Povratak divovskih skulptura: Veličina je bitna kada je Royal de Luxe u pitanju

Ulične predstave francuske kazališne kuće Royal de Luxe dugi su niz godina promatrače ostavljali bez daha. Divovske skulpture kojim su upravljali brojni lutkari gostovali su diljem svijeta, a o njihovim nastupima priča se još i danas.

Royal de Luxe je francusko mehaničko ulično kazalište s marionetama divovskim lutkama. Osnovao ga je Jean-Luc Courcoult 1979. godine. Predstave uličnog kazališta pažljivo su pripremljene, a pokreti skulptura visokih nekoliko metara, izgledali su prirodno.

Dugogodišnja ‘Saga o divovima’ imala je predstave u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Čileu, Meksiku, Australiji, Belgiji, Portugalu, Islandu, Španjolskoj, Švicarskoj, Kanadi. Njihovu predstavu Liverpool’s Dream došlo je gledati više od milijun ljudi.

Predstave su najčešće održavane povodom velikih događanja. U sklopu Sage o divovima posjetitelji su mogli vidjeti djevojčicu i njezinu baku kako plešu ulicama Ženeve, ronioca u dubokom moru kako gazi rijeku Spree u Berlinu i još mnogo toga. Cijelo to vrijeme izvođači su namještali remenice i ljuljali se na užadima oko ovih divovskih figura, dok su dizalice pomicali skulpture prema naprijed.

Krajem 2018., upravo u Liverpoolu, i nakon gotovo 20 godina događanja, ove velike lutke su umirovljene, ostavljajući Royal de Luxeu da planira svoj sljedeći potez. Umjetnici se pripremaju za veće stvari, a njihov sljedeći veliki projekt će sadržavati divovsku srebrnu gorilu.

Buduće turneje su još uvijek obavijene misterijom, ali s obzirom na iskustvo Royal de Luxea, kada izađu na ulice, poželjet ćete biti tamo.

Rođenje novog diva: Bull Machin

Royal de Luxe prošle godine pozvali su u francuski grad Villeurbanne da proizvedu novu kreaciju povodom imenovanje ovog grada prvom francuskom prijestolnicom kulture 2022. Divovi Royal de Luxea vratili su se u javni prostor predstavom “The Bull Machin of Villeurbanne”. Tijekom tri dana, dva ogromna psa Royal de Luxea, Xolo i Bull Machin, budili su se, mirisali i tražili jedan drugoga, trenirali i spavali prije velike utrke na aveniji Emile Zola.

Jedina nova najava turneje za ovu godinu koju smo pronašli odnosi se na 25. do 27. kolovoza kada će grad Antwerpen ponovno ugostiti Giants of Royal de Luxe koji su ovdje nastupali nekoliko puta u proteklih 20 godina.

Naslovna fotografija: Screenshot Youtube

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.