Učenje u doba digitalizacije: Kako IKT alati pomažu učenicima s teškoćama u učenju

Teškoće u učenju vode do nesrazmjera između potencijalnih i stvarno dosegnutih razina u učenju, a uključuju poremećaje koncentracije ili pažnje, poremećaje u razvoju govora ili obrade vidnih ili slušnih podataka. Prema istraživanjima, gotovo 15% učenika suočava se s određenim oblikom i stupnjem teškoće u učenju.

U današnjem obrazovnom okruženju, informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) postaju ključni saveznik u radu s učenicima s teškoćama u učenju. Ovi alati ne samo da poboljšavaju učenje, već i omogućuju prilagodbu nastave prema individualnim potrebama učenika. Evo kako IKT alati pružaju niz prednosti u podršci učenicima s teškoćama.

Personalizacija učenja

Jedna od najvažnijih prednosti korištenja IKT alata u radu s učenicima s teškoćama je mogućnost personalizacije učenja. Nastavnici mogu prilagoditi nastavne materijale i metode učenju svakog pojedinog učenika. Ovaj pristup omogućuje bolje zadovoljavanje individualnih potreba, brzine i stilova učenja, čineći obrazovanje pristupačnijim i učinkovitijim.

ict studium

Vizualizacija i interaktivnost

IKT alati nude širok spektar multimedijalnih sadržaja, uključujući videozapise, interaktivne simulacije, grafikone i mnoge druge. Ovi resursi pomažu učenicima pri razumijevanju apstraktnih pojmova i složenih koncepata. Vizualna i interaktivna iskustva olakšavaju usvajanje znanja, posebno kod učenika kojima tradicionalni pristupi ne odgovaraju.

Poboljšana komunikacija

IKT alati poboljšavaju komunikaciju između učitelja, učenika i roditelja. Učitelji mogu koristiti platforme za e-učenje i druge alate za bržu i učinkovitiju komunikaciju s roditeljima i skrbnicima. Također, učitelji i učenici mogu koristiti alate za suradnju na projektima, što potiče aktivno sudjelovanje i razmjenu ideja.

Pristup informacijama i resursima

IKT alati omogućuju učiteljima i učenicima lakši pristup bogatim izvorima informacija i resursima. Internet pruža obilje edukativnih materijala, a digitalni udžbenici olakšavaju prilagodbu sadržaja prema potrebama učenika. Osim toga, alati za čitanje e-teksta i govornu podršku pomažu učenicima s poteškoćama u čitanju.

ikt alati

Praćenje i analiza napretka

IKT alati također omogućuju praćenje i analizu napretka učenika. Nastavnici mogu koristiti različite aplikacije i softvere za praćenje rezultata, čime dobivaju bolji uvid u uspjeh svakog učenika. Ovo olakšava identifikaciju poteškoća i prilagodbu pristupa učenju.

Učilište Studium – ustanova za obrazovanje odraslih prepoznalo je značaj IKT alata u radu s učenicima s teškoćama u učenju te u suradnji s partnerima A1 Hrvatska i Prios Kompetanse (Kraljevina Norveška) provodi projekt ICT4Te@chers koji za cilj ima unaprijeđenje kompetencija nastavnika za implementaciju informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi.

U sklopu projekta provodi se  edukacija za nastavnike osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije koja se sastoji od 5 modula:

  • Primjena umjetne inteligencije u obrazovanju
  • Analitička obrada podataka u školama
  • Agilnost u obrazovanju
  • Pedagoški model online komunikacije
  • IKT vještine za rad s učenicima s teškoćama u učenju
ikt alati

Edukacija je besplatna za zainteresirane nastavnike i ostale odgojno-obrazovne djelatnike osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije. Projekt je financiran sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2020. kroz program Program “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva”.

Kontakt za prijave i dodatne informacije:
tel: 091/356-0000
e-mail: projekti@uciliste-studium.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.