Tehnički muzej Nikole Tesle otvara izložbu “140 godina telefona u Zagrebu”

Pametni su telefoni preuzeli dobar dio naših života, no sjeća li se netko kako je sve počelo? Sjećate li se još kako su telefoni izgledali nekad? Poželite li se podsjetiti nekih starih vremena, ili svojim klincima pokazati kako je izgledao ‘kućni’ telefon s brojčanikom, posjetite izložbu 140 godina telefona u Zagrebu u Tehničkom muzeju Nikole Tesle od 5. ožujka do 24. travnja 2022.

Autori izložbe su viši kustos Tehničkog muzeja Goran Rajič i Vesna Lipovac, viša kustosica HT muzeja.

Izložba se održava u povodu 140. obljetnice telefona u Zagrebu, odnosno izgradnje prve telefonske linije i pojave telefona u Zagrebu 1881. godine, svega 5 godina nakon njegova patentiranja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i HT muzeja u Zagrebu izdvojeni su najreprezentativniji predmeti koji zorno ilustriraju tehnički razvoj telefonije od njezine pojave u Zagrebu i Hrvatskoj, pa sve do našeg vremena.

Izloženi predmeti iz fundusa dvaju muzeja ilustrirat će povijesni i tehnološki razvoj javne telefonije u Zagrebu tijekom kojeg je telefon od tehnološke novotarije rezervirane za imućne postao neizostavni upotrebni predmet bez kojega je nezamisliva današnja svakodnevica.

Izložba će predočiti konstrukcijske i oblikovne izmjene koje je telefon doživio kroz stoljeće i pol povijesti, prolaskom kroz različite etape razvoja – od prve u kojoj su telefonski pozivi ručno posredovani pomoću telefonistica, do današnjih koje koriste moderne digitalne modulacijske tehnike za prijenos razgovora u mobilnim mrežama.

Posebno je apostrofiran doprinos zagrebačke industrije razvoju gradske telefonije, osobito Tvornice telekomunikacijskih uređaja „Nikola Tesla“.

Izložba prati i utjecaj rasta broja stanovnika i gospodarske aktivnosti grada Zagreba na rast broja telefonskih priključaka, te veličinu mjesnog, međumjesnog i međunarodnog telefonskog prometa. Te varijable su pratile transformaciju Zagreba iz provincijskog gradića Austro-Ugarske u vodeći gospodarski, upravni, kulturni i prometni centar Republike Hrvatske.

Ovu zanimljivu izložbu prati i opširan katalog povijesnog pregleda razvoja telefonije s brojnim autentičnim fotografijama.

Radno vrijeme muzeja je od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i praznikom je Tehnički muzej Nikole Tesle zatvoren.

Foto: Tehnički muzej Nikole Tesle

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.