Sva lica mora: Odabrana 12. serija krčkih suvenira

Turistička zajednica Grada Krka sredinom siječnja raspisala je 12. po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti. Krajem godine krčki suveniri bit će predstavljeni u Galeriji Decumanus, kao dio postava izložbe MI.23 – nagrade & događanja.

krčki suvenir

U fokusu12. natječaja bile su kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti grada i otoka Krka. Poseban naglasak stavljen je na temu Sva lica mora, a pristigla su 23 prijedloga od 12 proizvođača/ autora. Naposljetku ih je odabrano 10, jer su uspješno zadovoljili postavljene kriterije. Naime, suvenir, kao prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa. Na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

Kako je ovogodišnji natječaj motiviran upravo morem, i to ne samo kao primarnim turističkim adutom, već i uporištem za razvoj civilizacija koje su znale uživati njegove blagodati, naglasak je stavljen na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih temama i simbolikom vezanom uz more.

krčki suvenir

Paleta originalnih krčkih memorabilija odsad će biti bogatija za:

  • prvi krčki craft gin More u čaši (Anagraf d.o.o. – Brand KuSshh)
  • poklon paket Mornar s prirodnim sapunom (ružmarin, metvica, limunska trava) na drvenom podlošku i pamučnim ručnikom
  • poklon paket Stena s prirodnim sapunom (kadulja, metvica, morska sol) i spužvom
  • poklon paket Šjor Burin s prirodnim sapunom (lavandin, eukaliptus) na keramičkom podlošku i pamučnim ručnikom (Andrijana Fiorentin Rušin i Mirela Rušin Kokotović)
  • ilustriranu zbirku pjesama Brodarica (Margareta Peršić)
  • Surf jastuk, držač za mobilne uređaje od recikliranog platna različitih dezena (Marija Grbić)
  • liniju mirisnih soli za kupanje Mendula – lavanda, ružmarin i mješavina triju osvježavajućih eteričnih ulja (Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Ivana Prah)
  • poklon paket s bocom vrhunskog bijelog vina od autohtone sorte grožđa – Žlahtina Single Vineyard Selection
  • poklon paket s četiri tradicionalne rakije s otoka Krka – Travarica, Medica, Smokvica i Bodulka barrique (Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Kuća vina Ivan Katunar)
  • dekorativni keramički pladanj Lice mog mora (Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella – Zvjezdana Depikolzvane).

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka, uz direktoricu Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je čitavo Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Ema Makarun, Lucija Morić, Bruna Kocijan i Igor Gržetić.

suvenir iz krka

Sve dosad odabrane suvenire od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade. Krčani i njihovi gosti na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastronomskih proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, koji su predstavljeni i putem digitalnog kataloga.

Prepoznatljivi krčki suveniri

Također, svi certificirani krčki suveniri mogu se pregledati i pomoću aplikacije integrirane u sustav gradskog info-displeja postavljenog na ulazu u starogradsku jezgru grada Krka.

suveniri iz krka 2023

Novim krčkim suvenirima dodijelit će se prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka. Suveniri će biti uvršteni i u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom TZ Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su 12. godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative. Onima kojima je prolaz izmakao – više sreće pri sljedećem natječaju.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.