Tradicijski običaji Novalje: Novaljski kularin čuva i ponosno pokazuje bogatu baštinu

Sezona je u Novalji odavno počela, a turisti sa svih strana svijeta imat će priliku upoznati tradicijske običaje Novalje i otoka Paga. Nova ljetna manifestacija Novaljski kularin na ulice Novalje izvest će tradicijsko pjevanje, narodno ruho i folklorne običaje otoka.

Što je kularin? Pitanje je ovo koje će postaviti svaki gost, a odgovor će dobiti od Novaljaca i zapamtiti priču o dijelu narodne nošnje kularinu karakterističnom za našu obalu. Radi se o ovratniku svojevrsnoj kravati.

Manifestacija će na zanimljiv način spojiti tradicijske običaje Novalje od tradicionalnog pjevanja nakanat, tradicijske odjeće do folklornog plesa koji je uvijek atraktivan turistima, ali i lokalnom stanovništvu koje s ponosom pokazuje svoju bogatu tradiciju i baštinu gostima, a na ovaj način i čuva ostavštinu svojih baka i prenosi ju novim naraštajima.

Posjetitelji će imati prilike degustirati i starinska jela i pića koju su tradicionalno dio novaljske trpeze, razgledati izložbu fotografija Novalje nekad i sad, upoznati se s knjižnim opusom Ogranka Matice hrvatske u Novalji, pogledati dramsko-plesnu pripovijetku; Priča o Radovanu i Ljudmili i do kraja večeri uživati u koncertu klape Sol.

Bogato novaljsko tradicijsko ruho predstavit će se na Ruži vjetrova 24. lipnja s početkom u 21.00 sat. Organizator manifestacije je Centar za kulturu grada Novalje, a suorganizatori Turistička zajednica Grada Novalje i Grad Novalja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.