Top 10 najpopularnijih turističkih atrakcija u Irskoj

Irska za malu zemlju ima mnogo toga za ponuditi, od veličanstvenih planina Glendalougha do uzbuđenja i zabave Guinnessovog skladišta. Posjetitelji mogu uživati u urbanoj sofisticiranosti mnogih barova u centru Dublina ili, s druge strane, u samoći i miru opatije Kylemore.

Temeljem ankete posjetitelja Fáilte Ireland provedene u trećem kvartalu 2020. izabrano je 10 najpopularnijih irskih turističkih atrakcija. Kao pokazatelj je odabrana 2019. jer je uzorak više odgovarao ponašanju turista u normalnim okolnostima nego tijekom iznimnih događaja poput pandemije.

Guinnessovo skladište

Na vrhu liste je Guinness Storehouse u Dublinu s 1.700.000 posjetitelja godišnje. Otvoreno je 2000. i nudi upoznavanje povijesti Guinnessa te interaktivne izloške. Posjetitelji također mogu uz glazbu uživo, okruženi zelenilom i cvijećem, uživati u najvišem vrtu u Irskoj – Gravity Baru.

Guinnessovo skladište proglašeno je vodećom europskom turističkom atrakcijom na dodjeli nagrada World Travel Awards 2023.

Cliffs Of Moher

Cliffs of Moher Visitor Experience zauzima drugo mjesto, privlačeći 1.600.000 posjetitelja. Litice su formirane prije više od 320 milijuna godina, a posjetitelji ovdje mogu šetati popločanim stazama i uživati u spektakularnim pogledima na Atlantski ocean i Aransko otočje.

Zoološki vrt u Dublinu

Dublinski zoološki vrt zauzima treće mjesto s 1,28 milijuna posjetitelja godišnje. To je dom za više od 400 rijetkih, egzotičnih i ugroženih životinja iz cijelog svijeta, a nudi pažljivo osmišljena staništa inspirirana divljinom što za posjetitelje stvara uzbudljivo iskustvo.

Knjiga iz Kellsa

Knjiga iz Kellsa je srednjovjekovni vjerski rukopis koji je 2019. privukao 1,14 milijuna posjetitelja. Nalazi se na Trinity Collegeu u Dublinu.

Napisan na latinskom, sadrži četiri evanđelja Novog zavjeta, a vjerojatno su ga izradili keltski redovnici u samostanu Columban na Ioni oko 800. godine.

Nacionalna galerija Irske

Nacionalna galerija Irske u Dublinu zauzima peto mjesto sa 761.469 posjetitelja u 2019. Galerija od 1864. nudi raznovrstan program svjetskih izložbi tijekom cijele godine.

Glendalough Monument & Site Wicklow

Glendalough je dom jednog od najvažnijih samostanskih mjesta u Irskoj koji je 2019. privukao 732.362 posjetitelja i jedno od najvećih atrakcija na starom istoku Irske. Ovo ranokršćansko samostansko naselje osnovao je sveti Kevin u 6. stoljeću, ali većina zgrada potječe iz perioda od 10. do 12. st.

Tayto Park

Tayto Park u Meathu bio je sedma najpopularnija atrakcija u Irskoj 2019. godine sa 720.000 posjetitelja. Od tada je promijenio ime u Emerald Park i nudi vožnje toboganom, razgled zoološkog vrta i brojne zabavne događaje.

Nacionalni botanički vrtovi u Dublinu

Nacionalni botanički vrtovi zauzimaju osmo mjesto sa 684.561 posjetitelja u 2019. godini. Vrtovi se nalaze u Glasnevinu, samo tri kilometra od središta Dublina, a poznati su po obnovljenim povijesnim staklenicima.

Kao važna znanstvena institucija, vrtovi sadrže važne zbirke biljnih vrsta i kultivara iz cijelog svijeta.

Katedrala Svetog Patrika

Najveća katedrala u Irskoj, privukla je 2019. godine 628.000 posjetitelja. Otkako je sveti Patrik krstio kršćanske obraćenike u blizini prije više od 1500 godina, ovo sveto mjesto bilo je i ostalo mjesto duhovnog susreta mnogih generacija.

Opatija i vrt Kylemore

Smješten nešto više od sat vremena od Galway Cityja, dvorac Kylemore sagradio je kasnih 1800-ih Mitchell Henry, bogati poslovni čovjek i liberalni političar. Danas je opatija Kylemore u vlasništvu i pod upravom benediktinske zajednice koja ovdje boravi od 1920.

Opatija posjetiteljima nudi šetnje šumom i obalom jezera, impresivne zgrade i najveći ograđeni vrt u Irskoj.

///Od nacionalnih parkova preko starih gradova do čudesnih građevina – donosimo popis 10 svjetskih čuda

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.