Šetemana od pašte – tradicijska kuhinja u žminjskim restoranima i konobama

U Istri nema fešte bez prave domaće pašte, bez tradicijske tjestenine u različitim karakterističnim formama i oblicima koje poznajemo kao fuže, njoke, makarune, raviole, tajadele, pasutice, bigule i još svakako drugačije, a u Žminju je pred dvadesetak godina pokrenuta fešta nad feštama posvećena upravo pašti.

Ta se žminjska fešta od pašte najprije zvala Makarunijada, pa je nakon nekoliko godina preimenovana u Istarski festival pašte, a njezin višegodišnji doprinos razvoju istarskog i hrvatskog gastronomskog turizma nedavno je zasluženo nagrađen dodjelom brončane povelje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” upravo ovoj manifestaciji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kako ove godine zbog korone nije bilo Istarskog festivala pašte u izvornom obliku, preostaje nam u pašti na istarski način, uz ukusne preljeve i dodatke nadahnute istarskom tradicijskom kuhinjom, uživati kroz predstojeću manifestaciju “Šetemana od pašte”. Od 25. rujna do 3. listopada pet će konoba i restorana Žminjštine ponuditi domaću, ručno rađenu tjesteninu, u kreativnim jelima po promotivnoj cijeni od 90 kuna u što je uračunata i čaša vina ili soka.

“Šetemana od pašte” – konobe i restorani

Konoba Puli Jurića, poznata po ručno rađenoj tjestenini i vlastitom vinu nagrađivanom na Vinistri te smotri u Gračišću, nudi makarune s vrganjima uz kiseli kapuz i ombolo.

Konoba Puli Pineta koju je osnovao bard istarske gastronomije Josip Pino Kuhar i koju preporučuje internacionalni gastro-vodič Gault & Millau, nudi makarune s rukolom i pršutom uz teletinu na padelu.

Restoran Pod Ladonjon, kultna žminjska konoba gdje se u vrijeme redovnog žminjskog samnja redovito dolazi na tripice, priprema njoke sa šugom od govedine te kiseli kapuz s kobasicama.

Restoran Žminjka koji dogodine slavi pedesetu obljetnicu rada, u Šetemani od pašte nudi fuže sa šugom od kokoše uz kiseli kapuz s kobasicama.

Bistro & Bar Giardino, najmlađi ugostiteljski objekt na Žminjštini, otvoren ove godine i već poznat po spoju internacionalne i tradicionalne kuhinje te po velikom izboru piva, pripremat će pljukance s brodetom od hobotnice te fileom od brancina na žaru uz blitvu i krumpir.

Fotografije: Turistička zajednica općine Žminj

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.