Srednjovjekovni božićni sajam: Jedinstven u Europi uz fenjere i svijeće

Pravi Srednjovjekovni Božićni sajam održava se vikendima u Koprivnici na najstarijem gradskog trgu od 3. do 23. prosinca. Koprivnica, koja je poznata po svom Renesansnom festivalu, posjetiteljima će na sajmu ponuditi domaće koprivničke i podravske proizvode lokalnih obrtnika, a priređuju i brojne radionice starih obrta i zanata. Na ovom sasvim drugačijem Božićnom sajmu jedinstvenom u Europi moći ćete kušati prigodne delicije i uživati u pravoj srednjovjekovnoj atmosferi.

Sajam predstavlja drugačiju interpretaciju čarolije Božića u odnosu na konvencionalne moderne advente ponajprije zbog srednjovjekovne scene te  autentičnog i originalnog ambijenta kojim dominiraju drvene srednjovjekovne kućice, palisade, ulazna kula, primitivna rasvjeta, fenjeri, svijeće, baklje, vatreni show, autentična kostimografija i glazba ali i zanimljiva gastro ponuda. .

Tko je za Raščehnutu gicu i Prasca u zelju? Točeno ili domaću rakiju? Ove godine organizatori najavljuju i nove atrakcije poput srednjovjekovnog jacuzzija u kojem će se kupati naši hrabri mušketiri unatoč niskim temperaturama, a možda i pokoji odvažni posjetitelj.

Zanimljiva je lokacija sajma Trg dr. Leandera Brozovića koji je u 11. stoljeću bilo križište puteva i na kojemu su se okupljali trgovci i obrtnici te su se postepeno počeli i naseljavati čime je ovaj trg zapravo i početak razvoja Koprivnice. Božićni sajmovi dio su srednjovjekovne tradicije, a ovaj sajam ima i edukativni karakter te svi posjetitelji imaju prigodu upoznati svoju povijest.

Na sajmu će se zorno prikazati stari zanati i obrti poput kovača, lončara, svjećara, košaraša, krojača, stolara, krznara, remenara, notara, pekara, žganjera, licitara, medara, brusača noževa, sitara, sapunarice, mesara, sirara i povrtlara koje okuplja Udruga Anno Domini koja je aktivni sudionik srednjovjekovnih manifestacija.

Podsjetimo Turistička zajednica grada Koprivnice organizator je povijesnog spektakla Renesansnog festivala najveće kulturno-povijesne manifestacije Hrvatske koja nosi i titulu Najbolje turističke manifestacije Hrvatske 2019.-2020./2021. Festival okuplja preko 1.300 kostimiranih sudionika iz 15-tak europskih zemalja koji vjerno dočaravaju kasno srednjovjekovni život kroz viteške turnire i borbe na konjima, mačevanje, najveći sajam starih obrta, najveći i jedinstveni drveni labirint, srednjovjekovnu glazbu i zabavljače. Zanimljiva je i eno i gastro ponuda jer samo ovdje možete probati pivo od koprive, medovinu, kopuna, fazana ili vepra na srednjovjekovni način.

– Prvi Srednjovjekovni božićni sajam u Hrvatskoj oduševio je tisuće posjetitelja u svojoj prvoj ediciji 2021. Koncept sajma baziran je na “domaćem” srednjovjekovnom obrtništvu i prodaji autentičnih proizvoda, radionicama starih zanata, putujućim trgovcima, vatrenom showu. Manifestacija je brojnim posjetiteljima dočarala adventsko raspoloženje prošlih vremena. Ove godine cilj je podići ovaj jedinstveni sajam na respektabilan nivo u sadržajnom i prostornom smislu jer smatramo da projekt u kratkom roku ima sve predispozicije vrhunskog događanja zbog svoje inovativnosti, originalnosti i internacionalizacije, naovode organizatori.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.