Sveti Rok MTB Tour – uz Srce Velebita upoznajte Velebit biciklom

Sveti Rok MTB Tour naziv je tradicionalne, pete po redu biciklijade ličkim poljima i prostorom Velebita oko Crnopca, Tulovih Greda i Zira. Prva je to ovogodišnja aktivnost od ukupno sedam koliko će ih se održati pod zajedničkim imenom Srce Velebita. Svakoga dana u sklopu biciklijade Sveti Rok MTB Tour bit će ponuđene po tri biciklističke ili biciklističko-planinarske ture s vodičima Srca Velebita. Jedna od njih bit će lakša, obiteljska trasa po ličkim poljima, dok će dvije biti zahtjevnije po Velebitu.

Prvog dana biciklijade, 28. svibnja predstavit će se nova bike & hike Staza Malog Princa. Namijenjena je najspremnijima, a ova vrlo teška staza prelazi se 40 kilometara biciklima, a sudionike nakon toga očekuje još i četiri sata hoda po vrlo zahtjevnom terenu. Zbog zahtjevnosti terena i sigurnosti sudionika, ograničen je broj na 30 sudionika.

Za sudionike slabije kondicije bez iskustva vožnje po teškim terenima pripremljena je lagana trasa Suvajski bunari duljine oko 35 kilometara s visinskom razlikom od 350 metara. Treća trasa u ponudi prvog dana biciklijade je Velebitski šišmiši, a radi se o noćnoj bike vožnji Velebitom. Sudionike s prethodnim iskustvom i opremom za noćnu vožnju, očekuje 25 kilometara šumskih puteva.

Tulove Grede – bike & hike prva je trasa u subotnjoj ponudi biciklijade. Lakša inačica preko Malog Alana dužine je 42 kilometra s 2 i pol sata uspona i silaska s vrha, a teža ide trasom Road to Hell kroz Male Jasle, dužine je 60 kilometara s 2 i pol sata uspona i silaska s vrha. Srce Velebita Epic vrlo je teška, kondicijski i tehnički zahtjevna. Možda i najljepša trasa u Hrvatskoj. Dužine je 62 kilometra, s 553 na 1211 metara nadmorske visine i spust na početnu točku. Winnetou – iz Like na more, srednje je teška i tehnički zahtjevna, dužine 37 kilometara. Nagrada za trud je spust s 1050 metara na more, na kupanje.

Srce Velebita slavi petu godišnjicu

U subotu 29. svibnja pripremljen je poseban program obilježavanja prvih pet uspješnih godina Srca Velebita. Na Izletištu Cvituša za sve sudionike održat će se slavljenički koncert poznatog pijaniste Mateja Meštrovića (autor albuma Zvukovi Velebita/Sounds of Velebit) uz snimanje videa i milenijske fotografije kamerom i dronom.

Posljednjeg dana biciklijade Sveti Rok MTB Tour, u nedjelju 30. svibnja, sudionike očekuje Zir – bike & hike, lagana trasa koju mogu svi voziti, 40 kilometara ličkim poljima uz izvore i rječice, Mile vode/ River Deep Mountain High, teška trasa dužine 65 kilometara i Mali Epic, skraćena teška i tehnički zahtjevna bike trasa. S početnih 553 metara nadmorske visine slijedi uspon Majstorskom cestom do 1001 metar, zatim na 1230 metara, nakon čega slijedi spust šumskim putem na 580 metara nadmorske visine. Nagradni off road spust do Svetog Roka šumama i stazicama Velebita.

U sklopu biciklijade predstavit će se i lički OPG-ovi. Pred Hostelom Sveti Rok upriličit će se prodajna izložba delicija i suvenira pred polazak kućama.

Na kraju recimo kako sudionici prema vlastitom izboru mogu sudjelovati jedan, dva ili sva tri dana. Opširnije o samoj biciklijadi možete pronaći na POVEZNICI.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.