola koja uči zahvalnosti i zadovoljstvu

Vinarija Litterarii i vinogradi smješteni su u zelinskom Prigorju, na južnim padinama Medvednice. Okružena dubokim mirom okupanim zelenilom vinorodnih brežuljaka gdje se kriju i dvorci, kurije i kapelice. U tim je dvorcima i ladanjskim kućama nekoć obitavalo plemstvo, a vinarska proizvodnja vinarije Literarii smještena je u jednu baš takvu kuriju – kuriju Nespeš, izgrađenu 1794. kao ladanjsko imanje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kurija je često mijenjala vlasnike, no proizvodnja vina nikad nije prestala, čak ni kad je zgrada kurije nakon Drugog svjetskog rata prenamijenjena u osnovnu školu. Današnja škola u prirodi je škola koja ne samo da sve znatiželjnike uči o vinu, nego i o ispunjenom životu punom zahvalnosti gdje stres odlazi kao rukom odnesen.

Vina Litterarii elegantna su i aromatična vina stvarana s ljubavlju i iskustvom, vina koja zrcale bogatstvo okusa i mirisa ovoga brežuljkastog kraja – svaka čaša, ispijena u šetnji kroz mirni vinograd ili uz vrhunski pripremljenu večeru podučit će nas novom užitku.

Asortiman čine četiri kategorije – svježa, premium i signature vina te pjenušci.  Vinoljupci će ondje uživati u sortama: Chardonnay, Silvanac zeleni, Rizling rajnski, Pinot crni i Sauvignon bijeli. Nemojte otići kući, a da ne probate i premium vina: Literarii Emeritus, Literarii Magnum Opus i pjenušac Literarii Gaudeamus.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.