Povratak divovskih skulptura: Veličina je bitna kada je Royal de Luxe u pitanju

Ulične predstave francuske kazališne kuće Royal de Luxe dugi su niz godina promatrače ostavljali bez daha. Divovske skulpture kojim su upravljali brojni lutkari gostovali su diljem svijeta, a o njihovim nastupima priča se još i danas.

Royal de Luxe je francusko mehaničko ulično kazalište s marionetama divovskim lutkama. Osnovao ga je Jean-Luc Courcoult 1979. godine. Predstave uličnog kazališta pažljivo su pripremljene, a pokreti skulptura visokih nekoliko metara, izgledali su prirodno.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnja ‘Saga o divovima’ imala je predstave u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Čileu, Meksiku, Australiji, Belgiji, Portugalu, Islandu, Španjolskoj, Švicarskoj, Kanadi. Njihovu predstavu Liverpool’s Dream došlo je gledati više od milijun ljudi.

Predstave su najčešće održavane povodom velikih događanja. U sklopu Sage o divovima posjetitelji su mogli vidjeti djevojčicu i njezinu baku kako plešu ulicama Ženeve, ronioca u dubokom moru kako gazi rijeku Spree u Berlinu i još mnogo toga. Cijelo to vrijeme izvođači su namještali remenice i ljuljali se na užadima oko ovih divovskih figura, dok su dizalice pomicali skulpture prema naprijed.

Krajem 2018., upravo u Liverpoolu, i nakon gotovo 20 godina događanja, ove velike lutke su umirovljene, ostavljajući Royal de Luxeu da planira svoj sljedeći potez. Umjetnici se pripremaju za veće stvari, a njihov sljedeći veliki projekt će sadržavati divovsku srebrnu gorilu.

Buduće turneje su još uvijek obavijene misterijom, ali s obzirom na iskustvo Royal de Luxea, kada gorila izađe na ulice, poželjet ćete biti tamo. Ipak, Royal de Luxe najavio je svoj nastup od 23. do 25. rujna ove godine u Villeurbanneu, gdje će imati svjetsku premijeru nove kreacije.

Naslovna fotografija: Screenshot Youtube

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.