U Istri nema fešte bez prave domaće pašte, bez tradicijske tjestenine u različitim karakterističnim formama i oblicima koje poznajemo kao fuže, njoke, makarune, raviole, tajadele, pasutice, bigule i još svakako drugačije, a u Žminju je pred dvadesetak godina pokrenuta fešta nad feštama posvećena upravo pašti.
Ta se žminjska fešta od pašte najprije zvala Makarunijada, pa je nakon nekoliko godina preimenovana u Istarski festival pašte, a njezin višegodišnji doprinos razvoju istarskog i hrvatskog gastronomskog turizma nedavno je zasluženo nagrađen dodjelom brončane povelje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” upravo ovoj manifestaciji.
Kako ove godine zbog korone nije bilo Istarskog festivala pašte u izvornom obliku, preostaje nam u pašti na istarski način, uz ukusne preljeve i dodatke nadahnute istarskom tradicijskom kuhinjom, uživati kroz predstojeću manifestaciju “Šetemana od pašte”. Od 25. rujna do 3. listopada pet će konoba i restorana Žminjštine ponuditi domaću, ručno rađenu tjesteninu, u kreativnim jelima po promotivnoj cijeni od 90 kuna u što je uračunata i čaša vina ili soka.
“Šetemana od pašte” – konobe i restorani
Konoba Puli Jurića, poznata po ručno rađenoj tjestenini i vlastitom vinu nagrađivanom na Vinistri te smotri u Gračišću, nudi makarune s vrganjima uz kiseli kapuz i ombolo.
Konoba Puli Pineta koju je osnovao bard istarske gastronomije Josip Pino Kuhar i koju preporučuje internacionalni gastro-vodič Gault & Millau, nudi makarune s rukolom i pršutom uz teletinu na padelu.
Restoran Pod Ladonjon, kultna žminjska konoba gdje se u vrijeme redovnog žminjskog samnja redovito dolazi na tripice, priprema njoke sa šugom od govedine te kiseli kapuz s kobasicama.
Restoran Žminjka koji dogodine slavi pedesetu obljetnicu rada, u Šetemani od pašte nudi fuže sa šugom od kokoše uz kiseli kapuz s kobasicama.
Bistro & Bar Giardino, najmlađi ugostiteljski objekt na Žminjštini, otvoren ove godine i već poznat po spoju internacionalne i tradicionalne kuhinje te po velikom izboru piva, pripremat će pljukance s brodetom od hobotnice te fileom od brancina na žaru uz blitvu i krumpir.
Fotografije: Turistička zajednica općine Žminj