Stakleni vidikovac “Skywalk” na Biokovu uskoro otvoren za posjetitelje

Park prirode Biokovo uskoro će obogatiti svoju ponudu atraktivnim staklenim vidikovcem (skywalk). Svečano otvaranje upriličit će se su srijedu 1. srpnja, a dan kasnije vidikovac će biti otvoren za posjetitelje. Vidikovac Ravna vlaška s platformom skywalk nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo, na visini od 1228 metara nad morem, na kojem vladaju specifični vremenski uvjeti, a zbog kojih je gradnja povremeno bila otežana.

S platoa vidikovca (cca 23×3 metra) pruža se pogled na morsku pučinu i betonsko-čeličnu platformu u obliku potkove sa zaštitnom ogradom i podnom plohom izrađenom u potpunosti od stakla. Cijela platforma prepuštena je preko ruba litice te osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive.

Skywalk je kružnog oblika promjera osam i pol metara, a zajedno s ravnim dijelovima strši izvan “krute kutije” oko 11 metara. Pristup platformi je omogućen pomoću dva stubišta koja su smještena s istočne i zapadne strane od info centra, što omogućuje efikasan kružni promet posjetitelja bez stvaranja gužve. Vidikovac ima mogućnost primanja do 50 posjetitelja u isto vrijeme.

Gradnja staklene platforme dio je projekta „Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“, a koji se financira se iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je više od 34 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose više od 27 milijuna. Ostatak se financira vlastitim sredstvima korisnika i partnera, te sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najupečatljiviji dio projekta svakako je uređenje Skywalk-a kao jedinstveni primjer u cijeloj regiji kojim će se atraktivnost parka umnogostručiti. Vrijednost izgradnje vidikovca u sklopu kojeg je izgrađen i geološki stup – trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena, iznosi 8 milijuna kuna, a još vrijednije ulaganje u infrastrukturu predstavlja uređenje posjetiteljskog centra u bivšoj osnovnoj školi u Župi, s interaktivnim postavom koji će na moderan način predstaviti detalje o Biokovu i Zabiokovlju. Iznos potreban za rekonstrukciju i opremanje zgrade kreće se oko 11 milijuna kuna. Ovom projektnom aktivnosti se želi postići i raspršivanje posjetitelja na manje posjećenu, a jednakovrijednu sjevernu stranu Biokova.

Do vidikovca se dolazi biokovskom cestom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike 6 km istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure na nadmorskoj visini od 1762 metra, što je čini najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.