Upoznajte Daruvar i zavolite život

Ja sam Ginko iz Daruvara. Star sam više od 240 godina, moje ime je drevno biblijsko, zovem se Adam. Sa mnom je moja ljubav Eva koja me stoljećima vjerno čeka i raste sa mnom, ona je lijepa jednako kao i ja, samo je mrvu stidljiva, (kao svaka istinska ljepotica), stoga mi je prepustila ovu priču.

Moja priča

Kada bi naćulili uho i poslušali moju tišinu, šaptom lišća ispričao bih vam da sam najveće i najstarije stablo u Hrvatskoj i drugo najstarije ginko stablo u Europi.  Bio sam tako malen i slabašan, nitko nije vjerovao ni da ću opstati, a kamoli ovoliko narasti.  No uspio sam. Nisam samo narastao, postao sam službeno najljepši i najstariji primjerak moje vrste u Hrvatskoj. Postao sam zaštićen spomenik prirode. Postao sam ujedno  simbol i glavni čuvar parka Antuna Jankovića ispred istoimenog Dvorca u Daruvaru kojeg morate jednom posjetiti kada dođete u moj grad.

Ja sam svjedok vremena i čuvar sjećanja

Ja sam Svjedok Vremena, čuvar sjećanja, razglednica prošlosti, vaša povijest, i vaša budućnost. Ispričati ću vam brojne priče o svom gradu, gradu koji leži podno najljepših obronaka u Europi. Pričat ću vam o mirisnim vinogradima koji moj Daruvar opkoljavaju sa svih strana, o prirodnim izvorima ljekovite termalne vode koji se nalaze usred tog istog grada, o našim cvjetnjacima i parkovima koji su među najljepšima u Hrvatskoj, o čuvenom pivu koje ovdje buja gotovo uspješnije od cvijeća (a cvijeća vjerujte ima na svakom koraku).  O hrani koja se priprema još uvijek iz domaće kuhinje i domaćih povrtnjaka, o finim sirevima i autohtonim vinima. Pričati ću priče o brojnim ljubavima, porazima, pobjedama, suživotu, fascinantnoj  kulturi područja Daruvar – Papuk, koje je puno etničkog bogatstva na ovom prekrasnom zelenom komadiću Europe.

Pamtim svaki zagrljaj i svaku suzu

Pamtim svaki poljubac, dječji smijeh, svaki zagrljaj, pjesmu, svaku šetnju i svaku dječju ili odraslu  suzu prolivenu ispod mog lišća. Šuštim mekanim lišćem da sklonim bojažljive parove od pogleda, nudim hlad od vrućina svima koji  ga trebaju, čuvam tajne mojih ljudi, sakupljam u svom deblu zapise uspomena, sreće, tuge, suza, ljubavi i svjedočim tajni Vremena. I tako preko dva stoljeća, a pošto svoj posao vrlo ozbiljno shvaćam, znajte da ću ga raditi  dok god me snaga i zdravlje bude služilo!

Upoznajte biser kontinentalne Hrvatske koji  čuva mene u svom čarobnom parku i ima najsjajnije zvijezde u Parku tamnog neba

Jer ja sam Ginko iz Daruvara, ja sam ljubav koju čuvam u svakom listu i svakoj stanici svog debla, za svoje daruvarčane. I zato dođite u najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad koji istinski  štuje stabla, u kojem sam uspio postati ovako veličanstven. Upoznajte Daruvar, biser kontinentalne Hrvatske u blizini kojeg možete doživjeti i Park tamnog neba, a tamo vam obećajem zvijezde koje sjaje poput dijamanta na tamnom ogrtaču!

Zahvaljujući osvojenoj tituli Hrvatskog stabla 2019. godine, Ginko iz Daruvara predstavljao je Hrvatsku u natjecanju za europsko stablo 2020. godine. U konkurenciji između 16 zemalja i kandidata vrijednih divljenja, osvojio je drugo mjesto.

Svakako posjetite Daruvar tijekom mjeseca listopada kada Vas očekuje pregršt događanja. Jedno od njih je DARUVARSKI CVJETNI SAJAM koji se održava 22. listopada u Julijevom parku – najstarijem lječilišnom perivoju kontinentalne Hrvatske od 9 do 17 sati.

Više od događanjima i Ginku: www.visitdaruvar.hr.

Vaš Adam

Izvor fotografija: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije
Naslovna fotografija: Predrag Uskoković

POSLJEDNJE OBJAVE