Sretan rođendan Osijeku: Vrijeme je da se kaže istina o Slavoniji punoj života

Sretan rođendan Osijeku! Dosta je bilo da Zagreb ignorira istočnu Hrvatsku, vrijeme je da se svijetu kaže istina o Slavoniji punoj života.

Jedan od brojnih paradoksa ove divne zemlje – barem za mene – je odnos Zagreba i ostatka zemlje prema Slavoniji i istočnoj Hrvatskoj (radi lakšeg čitanja, koristit ću Slavoniju za označavanje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u ovom članku).

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Svakog 18. studenoga mijenjaju se fotografije Facebook profila diljem zemlje i dijaspore kako bi se prisjetili i odali počast onima koji su dali ultimativnu žrtvu na obljetnicu pada Vukovara. Svi političari i tisuće Hrvata iz cijele zemlje odaju počast u Gradu heroj. To je intenzivan i emotivan dan, dan koji sam dokumentirao 2019. godine – Dan sjećanja na Vukovar očima stranca.

Ali dođe 19. studenoga i Vukovar – i istok – zaboravlja se još 364 dana dok ponovno ne dođe 18. studenoga.

Unatoč tome što je snosila najveći teret napada Srba u Domovinskom ratu i unatoč tolikim obećanjima političara tijekom godina, čini mi se da se Slavonija tretira kao sramotna hendikepirana rođakinja koju je najbolje držati podalje od reflektora i nježno ignorirati. Priznaje se samo kada je potrebno.

I ne samo od strane političara.

Iskreno sam šokiran koliko je malo mojih hrvatskih prijatelja ikada bilo u Slavoniji, uključujući i one među 200.000 Hrvata koji svake godine odlaze na skijanje u inozemstvo (ovdje nije riječ o skijanju, već o tome da imaju prihode za putovanje). A još sam više šokiran koliko malo njih zna o istočnoj Hrvatskoj. Jednostavna pitanja kao što su…

Koji je glavni grad Baranje?

Možete li navesti tri poznate građevine u istočnoj Hrvatskoj, ne uključujući vukovarski vodotoranj?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Gdje je kolijevka indoeuropske civilizacije?

Koje je hrvatsko vino posluženo na krunidbi kraljice Elizabete, kao i na vjenčanjima prinčeva Willliama i Harryja?

… susreli su me uglavnom prazni pogledi kada sam pitao prijatelje u Zagrebu.

Slavonija se u medijima prikazuje kao tužno mjesto masovnog iseljavanja, koje se bori da odmakne od rata, gdje dobre vijesti rijetko postoje. Za mnoge Hrvate cijela je istočna Hrvatska magla povezana s posljedicama rata, iseljavanjem i gospodarskom stagnacijom.

Sljedeći tjedan, tijekom svoje panel diskusije Storytelling and the Nomad Movement, na Digital Nomad Weeku na Baliju, najavit ću lansiranje naše nove CROMADS platforme, koja povezuje neograničena autentična iskustva Hrvatske s digitalnim nomadima i turistima, diljem Hrvatske, 12 mjeseci godišnje. U sklopu priprema za platformu CROMADS, poveo sam Stevea Tsentserenskog u istočnu Hrvatsku na šestodnevni obilazak dviju najistočnijih hrvatskih županija.

Steve je vrlo talentirani američki pisac i videograf koji je među prvima dobio hrvatsku dozvolu za digitalnog nomada. Njegova promocija Hrvatske od tada je nemilosrdna, uključujući i ovaj viralni video o načinu života digitalnih nomada u Hrvatskoj na CNBC News, koji je već privukao preko 300.000 pregleda. Također je upravo najavljen kao zagrebački specijalni gost digitalni nomadski veleposlanik za 2021. Steve nije imao pojma o istočnoj Hrvatskoj pa je bio u sličnoj poziciji kao i mnogi lokalni stanovnici ovdje u Hrvatskoj.

Kontaktirao sam direktorice turističkih zajednica Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, Ivanu Jurić i Rujanu Bušić Srpak, i objasnio im misiju snimanja najboljeg s istoka za CROMADS. Ljubazno su pristali organizirati nam itinerar od 6 dana. Steve će imati video izvješće o putovanju, uključujući neke uistinu epske snimke dronom, kasnije tijekom mjeseca. No, za poseban dan Osijeka, krenimo u obilazak Slavonije pune života, stvarnosti.

1. dan – od Zagreba do Iloka

06:13 Zagreb, dan prvi. 6 dana, 1 jenki, 1 kamera. Misija – otkriti ima li života u istočnoj Hrvatskoj u studenom. #Ajmo Slavonijo, učini me ponosnim i pokaži nam što imaš. Sa Steveom Tsentserenskim #CROMADS

slavonija paul bradbury

Naša prva stanica bila je najistočnija točka Hrvatske, koja je zapravo bliža Zagrebu nego Splitu. Iločki podrumi i njegovi fenomenalni vinogradi su vrata zapadne Europe u Iloku. A gdje drugdje na svijetu možete držati tri boce istog vina koje je posluženo na krunidbi kraljice Elizabete II 1953., kao i na vjenčanjima princa Williama i princa Harryja? Saznajte više o čaroliji Iločkih Podruma u ovom posjetu TCN-a prije nekoliko godina.

Mjesto za boravak je veličanstveno imanje Principovac, koje se nalazi na brežuljku s pogledom na nepregledne vinograde.

slavonija paul bradbury

I bilo je dovoljno vremena nakon izvrsnog kušanja vina da osvježim svoje golferske vještine prije mraka.

2. dan – Vučedol, Ovčara, Vukovar, Otočki Virovi i Vinkovci

Jeste li znali da je kolijevka indoeuropske civilizacije bila u istočnoj Hrvatskoj, te da se na toj lokaciji nalazi nagrađivani muzej? Saznajte više o nevjerojatnom Vučedolu u ovom posjetu TCN 2019.

Vrlo blizu i mnogo novije sjećanje je na žrtve masakra 1991. godine na Ovčari, gdje je prevezeno oko 260 pacijenata vukovarske bolnice, nakon što je Vukovar osvojen, mučen i ubijen. Meci u podu samo su jedan potresan podsjetnik.

slavonija paul bradbury

Vukovarski vodotoranj nacionalni je simbol otpora i ponosa. Dok je eksterijer ostao netaknut, unutrašnjost je renovirana, vidikovac na vrhu je popularna atrakcija, a pruža i izvanredan pogled na grad, Dunav i preko Vojvodine u Srbiji.

Vegetarijanac kad bi to slavonska prehrana dopuštala, azijski povrtni wok rezanci bili su ugodno iznenađenje za Stevea u izvanrednoj Loli u centru Vukovara.

A onda za nešto sasvim drugo – putovanje u učionicu natrag u prirodu, dok smo se zaputili u šumu do nedavno otvorenog Bio-ekološkog edukativnog centra Otočki Virovi. Nevjerojatan ugljično neutralan hotel, wellness i konferencijski objekt usred šume. Vratit ću se s ekipom TCN-a na teambuilding vikend u proljeće.

slavonija paul bradbury

Ovih dana u Hrvatskoj nema mnogo javnih telefona, ali evo jedan u Vinkovcima, najstarijem kontinuirano naseljenom gradu u Europi, starom nekih 8.300 godina. Saznajte više u Vinkovcima: 10 stvari koje treba znati o najstarijem gradu u Europi.

Dom najstarijeg kalendara u Europi, čiji simboli krasi glavnu pješačku ulicu. Dobar snimak, Stevie T!

I daleko od toga da su mrtvi, Vinkovci su te večeri bili puni života u rockabilly baru Hang Loose.

3. dan – Dan sjećanja na Vukovar i roštilj za strane branitelje kod Bijelog vepra

18. studenoga je Dan sjećanja na Vukovar, sada državni praznik. Oko 50.000 ljudi okupilo se na 30. obljetnici pada Vukovara.

Nehotice smo se našli na nacionalnoj televiziji dok smo snimali. Više o ovom vrlo emotivnom i intenzivnom danu možete saznati u Dan sjećanja na Vukovar očima stranca.

Svake je godine 18. studenoga poseban događaj kada se okupe svi strani branitelji koji su se borili za Hrvatsku kako bi se prisjetili i nadoknadili.

Roštilj svake godine vodi vinkovački Yorkshirac Steve Gaunt iz svog engleskog puba The White Boar, koji je doslovno u polju usred ničega.

Od portreta kraljice Elizabete na zidu do zastava HOS-a Za Dom Spremni, Steveovo lice bilo je neprocjenjivo. Kasnije je to opisao kao ‘najerotičnije iskustvo u svom životu.’

Srećom, bili smo razumni i otišli smo ranije jer su se stvari zagrijale, kao što je pokazao Steveov informativni film (1 minuta trajanja i vrijedi ga pogledati do kraja).

Niti jedan obilazak Slavonije ne bi bio potpun bez posjeta čovjeku koji je za turizam u Slavoniji napravio više od ostatka zajedno, a bilo je sjajno prenoćiti u domu Gorana Rihelja i njegove ljupke supruge Mirjam. Super kulen!

4. dan – Dalj, Erdut i Osijek

slavonija paul bradbury

Regionalni tisak do tada je već doznao o našem posjetu i činjenici kako sam pozvao sve koji su se htjeli naći i razgovarati o turizmu i našem novom projektu CROMADS da dođu u Pivnicu Runda u Osijeku.

Ali prvo smo morali preživjeti 4. dan koji je započeo u Dalju u nevjerojatnom Muzeju rodne kuće Milutina Malinkovića.

Činilo se da je Dalj pun tajni, a na redu je bila Vinarija Jasne Antunović. Bila je to ne samo vjerojatno prva vinarija u Hrvatskoj kojoj je vlasnica žena, već i pobjednica Decantera za najbolje bijelo vino u kontinentalnoj Hrvatskoj 2017.

slavonija paul bradbury

Neki tvrde kako je najveća vinska bačva na svijetu u kontinuiranoj upotrebi, u Erdutu. Iako to ne mogu potvrditi, trebalo bi mi dan ili dva da prođem kroz 75.000 litara graševine koja se tu nalazi.

A za vinariju s pogledom na vodu mogao bi i gore od Ive Brzice na obali Dunava. Među nekoliko njegovih izvrsnih vina, vjerujem da je jedini Vranac proizveden u Hrvatskoj.

Gdje drugdje otići na ručak osim u epski OPG Etno kuća Stari Dud?

Neobičan crkveni “fen”? Krenite u Aljmaš.

Ali Osijek je zvao, a nakon fantastične šetnje gradom, morao sam stići do Pivnice Runda za 19 sati. Hoće li se netko pojaviti, ili ću biti Billy No Mates (čovjek bez prijatelja)?

Došli su.

Bili su veličanstveni.

Kakva strast, takve ideje, takva kreativnost. Dakle, Slavonija puna života.

slavonija paul bradbury

Sve je ugostio Kralj zabave.

slavonija paul bradbury

Neposredna posljedica jednog razgovora te večeri bila je vrlo ugodna kava s roditeljima (i psom Malim) osječke teniske zvijezde Donne Vekić, nekoliko dana kasnije u zagrebačkom The Westinu. Prilično fantastična razmjena ideja, a bilo je vrlo ohrabrujuće doznati Vekićevu viziju i investicijske planove za Osijek.

Šetnja kući do tvrđave bila je pomalo maglovita, ali Facebook potvrđuje da su osječke ulice bile pune života daleko iza ponoći.

U studenom.

A kada imate starogradski smještaj kvalitete Maksimilijana, znate da će vam boravak u Osijeku biti savršen.

5. dan – Baranja

5. dan – Baranja, i savršen početak s jednim od mojih heroja svih vremena, legendom Marijom Romulićem i njegovim nevjerojatnim projektom Čarobna šuma.

Uvijek jaka vegetarijanska ponuda za kuhinjskim stolom Romulić.

Park prirode Kopački rit, jedno od najvažnijih močvara u Europi. Saznajte više u TC vodiču Kopački Rit.

Čini se kako svaka zemljana staza u Baranji vodi svojoj priči. Prije 30 godina bivša Titova vila u Tikvešu bila je domaćin posljednjeg susreta Miloševića i Tuđmana u travnju 1991. Sljedeće godine vila se ponovno otvara kao prezentacijski i edukacijski centar.

Dan 5 je bio značajan, jer je to bio prvi dan turneje u kojem smo nekako uspjeli izbjeći alkohol do poslije podne.

A onda… Belje.

Danima je trajalo beljsko vinogorje, a na lozici kraj vidikovca ostavljeno je grožđe kako bi ga posjetitelji mogli kušati.

Zbog ovog vina smo ogladnili. Sljedeća stanica, jedna od najboljih institucija u cijeloj Hrvatskoj – Baranjska kuća u Karancu.

Mali djelić Slavonije pune života, baranjski stil.

Dva najopasnija čovjeka na planeti, s jednom od najboljih turističkih agencija Kulen Travel.

Što se ratnih spomen-obilježja tiče, Batina je među najboljima, s pogledom na Dunav, Mađarsku i Srbiju.

Ali Baranja s nama još nije bila gotova.

Bilo je još jedno zaustavljanje prije nego smo se mogli vratiti u Osijek.

I da, još jedan primjer Slavonije pune života, predivno iskustvo kušanja vina Josić u Zmajevcu.

A onda je počela osječka zabava…

Tijekom doručka tog jutra, britanski poslovni čovjek ispričao nam je o sjajnom novom azijskom i sushi lokalu koji se otvorio u starom gradu. Dogovorili smo se da se nađemo na večeri u Franz Kochu, pogotovo jer je obećao dovesti svog poslovnog partnera, legendu Srđana Kovačevića iz Orqe.

Zajedno sa Steveom, svi su brbljali o dronovima dok nisam pitao kako njihovu tehnologiju dronova i kontakte s najboljim pilotima dronova na svijetu dobro iskoristiti za promicanje turizma u Slavoniji.

Dva gin tonica kasnije, i rođen je koncept Danube Drone Days, s vodećim svjetskim pilotima dronova koji dolaze u Osijek.

Ostanite s nama.

Slavonija puna života, noćno izdanje.

6. dan – Vukovar i Đakovo

Naš posljednji dan i još jedan rollercoaster. Promijenili smo raspored kako bismo se vratili u Vukovar, jer smo morali snimiti bolnički muzej za naš projekt CROMADS, nešto što je 18. studenoga bilo očito nemoguće zbog svih uglednika iz Zagreba.

Drugi razlog za povratak u Vukovar bio je ponuditi ovoj mladoj dami honorarni posao u CROMADS-u. Katarina je bila naš izvrsni vodič, a pomoći će nam u izgradnji ekosustava izvrsnosti u istočnoj Hrvatskoj. Njezin prvi zadatak kao TCN bio je intervju – Stvarnost života kao vodič kroz Vukovar.

Između nas i Zagreba bilo je samo jedno stajalište, i to još jedno zanosno – Đakovo. Kada je kraljica Elizabeta II. posjetila ergelu lipicanaca davne 1972. godine, Tito je očito napravio asfaltiranu cestu pa su se mještani jako razveselili. Nisam imao sreće s mojim posjetom, ali smo se jako zabavili.

Đakovačka katedrala Stevea Tsntserenskog, uz malu pomoć drona.

Jedan od opasnih momaka iz Kulen Travela stao je između nas i slobode.

“Imamo samo još jedno iznenađenje za vas”, rekao je Domagoj za ručkom.

Ah, da, izvrstan ručak u Bistrou Loora, koji je bio prepun, bez slobodnog mjesta.

A iznenađenje?

slavonija paul bradbury

Što drugo nego slavonski piknik?

I neki sasvim izvanredni craft gin u voćnjaku s prekrasnim pogledom na katedralu.

slavonija paul bradbury

Steve i ja usporedili smo fotografije prije i poslije.

I dok sam Stevea vratio tamo gdje je sve počelo u središnjem dijelu Zagrebu, nisam se mogao načuditi zašto ne čujemo za ništa od ovoga.

Slavonija je bila više nego veličanstvena. Osijek je u studenom bio PUNO življi od Splita ili bilo kojeg drugog grada na jadranskoj obali.

Ova regija je SJAJNA i puno bliža Zagrebu nego Dalmaciji, a ipak je vrlo malo ljudi koje poznajem doista posjetilo.

Vrijeme je da se to promijeni i da Osijek ponovno učinimo velikim.

Iskreno mislim da se nećemo morati previše truditi.

Zato sretan rođendan Osijek, i neka svoj dan proslavite u velikom stilu.

Moja rođendanska želja za tebe je da ti Zagreb dopusti da dišeš, proslavi tvoju veličanstvenost i počne značajnije ulagati ulaganja kako bi ubrzao proces rasta.

Od srca zahvaljujem mnogima od vas koji ste doprinijeli jednom od nedvojbeno najboljih tjedana u mojih 18 godina u Hrvatskoj.

U Slavoniji.

U studenom.

Pokušao sam dočarati što je to slavonsko iskustvo činilo tako izuzetnim, osim ljudi, a mislim da je ovo:

Nitko tko se potrudi posjetiti Slavoniju nikada se ne vrati kući razočaran.

Izvor fotografija: Total Croatia News

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.