Razgovarati sa baštinom: Franjevački samostan u Karlovcu čuva stoljetno blago

Najbolji način da upoznate baštinu nekog kraja je zaviriti u samostanske zbirke. Samostani su čuvari sakralne baštine i svatko tko je bar jednom zavirio u tajne koje čuvaju samostani otkrio je bezbroj priča koje priča stoljetno blago samostanskih riznica.

Priliku za zaviriti unutar samostana i udahnuti svoju kulturu te razgovarati s baštinom imali su za vikend Karlovčani jer Franjevački samostan otvorio je svoja vrata i vrijedne zbirke predstavio zainteresiranima. Ako ste propustili Dane otvorenih vrata svakako zavirite u Franjevački muzej i doživjet ćete brojne zanimljive priče sakralne baštine.

Još su Egipćani zapisali kako je knjiga vrjednija od svih spomenika ukrašenih slikama jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga koji je čita. Samostanska knjižnica, koja je dio Franjevačkog samostana u gradu na četiri rijeke sadrži rijetka izdanja vezana uz rad franjevačke gimnazije u Karlovcu od 17. do 19. stoljeća. Srećom dio tog opusa izložen je u Franjevačkom muzeju u Karlovcu.

Franjevački samostan i crkva čine jednu cjelinu i od 17. stoljeća marljivi franjevci upravljaju i brinu o cijelom kompleksu zdanja. Svojim dolaskom u Karlovca franjevci počinju s vođenjem karlovačkih škola u kojima se učilo čitanje, pisanje, računanje i vjeronauk, a bave se i istraživanjem karlovačke flore i pisanjem udžbenika iz prirodopisa i zemljopisa. Tijekom stoljeća skupljena je impozantna zbirka od 10.000 raritetnih knjiga i predmeta sakralne umjetnosti, danas prezentirane u samostanskom Muzeju sakralne baštine

U knjižnici franjevačkog samostana čuvaju se stare kuharice i stare ljekaruše. Ovi rukopisi na latinskom i hrvatskom čuvaju stara znanja, tradiciju koja se u novije vrijeme kanda pritajila ali nije posve nestala!

U svojoj bogatoj riznici, karlovački franjevci brižno čuvaju velik broj liturgijskih predmeta iz 17. i 18. st. koje možete razgledati unutar Franjevačkog muzeja u kojem je izloženo originalnih 214 izložaka.

Crkva Presvetog Trojstva sa svojim baroknim zvonikom stoji u centru stare karlovačke Zvijezde kao orijentir na prostornom, ali i duhovnom putu. Sagrađena istovremeno s utvrdom 1580 godine, nadograđivana je kroz stoljeća i predstavlja spiritualno i duhovno središte. Dio je sakralne baštine Karlovca i neizostavna točka susreta s povijesti, ljudima i s nama samima. 

Crkva je spomenik kulture nacionalnog značaja. Spojena je sa samostanom i unutar zidina skriva se savršeno uređen vrt, a ako budete imali sreće, moći ćete zaviriti u dvorište omeđeno debelim zidinama i u tišini od bučnog svijeta degustirati franjevačko craft pivo. Franjevci su čuvari neprocjenjivo vrijednog blaga, ne samo zbog raritetnih umjetnina, umjetničkih vitraja i unikatnih oltara, već su i čuvari kulturnog i duhovnog identiteta grada.

U svim turističkim vodičima svijeta pod točkom „što morate vidjeti“ objekti sakralne baštine su u prvih deset lokacija. Stoljeća franjevačkog aktivnog života i kulturnog djelovanja u povijesnoj jezgri grada stvorila su od franjevačke crkve spomenar i riznicu kulturne baštine. Franjevci su čuvari tog stoljetnog blaga.

– Prošle godine smo se zagledali u svoje ostave i tavane, pregledavajući stari inventar s namjerom da oživimo jedan samostanski prostor i to ne samo za čulo vida već i dodira, mirisa, okusa. Kad se uđe u taj samostanski prostor kao da smo ušetali u jednu posebnu kuhinju s ostavom, gdje se uz posuđe i pribor već suše biljke karlovačkog kraja i šire, upravo pripremaju ljekovite pomade što će biti pohranjene u kićene stare keramičke i staklene spremnice, pojašnjava nam fra Krunoslav Albert dodajući kako je ovaj razgovor s baštinom dobrodošla nadopuna dragocjenostima koje čuvaju samostanski muzej i knjižnica i, naravno, crkva Presvetog Trojstva.

Također je to i pitanje za suvremenike: što je danas na našim stolovima, dolaze li do nas lokalni proizvodi, nisu li upravo oni dragocjeni oslonac zdravlja? To je pitanje za svaki dan, ali posebno za Antunovo, dan sveca-zaštitnika Karlovačke zvijezde, kada franjevci organiziraju sajam proizvoda lokalnih OPG-ova.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.