Upoznajte povijest Hvara uz pomoć virtualne stvarnosti

Prezentacija hvarske povijesti i baštine podiže se na višu razinu. Zaključak je to nakon predstavljanja projekata “Antički Hvar u virtualnoj stvarnosti” i “Info kiosk kulturne baštine grada Hvara” koji su rezultat suradnje Grada Hvara i Splitsko-dalmatinske županije.

povijest hvara
Izvor fotografije: Kantharos d.o.o.

Prvi hvarski VR projekt putem moderne tehnologije oživljava do sad skrivenu povijest antičkog Hvara, koja doslovno leži pod nogama i koju se može vidjeti jedino putem virtualne stvarnosti. Osim jedinstvenog i edukativnog putovanja kroz vrijeme, “Antički Hvar u virtualnoj stvarnosti” prezentira i recentna arheološka otkrića i nalaze o živahnoj luci drevnih civilizacija.

S druge strane, multimedijalni “Info kiosk kulturne baštine grada Hvara” nudi sveobuhvatan pregled svih najvažnijih povijesnih točaka grada Hvara, spomenika kulture, arheoloških i podmorskih nalazišta te prirodne baštine, koji će na info kiosku biti dostupni u samo nekoliko klikova.

povijest hvara
Izvor fotografije: Kantharos d.o.o.

Projekti su sufinancirani u okviru programa “Prezentacija pomorske baštine kroz nove tehnologije”. Ukupna vrijednost aktivnosti na projektu je 70.250 eura, a iznos sufinanciranja SDŽ 39.816,84 eura.

Za dobavu i montažu interaktivnog kioska s interaktivnom kartom Hvara, izradu filma – 3D vizualizacija povijesnog Hvara za produkciju na VR naočalama te dobavu, montažu i programiranje VR opreme bila je zadužena tvrtka Art Rebel 9 iz Ljubljane. Za suradnju te stručno praćenje izvedbe projekata hvarska tvrtka Kantharos d.o.o.

povijest hvara
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

– Krenite na nezaboravno putovanje kroz vrijeme. VR Hvar nudi vam uzbudljivo 10-minutno iskustvo virtualne stvarnosti koje će vas odvesti u drevne ulice i legendarnu prošlost grada Hvara. S našim jedinstvenim i edukativnim VR iskustvom, otkrit ćete bogatu povijest Hvara na način koji niste mogli zamisliti. Uronite u očaravajući svijet prošlosti i svjedočite gradu Hvaru kakav je nekad bio – užurbanoj luci drevnih civilizacija.

VR naočale i info kiosk bit će dostupni zainteresiranima na katu Arsenala.

povijest hvara
Izvor fotografije: Kantharos d.o.o.

Virtualna stvarnost i u Starom Gradu na Hvaru

U isto vrijeme kada je Grad Hvar predstavio prvi VR projekt, Stari Grad na Hvaru, odnosno Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem pohvalila se virtualnim prikazom Starogradskog polja.

Starogradskim poljem na lokalitetu Faros sada možete prošetati virtualno
Foto: Vilma Matulić/ Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem

Radi se o agenciji čiji je cilj očuvanje, unapređenje i turističko vrednovanje Starogradskog polja, koje je 2008. ušlo pod zaštitu UNESCO-ve kulturne baštine. Na ovom području nalazi se nekoliko zanimljivih i iznimnih lokaliteta koji pričaju priču o bogatoj povijesti otoka Hvara.

– Ponosni smo što od danas imamo na arheološkom lokalitetu Faros “Virtualni prikaz Starogradskog polja” gdje se posjetitelji mogu educirati o povijesnom i kulturnom značaju Grada Staroga Grada, lokaliteta unutar Starogradskog polja i cjelokupne UNESCO baštine otoka Hvara. Preko interaktivnog samostojećeg totema i VR naočala možete iskusiti povratak u prošlost na arheološkom lokalitetu Faros. Također možete virtualno zaigrati igru i upisati se u knjigu posjetitelja. Posjetite nas svaki dan od ponedjeljka do subote od 9:30-12:30 i od 17:00-20:00 sati – piše u Facebook objavi Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Izvor naslovne fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.