Inspirirana hrvatskim ljetom, vegetarijanska i veganska jela kreirana na razini kvalitete koju jamči Michelinova zvjezdica do 31. kolovoza dostupna su u TIAN am Meer restoranu u sklopu Falkensteiner Iadera hotela u Petrčanima.

Iza ovog vrhunskog gastronomskog doživljaja koji se služi u šest sljedova, stoji Austrijanac hrvatskog korijena Paul Ivić i poznati bečki vegansko – vegetarijanski restoran TIAN koji je prvi u svijetu u ovoj niši dobio i Michelinovu zvjezdicu kao potvrdu kako se radi o vrhunskoj kuhinji. Kuhinja chefa Ivića poznata je po tome što svi sastojci dolaze prvenstveno s malih organskih farmi u regiji. Time se odaje počast strastvenom radu proizvođača obradom svega od korijena do lista.
– Raditi prema našoj filozofiji nije najlakše kada je u pitanju otvaranje novih lokacija. Prvo se morate upoznati s lokalnim uvjetima, posjetiti proizvođače, testirati i eksperimentirati. Zabavno je upoznati ljude koji kvalitetu stavljaju iznad svega. Daju vam puno inspiracije za jela koja završe na jelovniku, ističe Paul Ivić.
Florian Berger, dugogodišnji sous-chef u TIAN restorana u Beču, vodi “TIAN am Meer” do kraja kolovoza zajedno s kolegama iz TIAN-a i timom iz Falkensteiner Hotel&Spa Iadera. TIAN slastičar Thomas Scheiblhofer zadužen je za slatki završetak ovog gastronomskog doživljaja koji će vam iskustvo vegetarijanske i veganske kuhinje približiti uz gotovo umjetnički izričaj koji će ugodno iznenaditi i najprofinjenije nepce.
Svakako je neosporno kako je restoran u sklopu Falkensteiner Resorta Punta Skala najbolji fine-dining restoran naše obale, a i šire koji ljestvicu hrvatske ponude vrhunske kuhinje diže na jedan viši nivo. Rijetko gdje ćete iskusiti ovakav gastronomski hedonizam u briljantno izbalansiranom meniju koji donosi i tradicionalne okuse hrvatske kuhinje uz vrhunske namirnice.
Bez kompromisa kad je u pitanju kvaliteta

Chef Paul Ivić drži se doktrine – kvaliteta prije svega. I tu nema iznimaka, s obzirom da herbicidi, pesticidi, antibiotici, hormoni ili genetski modificirani proizvodi nemaju mjesta u zdravoj prehrani.
– Naša prednost u odnosu na druge restorane je ta da naši partneri imaju iste standarde kvalitete kao i mi. Konstantnom razmjenom iskustava širimo vlastite horizonte, ističe chef Ivić.
Regionalno, a opet globalno
Regionalno podrijetlo je glavni prioritet, ali ja sam ipak osoba koja voli i uživa u globalnim aspektima hrane; postoji toliko zapanjujuća raznolikost začina i povrća u drugim zemljama i kulturama da je nemoguće ne koristiti ih u svojoj kuhinji. Iznimno poštujem sve one koji se svjesno bave prehrambenim namirnicama, njihovim porijeklom, preradom i isporukom.
U konačnici, živjeti u svijetu u kojem je hrana zatrovana pesticidima, stočarstvo ima okrutne uvjete uzgoja, industrijski prerađena hrana sadrži upitne sastojke, a voda je privatizirana, moramo sami preuzeti odgovornost, naglašava ovaj osebujan chef dodajući kako je istraživanje podrijetla namirnica i proizvođača njegov način da im iskaže poštovanje. Poštovanje prirode, životinja i ljudi koji brinu o njihovoj dobrobiti.



– Posljednjih je godina prehrambena industrija krenula u smjeru koji nije nužno najbolji za nas u smislu našeg zdravlja. Razmislite samo o lijekovima koji se koriste u intenzivnom uzgoju stoke. Dugoročno gledano, ovo će uništiti naš planet. Dakle, iz dugoročne perspektive, moramo napraviti pravi izbor kada je u pitanju naša prehrana i prehrambeni artikli koje kupujemo, zaključuje Ivić.
Redovni posjetitelji TIAN-a u Beču u Falkensteiner Resortu Punta Skala susrest će poznata lica čim uđu: Markusa Hörmanna i Petera Trattnera, koji ljeti upravljaju TIAN am Meer restoranom u Hrvatskoj. Uz uzbudljivu ponudu prirodnih vina koje je odabrao Gault & Millauov sommelier godine Andréa Drechsela gostima su na izbor i domaća bezalkoholna pića.

Georg Unterkircher iz Falkensteiner Resorta Punta Skala dodaje kako pozdravlja povratak TIAN tima u Hotel&Spa Iadera i ove godine. – Vegansko-vegetarijanska kuhinja Paula Ivića, s Michelinovom zvjezdicom i četiri toque iz Gault-Millaua jedna je od najboljih na svijetu u ovom sektoru. Ponosni smo što možemo ponuditi našim gostima takvo iskustvo u našem hotelu, naglašava Unterkircher.
Gastronomsko iskustvo vrhunskih vegetarijanskih sljedova koje serviraju i na hrvatskoj obali svakako je preporuka za sve ljubitelje fine-dininga, a zanimljivo je i to da autor cijele ove priče Paul Ivić zapravo nije vegetarijanac i za sebe kaže kako je otprilike 80% njegove prehrane vegetarijanska hrana, dok 20 posto čini meso i riba te naglasak daje uravnoteženoj prehrani.
TIAN na moru zapravo je svojevrsna ljetna inačica popularnog austrijskog restorana veganske – vegetarijanske kuhinje, a restoran u Petrčanima nije namijenjen samo gostima hotela nego je otvoren za sve ljubitelje vrhunskih zalogaja.



Naslovna fotografija: Ingo Pertramer