Tajne podzemlja Učke: Zračak nade 2 – Kaverna u tunelu Učka

Od slučajnog otkrića 1977. godine do danas, sustav Zračak nade 2 – Kaverna u tunelu Učka postao je najdublji i najdulji istraženi speleološki objekt u Primorsko-goranskoj županiji. Od urbanih legendi i malo propuha, do podzemne rječice i ogromnih dvorana, podzemlje Učke čuva brojne tajne.

Otkriće kaverne povezano je s probijanjem tunela kroz Učku u svrhu cestovnog povezivanja Istre i Kvarnera. Prilikom miniranja tunela 1977. godine, s Kvarnerske strane otvorena je šupljina u lijevom boku tunela na kontaktu fliša i vapnenca nakon čega su iz kaverne istekle znatne količine vode i poplavile tunel do izlaza. Prepoznavši važnost pojave vode na toj lokaciji i nadmorskoj visini započeta su detaljna speleološka istraživanja te su 1978. godine spojene dvije kaverne u jednu jedinstvenu Kavernu u tunelu Učka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U proljeće 2011. godine pronađen je ulaz u podzemni sustav Zračak nade 2, a tijekom 2012. godine uslijedio je eksperiment zračnog povezivanja Kaverne i Zračka, što je ostvareno otvaranjem vrata kaptaže u Kaverni. U trenutku otvaranja, kilometrima dalje – na gornjem ulazu, umjetno se pojačala cirkulacija zraka što je bila najveća naznaka o postojanju više-kilometarskog sustava.

Što znamo o tajnama podzemlja Učke i što se još nadamo saznati, na predavanju u Centru za posjetitelje u četvrtak 28. travnja 2022. godine u 18 sati otkrit će speleolog Dino Grozić.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.