Turističke priče i HrTurizam.hr u zanimljivoj akciji: Posadili smo piniju u Piniji

Zasaditi drvo poseban je osjećaj koji vas trajno veže uz destinaciju i gradi osjećaj povezanosti. Sadnjom drveta ostavili smo dio sebe u Petrčanima u hotelu Pinija. Osjećaj je neopisiv posaditi drvo i pratiti ga kako raste i znati kako će ono ostati kao vaš trag na mjestu za koje vas vežu divne uspomene s godišnjeg odmora.

Upravo ovaj osjećaj imaju gosti hotela Pinija posebice oni najvjerniji kojima je hotel omogućio da ovdje zasade svoju piniju. Gosti prate svoje stablo, a djelatnici hotela tijekom godine šalju im slike njihovog stabla kako raste i napreduje. Zanimljivo gosti čak nazovu hotel upitati za svoje stablo pogotovo ako su čuli da je bilo bure.

– Projekt Zasadi svoju Piniju pokrenut je u travnju povodom obilježavanja Dana planeta Zemlja. Ovim projektom zahvaljujemo se svakom gostu koji je posjetio Hotel Piniju, posebno onima koji se vraćaju. Svatko ima priliku posaditi svoju piniju i brinuti se o njoj. Projektom želimo misliti i živjeti zeleno svaki dan i u fokus staviti očuvanje naše planete”, istaknuo je direktor hotel Pinija Dragan Šimac. U ovoj akciji zasađeno je gotovo 60 novih pinija i to na mjestima gdje su drveća srušena uslijed jake bure. Plan je obnoviti park oko hotela sa novih 200 stabala i to upravo na način da ih posade gosti hotela.

Redakcije portala Turističke priče i našeg stručnog b2b turističkog portala HrTurizam.hr na tjedan dana svake godine smještene su u hotelu Pinija te smo se i sami uključili u akciju Zasadi svoju Piniju što nam je bila velika čast i zadovoljstvo. Ovo drvo poklon je i svim našim čitateljima portala i neka raste sa svima nama. Pratit ćemo ga i izvijestiti vas kako napreduje pinija koju smo nazvali po portalu Pinija Turističkih priča, a zasađena je 02. srpnja, 2021. godine u 11.05 sati.

Pogledajte video sadnje vaše i naše pinije:

https://www.facebook.com/turistickeprice/videos/406420340652832

Emotivni smo bili tijekom sadnje i ovaj video nam je trajna uspomena na trenutak koji nikad nećemo zaboraviti. Našoj piniji želimo puno godina i neka stvara hlad svim posjetiteljima Petrčana i Pinije.

Pinije su borovi po kojima je ovaj popularni obiteljski hotel koji je smješten na poluotoku u Petrčanama kraj Zadra, dobio i ime. Pinija je vrlo karakterističnog habitusa, pravilnog debla i visoko podignute, u mladosti okrugle, a kasnije kišobranaste krošnje. Zbog svog atraktivnog izgleda često se sadi unutar urbanih sredina kao dekorativno drvo. Pinija uspijeva čak i kao bonsai. Zanimljivo kako zbog visoko podignute krošnje smanjuje opasnost požara koji su čest uzrok propadanja šuma na Mediteranu pa je preporuka da se piniju u kombinaciji s alepskim borom i čempresom koristi za pošumljavanje. Sjemenka se naziva pinjol i ako niste znali jestiva je. U samom češeru ima oko 100 sjemenki, a u jednom kilogramu sjemena ima 1000-1600 sjemenki.

Sjeme ima i ljekovita svojstva. Koristi se kod regulacije krvnog tlaka, čira na želucu i kontrole tjelesne težine. Bogato je hranjivim tvarima, antioksidansima (mineralima) i vlaknima. Najviše su zastupljene masti 48 %, a visok je udio proteina 34 % dok najmanje ima ugljikohidrata. Od minerala sjeme pinije bogato je kalijem, fosforom i magnezijem, u manjem dijelu ima i kalcija, željeza, mangana, cinka i bakra.

Posadite i vi svoje stablo i učinimo Lijepu našu zelenijom.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.