Skriveni Pag: Ljekovito blato i čak 3 ornitološka rezervata

- Oglas -

Pag, osim prekrasnih plaža i mjesečevih pejzaža, vrhunske gastronomije i brojnih outdoor sadržaja koji na otok privlače zaljubljenike u aktivne sadržaje cijele godine, ovaj zanimljivi otok skriva i ljekovita blata, močvare i ornitološke rezervate.

Zanimljiva turistička atrakcija mjesečevog otoka su ljekovita blata koja se protežu dug cijelog otoka, a najpoznatije je ljekovito blato “Segal” u Povljani koje se nalazi uz plažu Dubrovnik. Naime u okruženju borove šume nalazi se jezero Segal sa muljevitim sedimentom. Prirodni ljekoviti činitelj kao što je peloid, uz sunce, more i čisti zrak, povoljno djeluje na očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, odnosno na poboljšanje kvalitete života.

Poznato je kako ljekoviti peloid pomaže kod degenerativnih oboljenjareumatskog artritisa i kožnih oboljenja. Često se koristi kao oblog za trbuh i predio bubrega kod bolesti probavnog trakta, ali i za bolesti reproduktivnih i mokraćnih organa. Koristi se kod reumatskih oboljenja udova kao oblog i premaz za ruke, pojedine zglobove ili grupe velikih zglobova i kralježnicu. Poznato je i kako je prirodno blato dobro sredstvo za detoksikaciju, dakle pronađite svoje mjesto na plaži pod borovima i prepustite se ljekovitom djelovanju povoljnih klimatskih, morskih i balneoloških čimbenika.

Također uz ljekovito blato na Pagu se nalaze i tri ornitološka rezervata “Velo blato” i “Malo blato” u Povljani te “blato Rogoza” u Kolanu.

RIJETKO OČUVANA MOČVARNA STANIŠTA

Veliko blato, pogotovo otkad je zaštićeno kao ornitološki rezervat, predstavlja pravo utočište mnogobrojnih močvarica, naročito u vrijeme njihova gniježđenja, selidbe i zimovanja. Ovdje redovito možete vidjeti crnu lisku, malog gnjurca, ćubastog gnjurca, sivu čaplju, bijelu čaplju, bukavca, ibisa, patku njorka te bijelu zličarku.

Posebna atrakcija u ovom rezervatu svakako je gniježđenje patke kreketaljke, eje livadarke, velike ševe koje su ugrožene u europskim razmjerima, a u Hrvatskoj vrlo rijetke i malobrojne gnjezdarice. Takvo očuvano močvarno područje je danas prava rijetkost pogotovo zbog sve veće ugroženosti močvarne ornitofaune i nestanka močvarnih biotopa u cijeloj Europi.

Među svim tipovima staništa u Europi, močvarna su staništa zasigurno ptičjim svijetom najbogatija i najraznolikija. Veliko blato je važna postaja u turističkoj ponudi za promatrače ptica i sve popularniji bird watching jer u ornitološkom rezervatu postoje izuzetne pogodnosti za takav oblik rekreacijskog turizma koji se zasniva na obilasku lokaliteta, promatranju ptica i fotografiranju.

U rezervatu je postavljena promatračnica za promatranje ptica i informativna tabla. Stručnjaci su na području Velikog blata zabilježili 143 vrste ptica, izradili Popis ptica i istaknuli najpogodnije dekade u pojedinoj sezoni za promatrače ptica, kao i vrste ptica koje u tom razdoblju promatrači mogu promatrati.

Močvarno stanište koje se ističe bogatstvom i raznolikošću ptičjeg svijeta je i Kolanjsko blato koje je radi svoje važnosti za očuvanje biološke raznolikosti zaštićeno je kao ornitološki rezervat. U Kolanjskom blatu i bližoj okolici zabilježene su 163 ptičje vrste, od kojih je 66 gnjezdarica. U vrijeme selidbe i zimovanja u tršćacima se sklanjaju razne vrste ptica.

Neke obitavaju na okolnim livadama, a poneke se gnijezde na obližnjem otočiću, a u blato se dolaze hraniti obiljem riba. Ova mala močvara usred paških kamenjara predstavlja pravi dragulj prirode i života. Posebnost tih staništa je boćata voda i močvarna vegetacija, čime se značajno obogaćuju krška, ogoljela i vegetacijom siromašna staništa.

Fotografije: TZ Grada Novalje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.