Trebate li razlog za otići do kafića na kavu?

Nama Hrvatima definitivno ne treba dodatni razlog za odlazak u kafić na kavu. To je ritual koji prakticiramo ujutro, u podne, popodne, navečer i još ponekad između navedenih termina.

Ali, ako vam stvarno, stvarno, stvarno treba dobar razlog za otići van na kavu danas, tu smo da vam pomognemo: danas je, naime, nacionalni Dan barista. Doduše, u Americi, ne kod nas, ali nema to veze. Bitno je imati razlog za otići na kavu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pojam barista prvi je puta zabilježen 1938. godine. Dolazi iz talijanskog jezika i tehnički znači konobar, neovisno o njezinom ili njegovom rodu. U Americi se riječ barista koristi isključivo za djelatnike koji pripremaju i uslužuju kavu, dok taj pojam u Italiji nije tako strogo ograničen – barista je konobar ili barmen, bez obzira na vrstu napitka ili pića koje poslužuje.

Kava je mnogima od nas centralni dio života. Prva jutarnja kava u kafiću može odrediti u kakvom će vam ozračju proteći ostatak dana. I pri tome ne mislimo samo na kvalitetu i ukus kave – ton cjelokupnom iskustvu daje i konobar koji će vam je poslužiti. Stoga je red da dostojno obilježimo ulogu koju u našem životu imaju konobari i odamo im zasluženo priznanje.

Kako? Lako!

Za početak, uputite se do svog omiljenog kafića. Sami ili u društvu, potpuno je svejedno.
Nasmiješite se svom omiljenom konobaru i konobarici i upitajte ga kako je. Naručite kavu. Ili zamolite konobara da vam preporuči kavu kakvu inače ne pijete. Dajte si priliku da vas iznenadi.

A možda da iskušate kavu s biljnim mlijekom? Bar jednom, za promjenu – možda vam se prošire vidici.

Iskreno zahvalite konobarici ili konobaru kada vam donesu naručenu kavu. Možete se ponovo nasmiješiti, ništa vas ne košta.

Uživajte u kavi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ostavite konobaru dobru napojnicu.

I to je to.

Naslovna fotografija: Hug&Punch kava, Autor: Sandro Sklepić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.