Nama Hrvatima definitivno ne treba dodatni razlog za odlazak u kafić na kavu. To je ritual koji prakticiramo ujutro, u podne, popodne, navečer i još ponekad između navedenih termina.
Ali, ako vam stvarno, stvarno, stvarno treba dobar razlog za otići van na kavu danas, tu smo da vam pomognemo: danas je, naime, nacionalni Dan barista. Doduše, u Americi, ne kod nas, ali nema to veze. Bitno je imati razlog za otići na kavu.
Hang Loose rockabilly bar
Autor: Nenad Milić
Pojam barista prvi je puta zabilježen 1938. godine. Dolazi iz talijanskog jezika i tehnički znači konobar, neovisno o njezinom ili njegovom rodu. U Americi se riječ barista koristi isključivo za djelatnike koji pripremaju i uslužuju kavu, dok taj pojam u Italiji nije tako strogo ograničen – barista je konobar ili barmen, bez obzira na vrstu napitka ili pića koje poslužuje.
Kava je mnogima od nas centralni dio života. Prva jutarnja kava u kafiću može odrediti u kakvom će vam ozračju proteći ostatak dana. I pri tome ne mislimo samo na kvalitetu i ukus kave – ton cjelokupnom iskustvu daje i konobar koji će vam je poslužiti. Stoga je red da dostojno obilježimo ulogu koju u našem životu imaju konobari i odamo im zasluženo priznanje.
Kako? Lako!
Za početak, uputite se do svog omiljenog kafića. Sami ili u društvu, potpuno je svejedno.
Nasmiješite se svom omiljenom konobaru i konobarici i upitajte ga kako je. Naručite kavu. Ili zamolite konobara da vam preporuči kavu kakvu inače ne pijete. Dajte si priliku da vas iznenadi.
A možda da iskušate kavu s biljnim mlijekom? Bar jednom, za promjenu – možda vam se prošire vidici.
Iskreno zahvalite konobarici ili konobaru kada vam donesu naručenu kavu. Možete se ponovo nasmiješiti, ništa vas ne košta.
Uživajte u kavi.
Ostavite konobaru dobru napojnicu.
I to je to.
Naslovna fotografija: Hug&Punch kava, Autor: Sandro Sklepić