San vam je osmisliti vlastitu prirodnu kozmetiku baziranu na smilju, smokvi ili maslini? Otok Pag vaša je destinacija.

Poznata po brojnim gastronomskim specijalitetima poput paškog sira i janjetine, zavidno dobro očuvanim plažama i odličnim noćnim životom, Novalja je osvojila srca brojnih Hrvata i posjetitelja iz stranih država. Grad smješten na sjevernom dijelu otoka Paga već je godinama jedna od najpoželjnijih destinacija našeg Jadrana te mnogi maštaju da upravo tamo provedu godišnji odmor i zbog toga se većina domaćeg stanovništva okrenula bavljenju turizmom tako da pružaju usluge smještaja domaćim i stranim turistima.

Tako, ako se odlučite za nešto malo kasniji odmor koji uključuje dva noćenja u rujnu platit ćete od 60 eura pa nadalje što i nije tako sitan iznos. No, prekrasna priča otoka Paga donosi malo drukčiju verziju bavljenja turizmom koja ne uključuje samo iznajmljivanje apartmana posjetiteljima, nego pravi susret s prirodnim i netaknutim čarima Novalje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Smilje ima posebne učinke u prirodnoj kozmetici

Priroda, čist zrak i bogato krško plodno tlo potaknuli su obitelj Škunca da ovdje ostvari svoj san; posveti se ekološkim načinom proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja. Tako je u obiteljski posao uključena čitava obitelj, a sam OPG Anton Škunca osnovan je 2013. godine na području grada Novalje kada se rodila ideja o tome da započnu sadnju smokava i aromatičnog bilja koje već stoljećima krasi otok Pag.

Kasnije su im nakon kontrole Ministarstva poljoprivrede dodijeljena sredstva u visini od 50% ukupnog ulaganja što im je uvelike pomoglo u daljnjem rastu i napretku te poslužilo kao priznanje za sav trud koji su dotad uložili u taj projekt. Nakon toga, krenuli su sa sadnjom smilja koje je postalo pravi trend u pripremi prirodne kozmetike upravo zbog toga što regenerira kožu i djeluje protiv stvaranja bora.

“Samo sjeme smilja pobrali smo i sačuvali prije nego što je počela prenamjena zemljišta, drobljenje kamena i oranje kako bismo stvorili teren prilagođen za poljoprivrednu proizvodnju. Dok smo čekali prve urode naših nasada, započele su pripreme za gradnju objekta koji je namijenjen preradi eteričnih biljaka u eterična ulja“, kažu iz OPG-a Škunca.

Uskoro i novosti oko detoksikacije organizma

S obzirom na to da je Pag dom mnogih biljaka koje se svakodnevno koriste u proizvodnji preparata prirodne kozmetike, ne čudi to što je obitelj Škunca odlučila razvijati isključivo prirodne proizvode od vlastitih visokokvalitetnih autohtonih sirovina otoka Paga kao što su badem, maslina, smokva, lovor, kadulja, konopljika, smrča i tršlja. Također, ističu i da je u razvijanju prirodna kozmetika na bazi smokve masline i badema, ali i velika novost je u pripremnoj fazi koja će oduševiti brojne ljubitelje prirodne kozmetike. Planiraju za sljedeću sezonu uvrstiti u ponudu kupanje u hidrolatima koje pomažu u detoksikaciji organizma kod raznih kožnih oboljenja, a i samo opuštanje od ubrzanog načina života je nešto što će privući mnoge željne zdravlja i odmora. Za turiste su najavili i kako će moći sudjelovati u raznim radionicama.

“U pripremi su angažmani, odnosno dnevni obilasci destilerije i nasada s mogućnošću sudjelovanja u branju i destiliranju te izradi kozmetičkih proizvoda kroz radionice u suradnji s lokalnom turističkim zajednicom i turističkim agencijama”, ističe obitelj Škunca.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Uz mnogo truda, rada i volje ostvarili su svoj san

Upravo oni veliki trud ulažu u to da svo njihovo eterično bilje s otoka bude prepoznato na svjetskoj razini te su upravo oni pravi primjer da je trnovit put do uspjeha, ali itekako moguć i ostvariv.

– Svi znamo kako bez žrtve, vjere, ljubavi i nade mnoge ideje ne bi zaživjele. Od prvoga dana nije bilo lako – trud, znoj, sunčanice, krvavi žuljevi i nebrojene dogodovštine sastavni su dio današnjeg uspjeha. Mi ih se ne odričemo, vjerujemo da ćemo ponosno i prepoznatljivo predstaviti naše proizvode diljem svijeta. Ova djedovina dar je od Boga i iz tog razloga bi nam bilo izuzetno drago da što više ljudi prepozna i svojim dolaskom potvrdi vrijednost onoga što su naši preci davno započeli i čemu su nas učili, a to je da ljubimo svoju zemlju i tu sagradimo dom– poručuje obitelj Škunca.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.