Ražnjevića Dvori A.D. 1307: Pradavno seosko imanje i priča o tisućljetnoj vinskoj tradiciji

Kako je u Ražnjevića dvorima, agroturističkom kompleksu i prvom baštinskom difuznom hotelu u Zemlji, osmišljena vinska priča dobila tisuće slušatelja i kušatelja iz cijelog svijeta, časne “kumove” u najvećim vinskim autoritetima Hrvatske i svijeta, a potom i tisuće sljedbenika kroz “Bike & Wine”.

Obnovljeni i oplemenjeni Ražnjevića dvori u selu Polača u srcu Ravnih kotara kao iskorak 60 godišnje istaknute turističke kuće Ilirije d.d. iz Biograda na Moru, pretvoreni su u prvi difuzni baštinski hotel u Hrvatskoj i agroturistički kompleks s ciljem pružanja ruke razvoju ruralnog turizma i time opstanku agrarnog zaleđa Zadarske županije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Među desecima priča ovog kraja, postali su i poligon predstavljanja ovdašnjih vina koja su kroz posljednjih dvadesetak godina prošla svojevrsnu “revoluciju”.

Kako ispričati vinsku priču?

U Ražnjevića dvorima priča ide u konobi koja vuče korijene od malog turskog arsenala iz 16. stoljeća i danas se u njoj predstavlja vinska priča o Hrvatskoj i vinima ove regije. Obilaskom imanja predstavlja se autohtona kamena graditeljska baština, tradicijski život sela u gotovo samodostatnosti te maslinik na vrhu imanja s pogledom na mitski Velebit.

Na imanju u vinogradu mogu se vidjeti autohtone sorte maraštine i debita od kojih se radi tradicionalna sjevernodalmatinska kupaža u kojoj debit daje količinu, a maraština boju (limun žutu), aromu i okuse (jabuka, citrus, breskva, dinja i mediteransko bilje). Kupaža maraštine i debita je kao bijela, osvježavajuća i pitka te najbolja za krenuti u wine tasting.

No poanta je doći zbog bogatstva priča – ka Zinfandelu odnosno Primitivu odnosno Crljenku kaštelanskom ili povijesnom nam Tribidragu ili pibridragu, u renesansi ovdje široko prisutnom.

Dr. Carole Meredith i 30 najistaknutijih svjetskih vinskih znanstvenika i publicista u Ražnjevića dvorima

2017. godine ova je vinska priča dobila najčasnije vinske “kumove” na svijetu.

Prof. dr. Carole Meredith, koja je utvrdila genetičko i zemljopisno podrijetlo cabernet sauvignona, chardonnayja, syraha i drugih sorti te Jancis Robinson, “najuglednija vinska kritičarka i novinarka na svijetu” po riječima magazina Decanter, su posjetile Ražnjevića dvore. Potom i Jose Vouillamoz, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za istraživanje porijekla sorti vinove loze s pomoću DNK metode, David Gates – potpredsjednik vinogradarstva u vinariji Ridge Vineyards, Goran Zdunić – istraživač i viši znanstveni suradnik na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te predstojnik Zavoda za biljne znanosti, Nicholas Lander- dopisnik The Financial Timesa, ali i jedan od najistaknutijih britanskih ugostitelja sa svojim restoranom L’Escargot u Sohou, London…

Ugledno vinsko društvo je uživalo u mnoštvu gastronomskih i vinskih užitaka uz upoznavanje s tradicijom i sadašnjošću vinarstva, sortimentom i značenjem vinske kulture u ovdašnjem životu. Ovim je vinska “revolucija” Zadarske županije u ovom kultnom mjestu postala punoljetna i međunarodno priznata.

Bike & Wine tura Ravnih kotara u slavu outdoor turizma, kulture i vina

Članak se nastavlja ispod oglasa

Od tada su inicijativom Ilirije d.d. i Turističke zajednice Benkovca (u međuvremenu prerasla sa još šest općina u TZ Ravnih kotara) i u suradnji s Bicikističkim klubom AKS Stankovci, pokrenuti Bike & Wine Ravni Kotari.

Čudesan način za otkriti Ravne kotare, kao vinsku regiju, jedinstvena je biciklijada krenula sa startom i ciljem u Ražnjevića dvorima u Polači uz više od 200 sudionika. Obilazi se ukupno sedam vinarija: PZ Maslina i vino kraj Tinja, Vina Vrsaljko, Vinarije Ker-Vin, Boškat vina, Vinarija Škaulj čekaju u Nadinu sred Nadinskog blata, Vinarija Bačić i Badel 1862 – Vinarija Benkovac u Kaštelu Benković uz Zavičajni muzej pod stoljetnim divljim kestenom. Obilazi se i Nadin, Utvrda Kličevica, Kaštel Benković i Benkovac. U Ražnjevića dvorima čekaju gulaš i rižoto od plodova mora iz posebnog 200 litarskog kotla i svi prethodni vinari sa svojim vinima. Više od 200 oduševljenih biciklista nakon što su doživjeli nešto jedinstveno objedinjavanjem ljepote, pomalo zaboravljenog, nekadašnjeg srca Hrvatske s procvalom vinskom proizvodnjom, ljubavi za biciklizam i razonodom na svježem zraku, nastavljaju dolaziti. Uživali su do sad sudionici svih generacija pristigli iz Hrvatske ali i iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Belgije, Velike Britanije…

Biciklijada, vino i – kultura

Znate li da je Kličevica, stara utvrda Kurijakovića, ujedno granica Hrvatske i Venecije u doba prodaje Zadra i Dalmacije, a u kojoj je pronađen jedini na svijetu trocijevni top po nacrtima genija Leonarda da Vincija? Možete ga vidjeti jedino u Zavičajnom muzeju na Kaštelu Benkovića. Znate li da ime Polača dolazi od palača, zbog kaštela koji se uzdizao nad selom. Ražnjevića dvori, kategorizirani kao prvi difuzni hotel u Hrvatskoj, nose oznaku AD 1307 jer Statut lige kotara Ninskog u toj godini spominje prezime Ražnjevića kao stanovnike mjesta. Nadin je najekološkije mjesto u Hrvatskoj s najvećim površinama i najvećim brojem eko uzgajivača grožđa i proizvođača vina. Korlatski vinogradi Benkovačke vinarije iz sastava Badel 1862. prvi su nastali posebnim tehnologijama mljevenja kamena na nikad prethodno obradivoj krškoj površini od 105 hektara, potom primijenjenu na mnogim terenima u Hrvatskoj… Znate li da su pod Kličevicom u pećinama uz potok nađeni najstariji paleolitski ostaci čovjeka na ovom prostoru? I da je u Crkvinama na Šopotu nađen najstariji Branimirov kameni napis s hrvatskim imenom?

I još desetke čudesnih priča sažima ovaj izniman, a turistima slabo znan kraj koji otkriva Wine & Bike .

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.